Oud-voorzitter CD&V Isabelle Vande Walle kiest voor Alternatief24

(foto MM)
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Na N-VA-mandatarissen, ex-Groen-leden en enkele oud-Vooruit-leden heeft Alternatief24 sinds deze week een nieuwe trofee aan zijn gordel bengelen. Met Isabelle Vande Walle haalt de zelfverklaarde burgerbeweging de oud-voorzitter van CD&V Bredene binnen. “Omdat de belofte om onze tot Team Bredene herdoopte lijst te verruimen een loze belofte bleek en ik de indruk heb dat de enige bedoeling van de partij is om de huidige coalitie met Vooruit tot elke prijs te verlengen”, legt Isabelle uit.

Isabelle Vande Walle (41) was vijf jaar lang voorzitter van CD&V Bredene. Dat ze nu overstapt naar Alternatief24, de partij die ontsproot uit de gedeelde ambitie van Groen/8450anders en N-VA om de huidige Vooruit-CD&V-meerderheid het vuur aan de schenen te leggen, mag een verrassing worden genoemd. Eind vorig jaar vervelde CD&V immers al tot Team Bredene in een poging om de lijst te verruimen.

“Ik kon me helemaal vinden in deze strategie. Een open lijst met competente mensen, onafhankelijken, maar net zozeer groenen of N-VA’ers en liberalen, leek me de juiste weg om in te slaan. Eind vorig jaar besloot het partijbestuur echter om van dit pad af te wijken. Was het uit angst voor de eigen posities? Of is het de bedoeling om ten alle koste in deze coalitie te blijven? Het was voor mij alvast het signaal om ontslag te nemen als voorzitter en mijn mandaat in het directiecomité van het AGB terug te geven”, blikt Isabelle, die verpleegster is in AZ Oostende, terug.

Goed gesprek

Het leek er even op dat de politiek een afgesloten hoofdstuk was. “Maar anderhalve maand geleden heb ik met Lucas Vandendriessche, coördinator van Alternatief24, en Koen Uitenhove, die op de lijst zal staan, een goed gesprek gehad. Daaruit bleek dat A24 precies beoogt waar ik eerder naar streefde: een beweging waar het team boven het individu gaat, waar mensen van allerhande strekking mekaar kunnen vinden en waar de plaatsen op de kieslijst niet boven het programma staan. Je partijkaart doet er niet toe. Met A24 capteren we ook het ongenoegen over het huidige beleid, dat vandaag bij heel wat Bredenaars leeft. We willen aantonen dat Bredene straks op een andere manier kan bestuurd worden.”

Vande Walle beseft dat de verkiezingen hoogst onvoorspelbaar worden. “Je bent niet meer verplicht om te gaan kiezen, de kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie wordt automatisch burgemeester, de kopstem verdwijnt,… Begrijpelijk dat heel wat lokale politici nerveus rondlopen. Misschien heeft Team Bredene daarom eieren voor hun geld gekozen en de verruiming afgezworen.”

Realisaties verdedigen

Kristof Vermeire, lijsttrekker, waarnemend voorzitter en schepen in de huidige coalitie voor CD&V, noemt Vande Walles opmerkelijke transfer ‘geen groot nieuws’. “Isabelle is al sinds oktober vorig jaar geen voorzitter meer van de afdeling. Op een plandag hebben we toen de strategie voor de gemeenteraadsverkiezingen vastgelegd. Isabelle kon zich daar niet in vinden en heeft het bestuur verlaten. Even goeie vrienden en geen rancune, wat mij betreft. Ik niet aan politiek om te polariseren, ik ben eerder van de consensus.”

“Het leek ons als partij belangrijk om achter de realisaties van de voorbije zes jaar te gaan staan. Het zou nogal idioot en ongeloofwaardig zijn om in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen plots je eigen verwezenlijkingen onderuit te halen in een verkrampte poging je te onderscheiden van je coalitiepartner. We zijn echter niet getrouwd met Vooruit en zien wel wat er na oktober uit de bus komt. De insinuatie dat de socialisten bij ons iets in de pap te brokken zouden hebben, is te gek voor woorden. Team Bredene is geen filiaal van Vooruit.”

Kristof Vermeire is naar eigen zeggen wel verrast door Vande Walles verwijt dat CD&V de verruimingsoperatie een halt toeriep. “Niets is minder waar”, reageert hij. “We timmeren verder aan de ingeslagen weg. Vandaag kan ik je al bevestigen dat onze lijst voor de helft uit oud-christendemocraten en voor de helft uit niet-partijgebonden kandidaten zal bestaan. Onze deur blijft ook open staan voor wie geen CD&V-partijkaart heeft. Je begrijpt dat ik daarom erg ontgoocheld ben dat Isabelle het nodig vond na te trappen. Haar beweringen stoelen nergens op.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier