Onvrede over toelage toegekende restauratiepremies Kasteel Bossuit: “Getuigt van weinig goed bestuur”
Eind 2014 diende het Kasteel Bossuit twee restauratiepremies in bij de Vlaamse Overheid. Negen jaar na datum werden de premies toegekend door minister Diependaele. Maar dat heeft nu onverwachte financiële gevolgen voor de gemeente Avelgem.
De premie-aanvragen werden ingediend eind 2014. Toen was de gemeente Avelgem nog verplicht om 15 procent van de kosten voor haar rekening te nemen. Sinds 2015 vallen de restauratiepremies volledig ten laste van de Vlaamse Overheid. Ruim negen jaar later viel er dus een beslissing, maar doordat de aanvraag dateert uit 2014 dienen ze nu verplicht bijna 435.000 euro op te hoesten. Een onverwachte kost die niet is opgenomen in het budget dat voor 2024 is vastgelegd.
Onroerend erfgoed
Burgemeester Lut Deseyn (gbA-Gemeentebelangen) vindt het onbegrijpelijk dat ze daar nu pas mee afkomen. “Eind 2023 kregen we deze info, maar toen was het meerjarenplan al opgemaakt. Het gaat om 435.000 euro, op een budget van 22 miljoen euro is dat gewoon zeer veel geld. Daarbovenop dateert het van negen jaar geleden, dat ze ons nu vragen om dat nog te betalen, getuigt van weinig goed bestuur.”
De aanvraag voor de restauratiewerken aan het privé-eigendom Kasteel Bossuit komt van de eigenaars zelf. Zij kunnen zulke aanvragen doen omdat hun kasteel op de lijst van ‘Onroerend Erfgoed’ staat. In 2014 gold dan ook nog eens het principe van de koppelsubsidies. Dat betekent dat de gemeente 15 procent van de toegekende subsidies op zich moest nemen, maar dat is in 2015 afgeschaft.
Ook schepen van openbare werken en patrimonium Tom Beunens (Vooruit) is niet te spreken over de aanpak van kabinet Diependaele. “Dat minister Diependaele nu teruggrijpt naar oude regelgeving, goed wetende dat deze nefast is voor kleine gemeenten, daarvoor ben ik niet in de politiek gestapt. Dit vind ik niet correct en niet serieus”, besluit hij op Radio2.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier