Nieuwe Bredense Vlaams Belang-kopman Gregory Roelandt: “We mikken op vijf of zes zetels”

Vlaams Belang-voorzitter en lijsttrekker Gregory Roelandt (2e van links) trok vorige week met de opbrengst van een ribbetjesavond met nationaal voorzitter Tom van Grieken richting Therese Vanneste. “We hebben kattenvoer gekocht om Therese te helpen bij het verzorgen van zwerfkatten, haar grote levensdoel.” Of hiermee de komst van Vanneste naar het Vlaams Belang werd ingeluid, kon Roelandt nog niet bevestigen. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Met 12,1 procent van de stemmen en drie zetels was Vlaams Belang in 2018 aan een heropleving toe nadat de partij in 2012 uit de gemeenteraad was verdwenen. Voor kersvers voorzitter en straks lijsttrekker Gregory Roelandt is hiermee de top voor zijn partij echter nog niet bereikt. “We mikken op vijf à zes zetels. Wat we oppikken bij de Bredenaars stemt ons optimistisch. Onze ambitie is absoluut haalbaar.”

Gregory (51) woont recht tegenover het Staf Versluyscentrum en is al 30 jaar lang sales manager voor een groot verfbedrijf. Hij heeft een 24-jarige zoon uit een eerste relatie en vandaag woont hij samen met Iolanda, die van Siciliaanse afkomst is.

Roelandt is intussen drie jaar actief bij Vlaams Belang. “Ik bleef vorig jaar nog wat op de achtergrond omdat Iolanda toen met borstkanker kampte en al onze aandacht daar naartoe ging. Maar ze is intussen goed aan het herstellen, dus ik kan me nu 100 procent gaan concentreren op de lokale politiek.”

volwaardige lijst

Roelandt is vandaag een vaste toeschouwer geworden op de gemeenteraden. En maar goed ook, want van zijn huidige mandatarissen valt daar nog amper een spoor te bekennen. “Dat ook Jordy voortijdig de handdoek in de ring heeft geworpen, is eerlijk gezegd teleurstellend. Nu zetelt niemand van onze partij nog in de gemeenteraad. Dat is uiterst ongelukkig. Maar goed, we hopen voor de verkiezingen van oktober met een volledige lijst met volwaardige kandidaten op te komen. Niet met een lijst waarop de helft familie is van elkaar, waardoor die dan ook niet kan zetelen. Ik heb inmiddels al twintig Bredenaars bereid gevonden om te kandideren, die stuk voor stuk een mandaat zouden kunnen opnemen.”

wanbeheer

Een van die kandidaten wordt misschien wel Therese Vanneste, die als onafhankelijke zetelt. “We hebben onlangs met haar gesproken om te peilen of het met Therese, die onze ideeën onderschrijft, iets kan worden. Het is een straffe madam, maar tegelijk ook vaak een ongeleid projectiel. Afwachten of we mekaar vinden…” Roelandts ambitie blijkt in elk geval torenhoog. “Ik zal niet vals bescheiden zijn: we mikken resoluut op vijf à zes zetels. Kijk, ik rijd beroepshalve half Vlaanderen af en hoor, ook van collega’s die er vroeger niet voor uitkwamen, dat velen voor VB zullen stemmen.”

“Hier in Bredene hebben mensen bovendien genoeg van de vriendjespolitiek van deze meerderheid. Ook het wanbeheer moet stoppen, zoals de bouw van een luxezwembad waar we ons dertig jaar lang blauw aan betalen tegen 1,8 miljoen euro per jaar. Dat maakt een totaal van 54 miljoen euro! Terwijl andere gemeenten een nieuw zwembad kunnen bouwen voor 8 à 10 miljoen euro. We staan 195.000 euro in het rood door Bredene Festivalt. We hebben er dus geen enkele euro aan verdiend, maar er bijna 200.000 euro van ons belastinggeld aan toe gestoken. Geen weggeefpolitiek meer. Iedereen, ook de nieuwelingen, moet bijdragen aan onze maatschappij.”

socialisten

“Als kind ben ik opgegroeid in een overtuigd links nest. Het idee dat de socialisten het voor de gewone werkmens opnamen werd er in gebeiteld. Maar met ouder worden heb ik geleerd dat mijn vaders idealen vandaag onbestaande zijn. Nu zijn de socialisten er voor iedereen, behalve de arbeider. Als ik denk aan hoe mijn grootouders het hadden in vergelijking met wij nu… Mijn opa had vijf kinderen, een mooi groot huis met tuin, een auto, een bungalow op een camping aan zee… En dat allemaal met zijn loontje als leerkracht, want mijn oma heeft altijd voor de kinderen gezorgd. Om diezelfde levensstandaard te hebben, moeten we nu met twee fulltime gaan werken. Zoveel beter hebben we het vandaag dus…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier