Oostends schepen Kurt Claeys reageert op beschuldigingen: “Geen sprake van belangenvermenging”

Schepen Kurt Claeys reageert uitgebreid op de beschuldigingen van gemeenteraadslid Yves Miroir. © EFO
Redactie KW

Oostends schepen Kurt Claeys (Open VLD) reageert op de beschuldigingen van gemeenteraadslid Yves Miroir (onafhankelijk) in verband met het niet-naleven van de wet op de overheidsopdrachten. Volgens Miroir is er sprake van belangenvermenging, hij diende een klacht in bij de onderzoeksrechter. Maar Kurt Claeys stelt dat daar niets van aan is.

“Met verbazing heb ik kennis genomen van de beschuldigingen die de heer Yves Miroir heeft geuit tegenover mij. Gelet op het publiek karakter van deze beschuldigingen, ben ik genoodzaakt publiek te reageren”, aldus Claeys, die beroepshalve architect is. “Ik heb als schepen nooit deelgenomen aan een beraadslaging, noch aan een stemming over een dossier waarin ikzelf een persoonlijk belang had. Dezelfde houding heb ik steeds aangenomen wanneer ik zetel als lid in de raad van bestuur, zij het van de huisvestingsmaatschappij ‘Woonsprong’, zij het van de WVI. De drie dossiers waar de heer Miroir in de pers naar verwijst, tonen helemaal geen (poging tot) belangenvermenging aan.”

Geen persoonlijk belang

“Wat het project van huisvestingsmaatschappij ‘Woonsprong’ betreft waaraan het architectenbureau A1AR heeft deelgenomen: het bureau A1AR heeft zich teruggetrokken uit deze gunningsprocedure toen bleek dat er zich 13 kandidaten hadden gemeld. Bij gebrek aan gunning is belangenvermenging onmogelijk. Ook van poging tot belangenvermenging kan geen sprake zijn. Ik ben geen aandeelhouder noch lid van de raad van bestuur, noch directielid van het architectenbureau A1AR, noch heb ik familiale banden met één van de aandeelhouders of bestuurders van A1AR. Ik heb dus geen enkel persoonlijk belang bij de gunning van een project aan het architectenbureau A1AR .”

“Het samenwerkingsverband KCA1AR waar de heer Miroir naar verwijst, heeft betrekking op kleine privéprojecten, en staat hier volledig los. Er is juridisch en feitelijk geen sprake van belangenvermenging tussen A1AR en mezelf. Dit werd mij nogmaals bevestigd door zowel de juristen van Stad Oostende als door mijn eigen raadsman.

Renovatie Duin en Zee

“Wat de gunning betreft van renovatiewerken van een lokaal in Duin en Zee: dit betreft een zogenaamde onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking, waarbij de administratie enkele architectenbureaus had aangeschreven met het verzoek een offerte in te dienen. Nadat A1AR de laagste offerte had ingediend, werd het project aan dit bureau gegund. Ook in dit dossier is volgens de juristen geen enkele sprake van belangenvermenging wegens het ontbreken van enig persoonlijk belang. Wat het project van de WVI betreft waar de heer Miroir naar verwijst, gaat het om een gunning die werd toegekend in 2016. Ik werd pas lid van de raad van bestuur van de WVI in 2019. Zelfs voor niet-juristen is het duidelijk dat ik met dit dossier helemaal niks te maken kan hebben.”

“Tot slot, ik heb geen kennis van de inhoud van de beweerde strafklacht, noch van het feit of daadwerkelijk een strafklacht werd neergelegd. Indien dit zo zou zijn, dan zal ik mij met vertrouwen verdedigen tegen deze gratuite, niet onderbouwde en ronduit onjuiste beschuldigingen. Tevens heb ik opdracht gegeven aan mijn raadsman om in dat geval klacht neer te leggen wegens lasterlijke aangifte. Ik zal mijn mandaat als schepen intussen met dezelfde nauwgezette naleving van de deontologische code blijven uitoefenen tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier