Peter Roose weerlegt de beschuldiging van oppositiekandidaten dat hij stemmen zou ronselen met ongeoorloofde volmachtsbrief

Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

In de laatste rechte lijn naar de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober wordt hier en daar wel eens afgeweken van die rechte lijn. De verkiezingskoorts en de spanning stijgt, de gemoederen geraken verhit. Opponente kandidaten leggen elkaar het vuur aan de schenen en houden elkaar nauwlettend in de gaten. In Veurne bonden enkele kandidaten van de centrumrechts-georiënteerde stadslijst Team8630 de kat de bel aan over een volmachtsbrief die huidig burgemeester Peter Roose zou gebruiken om stemmen te ronselen.

Een kandidaat van de stadslijst Team8630 wenst enkel anoniem te reageren: “Er is in het nieuws vandaag veel te doen rond het onrechtmatig ronselen van volmachten in bepaalde steden en gemeentes. In Veurne gaat men nog een stap verder: de onfeilbaarheid van de huidige burgemeester gaat blijkbaar ver, want Peter Roose hoopt dat hij hiermee weg kan komen.”

“Als wakkere burger is het onze plicht om waakzaam te zijn en ons met man en macht te verzetten tegen dergelijke schimmige praktijken! Peter Roose pleegde op verschillende punten inbreuken tegen het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.”

“Het verspreiden van kettingbrieven/verkiezingsdrukwerk waar Peter Roose actief propageert om te stemmen bij volmacht voor zijn partij ‘Preus Up Veurne’ in zijn huidige status als ‘Uw Burgemeester’ met de vermelding van het telefoonnummer van zijn stadkabinet te Veurne en ondertekent als ‘Uw Burgemeester’ is misbruik maken van gemeenschapsgoederen en stadsfaciliteiten, en van zijn functie. Roose schendt hier het neutraliteitsprincipe als burgemeester. Het actief ronselen van volmachten is verboden en het daaraan gekoppelde omkopen of dwingen van kiezers is strafbaar.”

Wet

De wet hanteert wel degelijk straffen wanneer volmachten op een ongeoorloofde manier worden gebruikt: ‘Met gevangenisstraf van acht dagen tot een maand en met een geldboete van vijftig euro tot vijfhonderd euro, of met een van die straffen alleen wordt gestraft hij die, rechtstreeks of onrechtstreeks, zelfs bij wijze van weddenschap, hetzij geld, waarden of enig voordeel, hetzij steun geeft, aanbiedt of belooft onder voorwaarde van stemverlening, stemonthouding of verlening van volmacht als vermeld in titel 11 van deel 2, dan wel op voorwaarde dat de verkiezing een bepaalde uitslag oplevert. (…) Met dezelfde straffen wordt gestraft hij die het aanbod of de belofte aanneemt. Iedereen die stelselmatig personen aanspreekt of op een andere manier persoonlijk benadert om hen ertoe te bewegen het formulier voor de volmacht, vermeld in artikel 56, § 3, te ondertekenen en af te geven, wordt met dezelfde straffen gestraft als de straffen, vermeld in het eerste lid.’

Peter Roose verdedigt zich: “Ik sta recht in mijn schoenen! Dit zijn echt Trumpiaanse praktijken, en ik kan er niet bij dat die zich zelfs in onze Westhoek afspelen! Het gaat hier om een vijftal brieven die ik heb bezorgd aan mensen die me hebben gevraagd wat ze moeten doen om hun een volmacht te geven. Uiteraard beslissen deze mensen zelf aan wie ze een volmacht geven. Dit heeft niks te maken met stemmen ronselen via volmacht! Ik hoor zelfs boze tongen die beweren dat het om een kettingbrief gaat. Dat ze dit dan maar bewijzen en al deze brieven verzamelen!”

Het gaat om deze brief van Peter Roose.
Het gaat om deze brief van Peter Roose. © Myriam Van den Putte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier