Nieuwe lijst met twee namen: Alain Stratsaert komt op met SVD in Ieper

Alain Stratsaert is een gepensioneerd militair. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

In Ieper zal je op 13 oktober niet alleen kunnen stemmen voor Vooruit, Team Ieper, Vlaams Belang en Groen. Met Samen Voor Democratie (SVD) komt er wellicht nog een vijfde partij op het stembiljet te staan. Lijsttrekker is de 58-jarige Alain Stratsaert uit Voormezele. “Onze partij groeide uit het verzet tegen de coronamaatregelen”, vertelt hij.

Samen Voor Democratie (SVD) werd in juni 2024 opgericht door enkele Vlamingen die voorheen op de lijst van kandidaten stonden voor het Nederlandse Forum Voor Democratie (FVD) bij de Europese verkiezingen. De 5.000 benodigde handtekeningen om te mogen deelnemen aan die verkiezingen werden echter niet gehaald, maar nu wil de partij los van het FVD zich volop profileren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober.

Ook in Ieper is het de bedoeling dat je kan stemmen op SVD. Lijsttrekker wordt de 58-jarige Alain Stratsaert uit de Rijselseweg in Voormezele. “SVD is gegroeid uit de anticoronamaatregelenbeweging”, vertelt Alain Stratsaert, die getrouwd is met Fabienne Lowier en vader van Stef en Ilse. Hij heeft ook al drie kleinkinderen. “Wij zien veel dingen die scheef lopen in onze maatschappij. Om maar één voorbeeld te noemen: de vrijheid van meningsuiting staat momenteel onder de druk. Eerst deden we een poging om samen te werken met het Forum voor Democratie in Nederland (de partij van Thierry Baudet, red.), maar dat is niet van de grond gekomen. Dus zijn we zelf met een partij gestart.”

“Onze partij groeide uit het verzet tegen de coronamaatregelen”

Alain benadrukt dat hij niet een van de oprichters is van de partij. “Maar ik ben wel iemand die de beweging al een viertal jaar van dichtbij volgt. Ik ben redelijk vlug aan boord gestapt op het moment dat mij dat gevraagd werd”, vertelt hij. “Voordien ben ik nooit politiek actief geweest, omdat ik beroepsmilitair was. Nu ik met pensioen ben, ben ik vrij om mij politiek te engageren. Ik was bij de marine en dus lange periodes weg van huis, dus dat was moeilijk om op die manier aan politiek te doen. Maar ik heb wel altijd een grote interesse gehad in de materie.”

Twee kandidaten

Voorlopig ziet het ernaar uit dat de SVD-lijst in Ieper slechts twee namen zal tellen. “Naast mezelf zal Jerina Della Brida op de tweede plaats staan. Ik sta ook op de tweede plaats op de SVD-lijst voor de provinciale verkiezingen”, vervolgt Alain. “Het is duidelijk dat we niet verwachten om veel potten te breken. Eigenlijk is het de bedoeling om naamsbekendheid te verwerven naar de verkiezingen over vier jaar toe. Dat wil niet zeggen dat de stad ons niet interesseert. Zo is het uitzicht van de Grote Markt en Leet na de ingrepen die er geweest zijn niet alleen bij mij een doorn in het oog, maar ook bij veel andere mensen. Het is een grote steenvlakte geworden. Er is weinig rekening gehouden met groen.”

“We staan vooral voor het teruggeven van de democratie aan de basis”, gaat Alain Stratsaert verder. “Het is de bedoeling dat de burger de stad kan besturen in plaats van het stadsbestuur van boven uit. Inspraak en participatie staat bij ons op alle vlakken bovenaan. Wij vinden dat democratie moet komen vanuit de basis. Er zijn heel veel mensen die geen vertrouwen meer hebben in de politiek. Ik vraag me trouwens af hoeveel stemgerechtigden op 13 oktober uit hun bed zullen komen om te stemmen.”

Complotdenkers

Tijdens de coronacrisis verloor Alain ook het vertrouwen in de bewindsvoerders. “Omdat wij gezien hebben wat waarschijnlijk meer mensen nu zien”, stelt hij. “Mark Zuckerberg heeft vorige week toegegeven dat hij tijdens corona veel informatie gefilterd heeft onder druk van de overheid. Ik denk dat dit niet alleen in de Verenigde Staten gebeurd is. Als wij dat een paar jaar geleden durfden aan te kaarten, dan werd je weggezet als een complotdenker of antivaxer.”

Het is ook nog maar de vraag of Jerina op de lijst zal staan. Dinsdag was dat nog onzeker. “Mijn lijstduwer heeft vorig jaar de naam van haar vader aangenomen, maar op de automatisch gegenereerde documenten van de Vlaamse overheid komt haar oude naam nog tevoorschijn. We zijn volop bezig met dat recht te zetten. Mocht dat niet in orde komen, dan is het enige wat ik kan doen haar van de lijst verwijderen en opkomen als eenmanslijst, maar dat zou jammer zijn.”