Ondernemers uit Ruiselede en Wingene die gevestigd zijn in straat waarvan binnenkort naam wijzigt krijgen een symbolische vergoeding

Netjes op een rij: burgemeesters Huys en De Roo, schepenen Debouck en Mesure en voorzitters Rutsaert en Bauwens. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Het was een verzuchting die al eens opdook vanuit de Respect-oppositie in een van de vorige gemeenteraden en ook vanuit Unizo-hoek kwamen er opmerkingen over het thema. Nu is de knoop doorgehakt: zowel Ruiselede als Wingene zijn bereid een symbolische vergoeding te betalen voor ondernemers, die gevestigd zijn langs straten waarvan namen of nummers door de nakende fusie gewijzigd worden. Het gaat om 131 Ruiseleedse en 61 Wingense ondernemingen.

Zowel voorzitter Jelle Rutsaert van Unizo Ruiselede als voorzitter Nathalie Bauwens van Unizo Wingene-Zwevezele toonden zich voordien al bezorgd over de impact van de geplande fusie op de lokale ondernemingen. “De operationele kosten van zo’n straatnaamwijzigingen mogen niet onderschat worden”, aldus beide voorzitters.

Vandaar dat burgemeesters Greet De Roo en Lieven Huys zich uiteindelijk bereid toonden, een symbolische vergoeding te bieden. “We zullen een vergoeding betalen van 100 euro voor natuurlijke personen (eenmanszaken, geen particulieren) en 200 euro voor rechtspersonen (vennootschappen, bvba, …). Hiermee hopen we onze ondernemers te ondersteunen en de overgang een beetje te versoepelen”, aldus De Roo en Huys.

Het werd een regeling waarin iedereen zich kon vinden.

Waardering

De ondernemers hoeven hiervoor niets te doen. Elke betrokken ondernemer wordt persoonlijk aangeschreven, met de nodige instructies hoe ze de vergoeding kunnen ontvangen. De uitbetalingen zijn voorzien voor het najaar van 2024.

Naar verluidt heeft Digitaal Vlaanderen een Life Event Scan opgesteld, om de impact van een fusie op burgers, ondernemingen en verenigingen in kaart te brengen. Je kan die info raadplegen op de fusiewebsite www.fusiewingeneruiselede.be/gevolgen.

Ook de schepenen van lokale economie Frans Debouck (Ruiselede) en Ann Mesure (Wingene) toonden zich tevreden met het resultaat. “Het is een blijk van onze waardering voor de inzet en het aanpassingsvermogen van onze ondernemers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier