Net op de valreep: immomakelaar Eric Markey stelt zijn lijst Stratier voor: “Onze mooie gemeente gaat langzaam kapot aan al die appartementen”

Eric Markey uit Oostduinkerke stelt zijn lijst Stratier voor, waarbij honden de hoofdrol spelen in de campagne. “Stratier betekent bastaardhond”, klinkt het. © GF
Redactie KW

Eric Markey uit Oostduinkerke stelt zijn lijst Stratier voor. “Stratier betekent bastaardhond. Wij profileren ons als een wakkere hond die hondstrouw is aan zijn leefomgeving.” Elf kandidaten staan er op de lijst en de hond speelt de hoofdrol in de campagne. Zo ludiek het beeld is, zo serieus klinkt de inhoud. “Zijn we tegen appartementsbouw? Nee, maar enkel waar ze thuishoren.”

Eric Markey organiseerde in augustus nog een protestactie en een petitie tegen de geplande heraanleg van de Leopold II-laan. Samen met een aantal omwonenden vond hij het niet kunnen dat de gemeente tientallen parkeerplaatsen zou schrappen op het Sint-Niklaasplein en dat ook de ventwegen zouden sneuvelen. Na dat protest besloot de gemeente het dossier on hold te zetten tot na de gemeenteraadsverkiezingen. Vervolgens begon Markey na te denken over een eigen politieke lijst. Hij had dat eerder al eens gedaan in Oostende met de lijst Demo en was van 1994 tot 2000 gemeenteraadslid.

En zo kwam de lijst Stratier tot stand. “We zijn gegroeid uit de verbazing dat onze mooie gemeente langzaamaan wordt kapot gebouwd”, schetst Markey. “Stratier staat voor bastaardhond en dat is ons op het lijf geschreven. We zijn niet van zuiver politiek bloed, maar een mengeling van alles. Bij Stratier mag je blaffen zoals je geboren bent in het Vlaams, Frans of Duits. Bij ons geen ego’s of fils à papa’s. Iedereen is welkom. De liefde voor Koksijde en Oostduinkerke is wat ons bindt.”

Op de lijst Stratier staan volgende mensen: Eric Markey, Belinda MacDonald, Xavier Vanbillemont, Sophie Wettinck, Jean Fontier, Micheline Verleye, Ronny Tourlouse, Chris Witvrouwen, Mario Philips, Sophie Vanhulle en Ann-Katrien Lescrauwaet.

“In de stijl van onze lijstnaam, kiezen we voor honden op ons campagnebeeld, het mag ook wat ludiek zijn”, knipoogt Eric, die meteen terug serieus is. “Wij gaan voluit voor de leefbaarheid van onze gemeente. Als ik zie hoe karaktervol patrimonium of kleine stukjes duin die beeldbepalend zijn, wordt volgepropt met appartementen, dan doet mijn hart pijn. We zijn niet tegen appartementen, maar dan enkel waar ze thuis horen en dat is niet naast bestaande huizen en villawijken. Promotoren willen steeds hoger en dieper bouwen en trekken zich van de leefbaarheid weinig aan. Het draait om meer winst en dat vaak ten koste van zij die hier wonen en hun gemeente koesteren.”

“De inzet van deze gemeenteraadsverkiezing is wie wordt de nieuwe burgemeester, wij zien dat anders”, is Markey op dreef. “Naast de leefbaarheid, willen we ons ook vastbijten in dossiers. We zullen alle geheime schuiven en koffers opentrekken. Inspraak, ook van tweedeverblijvers, is voor ons belangrijk. Verder willen we ons steentje bijdragen tot een beter klimaat door 100 hectare bos aan te planten. We zullen, als we verkozen zijn, met onze zitpenning van de gemeenteraad ook zelf bomen aankopen voor de gemeente. Tot slot verzetten we ons sterk tegen een fusie met andere steden en gemeenten. We gaan voluit voor onze eigen identiteit.” (GUS)