“Onfair tegenover de 2.312 Bruggelingen die voor mij stemden”: Annick Lambrecht (Vooruit) wordt geen schepen in Brugge

Annick Lambrecht wordt geen schepen in Brugge. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Annick Lambrecht (Vooruit) wordt geen schepen in Brugge. Haar naam staat niet in het scenario dat Pablo Annys donderdagavond ter goedkeuring aan zijn partij voorlegt. “Dit is niet fair ten overstaan van de 2.312 Bruggelingen die voor mij gestemd hebben”, reageert Annick Lambrecht.

Vanaf 1 december bestuurt een nieuwe coalitie Brugge. De huidige tripartite met christendemocraten, socialisten en liberalen ruimt baan voor een rooms-rood bestuur. Zelfs na het dumpen van Open VLD (Voor Brugge) zijn de uittredende schepenen van CD&V en Vooruit niet zeker van het behoud van hun mandaat en bevoegdheden.

Donderdagavond zullen Dirk De fauw (CD&V) en Pablo Annys (Vooruit) hun visie over de verdeling van de bevoegdheden en hun keuze van schepenen in het nieuwe Brugse stadsbestuur aan hun partijbesturen voorleggen.

Vier rode schepenen?

Pablo Annys hoopt om in het nieuwe stadsbestuur vier socialistische schepenen te kunnen leveren. Wat betekent dat CD&V moet genoegen nemen met vijf schepenen en het burgemeesterschap. Dé vraag is of hij die wens sterk kan maken tijdens de onderhandelingen met uittredend en toekomstig burgemeester Dirk De fauw, aangezien CD&V dé grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Brugge is.

Als we de resultaten en de voorkeursstemmen, die toch de waardemeter horen te zijn, bekijken, zijn twee uittredende schepenen een certitude: uiteraard schepen voor sociale zaken en Mintus-voorzitter Pablo Annys (4.966 stemmen) en jeugdschepen Mathijs Goderis (2.598).

Populair

Derde op de socialistische lijst was Annick Lambrecht (2.312). Zij keert niet terug naar het Brugs stadsbestuur. Naar wij vernamen staat zij niet in het scenario dat donderdagavond aan de leden van Vooruit voorgelegd wordt.

Feit is dat zij niet de beste vriendin is van Pablo Annys én dat zij als voorzitter van de gemeenteraad oppositie voerde in het dossier van het nieuwe bussenplan. Dat werd niet echt geapprecieerd door burgemeester Dirk De fauw, die ook voorzitter is van de vervoersregio.

Annick Lambrecht, die zich officieel kandidaat gesteld had voor een schepenambt, reageert diep ontgoocheld: “Hoewel ik nauwelijks zichtbaar was in de campagne en gebrandmerkt werd als ‘onze vrouw in Brussel’, heb ik zeer goed gescoord. Ik haal veel meer stemmen dan toerismeschepen Mieke Hoste (1.572) en Pascal Ennaert (1.268).”

Niet fair

“De Bruggelingen zien mij graag, dat merkte ik op de markten. Velen stelden mij de vraag of ik opnieuw schepen zou worden. Mijn hart ligt in Brugge, ik wil en mag niet cumuleren. De partij heeft mij doorgestuurd van het Vlaams Parlement naar de Kamer, waar ik in de commissie Buitenlandse Handel zit.”

“Ik moest voor het Vlaams parlement baan ruimen voor Pablo Annys, maar die geeft zijn zitje op in dat parlement. Zelf had ik liever schepen geweest. De beslissing van de partij is niet fair ten overstaan van de 2.312 Bruggelingen die voor mij gestemd hebben”, aldus Annick Lambrecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier