Oud-medewerker groendienst hekelt wildgroei kerkje Oeren: “Openbare ruimte moet net zijn”

Johan Herreman onderhoudt het monument voor priester Seraphin Dequidt in Oeren. (foto AB) © Anne Bovyn
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Voormalig medewerker van de groendienst Johan Herreman heeft het peterschap van de zeven bloembakken op het openbaar domein op zich genomen, alsook het onderhoud van het monument voor priester Seraphin Dequidt in Oeren. Hij staat op het punt om de wildgroei rond het kruisbeeld aan het kerkje van Oeren ook aan te pakken. “Echt slordig”, oordeelt hij.

Peter van de bloembakken Johan Herreman uit Fortem heeft zeven bloembakken onder zijn hoede: één aan het portaal van de kerk, twee rond de kerkhofmuur en vier in de oude Fortemstraat. En hij heeft nog werk om die mooi te maken. Onder sommige bakken krioelt het van het onkruid en in bepaalde andere bakken bloeit er momenteel helemaal geen bloemenpracht. Voor twee bakken in de Oude Fortemstraat is dat volgens Johan te wijten aan het feit dat in de nacht van 17 op 18 februari de bakken werden gevandaliseerd.

Goede nieuws

“Het goede nieuws is dat in vier van de zeven bakken de viooltjes mooi in bloei staan”, zegt Johan. “Ik hoop nu ook spoedig de andere bakken in orde te kunnen brengen! Ik zou er trouwens voor durven pleiten dat alle peters en meters van de gemeente een pulletje vloeibare meststof krijgen. De bloemen hebben daar deugd van. Ik werkte veertig jaar bij de gemeentelijke groendienst en ben dus min of meer kenner van bomen, planten, struiken en bloemen”, glimlacht Johan.

Omdat Johan eerder opmerkte dat de haag rond het monument voor Seraphin Dequidt naast zijn geboortehuis in de Oerenstraat dringend aan snoeien toe was, nam hij ook dat werk voor zijn rekening. En omdat hij thuis nog wat viooltjes over had, heeft hij ze daar aangeplant. “Ik ga dat onderhoud verder op mij nemen”, stelt hij.

Kruisbeeld

Een echte doorn in het oog vindt hij de verwaarlozing van het groen rond het kruisbeeld aan de buitenkant van het kerkje. “Het reusachtige kruisbeeld is nog maar voor minder dan de helft zichtbaar door de enorme wildgroei van bomen en struiken. Het wordt lente, ik hoop dat de gemeente spoedig opdracht geeft aan de groendienst om dit mooi te maken. Hebben die mensen geen tijd, dan pak ik het aan. Netheid op het openbaar domein is belangrijk, meen ik.”

Reactie burgemeester

Burgemeester Gerard Liefooghe relativeert de wildgroei. “Jezus is nog altijd voldoende zichtbaar. Hij glimlacht tussen het groen”, zegt hij met een kwinkslag. “Ik ben ondertussen Johan Herreman tegen het lijf gelopen. Hij stelde voor om de grote taxus aan het kerkje te snoeien en ik heb hem mijn zegen gegeven.” Of de gemeente voldoende overzicht en mankracht heeft om het zeer uitgestrekte Alveringemse openbaar domein proper te houden, vragen wij nog aan de burgemeester.

“Jazeker”, meent Gerard Liefooghe. “Wij hebben misschien minder medewerkers in dienst dan vroeger, maar grote werken als bijvoorbeeld het maaien van grote grasvlaktes besteden wij ook uit. Dat compenseert elkaar.” (Anne Bovyn)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier