Pauline (24) treedt in voetsporen van overleden vader Claude en gaat voor burgemeesterssjerp in Anzegem

Pauline Van Marcke zal lijsttrekker zijn voor de partij Samen Eén voor de lokale verkiezingen op 13 oktober 2024. © GV
Gerda Verbeke

Anzegem maakt zich op voor een politieke omwenteling. Pauline Van Marcke (24) zal de lijst trekken van Samen Eén bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober volgend jaar. Zij is de dochter van wijlen burgemeester Claude Van Marcke die in 2017 onverwacht overleed. “De keuze voor Pauline belichaamt de gedurfde visie van onze partij om te streven naar een nieuwe dynamiek in de lokale politiek”, klinkt burgemeester Gino Devogelaere (68) vastberaden.

Sinds 2018 is Pauline actief in de Anzegemse gemeentepolitiek. In het begin van deze legislatuur kon zij als negentienjarige reeds haar huidige schepenmandaat opnemen, maar dit stelde Pauline liever uit tot ze haar diploma in handen had. “In 2019 nam ik mijn mandaat op als raadslid, terwijl ik mijn studies Politieke Wetenschappen en International Business Management voortzette”, zegt Pauline. “In 2021 zette ik mijn engagement in de gemeenteraad even op pauze voor een Erasmus-uitwisseling en stage. Dit verrijkte me op persoonlijk vlak en verbreedde mijn perspectief.”

Op 14 februari van dit jaar legde Pauline de eed af als schepen. De lopende bevoegdheden die ze op haar schouders nam, zijn personeelszaken, onderwijs, feestelijkheden, gelijke kansen en Europese aangelegenheden.

Toewijding

Van Marcke benadrukt haar toewijding aan de politiek: “Het was een bewuste keuze om mij fulltime in te zetten voor Anzegem”, aldus Pauline. “Mijn schepenambt combineer ik niet met een andere job om me volledig te verdiepen in de werking van de gemeente. Ik ben trots op de weg die Samen Eén durft in te slaan. Het toont onze vastberadenheid als partij om naar de toekomst te kijken en uitdagingen proactief aan te pakken.”

Ondanks haar jeugdige leeftijd gelooft Pauline dat haar ervaringen en gedrevenheid haar in staat zullen stellen om effectieve oplossingen te vinden voor de complexe uitdagingen waarmee lokale besturen worden geconfronteerd. “Ik ben jong, maar heb de voorbije jaren al heel wat geleerd. Mijn vastberadenheid om constructieve oplossingen te vinden, drijft mij vooruit. Het is een grote verantwoordelijkheid en we moeten samen bouwen aan een mooie toekomst voor Anzegem en haar inwoners.”

Echter, Van Marcke erkent dat de huidige politieke arena geen gemakkelijk terrein is. “Bittere ernst, want er zijn grote uitdagingen voor wie oprecht aan politiek wil en dúrft doen!”

Jong talent

Eerste schepen van Financiën en Patrimonium Louis Degroote (33) zal de tweede plaats innemen op de lijst Samen Eén. Huidig burgemeester Gino Devogelaere (68) zal in 2024 lijstduwer zijn. Hij benadrukt het belang van samenwerken met de nieuwe generatie. “Ik doe dit met hart en ziel, maar zie tegelijkertijd dat er binnen onze partij jonge, talentvolle mensen klaarstaan die bruisen van enthousiasme”, aldus burgemeester Devogelaere. “Ik steun de jeugd volop. De lijstvorming is volop bezig en Samen Eén telt op dit moment achttien leden.”

Van Marcke wijst ook op de kracht van diversiteit binnen de partij. “We vormen samen een sterke groep met wijsheid en ervaring. Dàt is onze grootste troef. Politiek is immers een teamsport. Dat ik de lijst mag trekken die door mijn vader in het leven is geroepen, voelt als een grote eer”, klinkt schepen Van Marcke zacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier