Onafhankelijk raadslid Peter D’Haeyere stopt met politiek: “Ik vroeg me steeds vaker af wat ik eigenlijk nog zat te doen op de gemeenteraad”

Peter D’Haeyere stopt na 30 jaar met de gemeentepolitiek. © IB
Redactie KW

Peter D’Haeyere stopt na 30 jaar met de gemeentepolitiek. Zondag staat zijn naam op geen enkele lijst in Tielt en Meulebeke. Het onafhankelijke raadslid heeft naar eigen zeggen zijn buik vol van lokale politiek. “De gemeenteraad is een lege doos geworden.”

D’Haeyere zette in 1994 zijn eerste stapjes in de gemeentepolitiek en stond in 2018 op de Lijst van de Burgemeester (het kartel van de cd&v van Dirk Verwilst en de partij VRIJ). Eind 2019 stapte VRIJ naar eigen zeggen uit onvrede met het gebrek aan communicatie en overleg uit dat kartel.

Daarop ging D’Haeyere als onafhankelijke zetelen, net als gemeenteraadsvoorzitter Bert Verdru en schepen van sociale zaken Lieve Germonprez. Raadsleden Mouna Belkadi en Nele Gelaude deden hetzelfde. Gewezen N-VA-raadsleden Peter Raedt en Marina Duyck zouden later ook als onafhankelijke gaan zetelen.

Lege doos

Van die zeven ‘dissidente’ raadsleden zijn er zes die zich inmiddels elders engageerden (Germonprez, Gelaude, Raedt en Verdru sloten zich met hun nieuwe Lijst voor de Burger aan bij de Tieltse CD&V, terwijl Belkadi en Duyck bij Iedereen Telt op de lijst staan).

D’Haeyere deed dat niet. “Ik stop ermee”, reageert hij. “Dertig jaar geleden heb ik me geëngageerd omdat ik een verschil wilde maken voor de Meulebekenaars. Uit idealisme. Maar daar is vandaag eerlijk gezegd niets meer van over. De gemeenteraad is niets meer dan een lege doos geworden. Vragen van de oppositie dienen vooraf schriftelijk te worden ingediend, waardoor er van een echt debat geen sprake meer is. Alle belangrijke beslissingen, die over de investeringen of de financiën worden genomen door het schepencollege. Louter kennisnames en zaken als stemmen over vertegenwoordigers in intercommunales blijven over voor de gemeenteraad.”

Coalitiewissels

“De laatste jaren vroeg ik me steeds vaker af wat ik eigenlijk nog zat te doen op die gemeenteraad, behalve dan de burger belastinggeld kosten”, gaat hij verder.

“Niet de politieke impasse, maar de coalitiewissels waren voor mij eigenlijk de druppel. Het feit dat de twee meerderheidspartijen van Tielt en Meulebeke niet samenwerken, maar elkaar tegenwerken door met de oppositie van de andere gemeente in zee te gaan is toch te gek voor woorden?”

“Voor mij kwam dat in elk geval als een complete verrassing. Zeker aangezien de twee CD&V-partijen, als ze samen waren gegaan, nagenoeg zeker de grootste waren geworden (en dus ook de burgemeester hadden kunnen leveren – red.).”

“En dan worden waarheden omgedraaid en schermt men met van alles en nog wat om zich in te dekken, maar voor mij is duidelijk dat de belangen van enkelingen primeren op het algemeen belang. En daar heb ik mijn buik van vol.”

(SV)