Natuurpuntvrijwilligers komen op voor meer natuur in Zuid-West-Vlaanderen

De actie in De Gavers in Harelbeke. (Foto Sam Callewaert)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Enkele honderden vrijwilligers van Natuurpunt en buurtbewoners hebben op twaalf plaatsen in de regio actie gevoerd om aandacht te vragen voor het belang van meer natuur.

In verschillende natuurgebieden in Zuid-West-Vlaanderen werd een reuzegrote tifo onthuld met de boodschap ‘Natuur in het hart’. Deze actie benadrukt de noodzaak van meer natuur in de regio. Ter ondersteuning hiervan maakte Natuurpunt een promofilmpje.

Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht richt Natuurpunt een oproep aan beleidsmakers om natuur een hogere prioriteit te geven. Aan kiezers wordt gevraagd om te stemmen voor de natuur door te kiezen voor kandidaten die natuurbehoud belangrijk vinden. Er wordt geen specifieke politieke partij gesteund, omdat natuurbehoud voor iedereen van belang is en een vast onderdeel zou moeten zijn van elk partijprogramma.

Reden voor de actie

In Zuid-West-Vlaanderen is de impact van verstedelijking en klimaatverandering dagelijks merkbaar. Groene ruimtes verdwijnen, terwijl juist deze gebieden essentieel zijn voor een gezonde en leefbare omgeving. Meer natuur biedt verkoeling tijdens warme zomers, bevordert de biodiversiteit en creëert plekken voor ontspanning en sociale interactie, klinkt het bij Natuurpunt.

Daarnaast fungeert natuur als een natuurlijke buffer tegen extreme weersomstandigheden, zoals langdurige droogte en hevige regenval. Deze actie onderstreept dat natuur niet slechts een decor is, maar het kloppende hart van de samenleving vormt.

Oproep

Natuurpunt roept toekomstige gemeenteraadsleden op om natuur een prominente plaats te geven in hun beleidsplannen en structureel samen te werken met natuurverenigingen. Dit biedt de kans om concrete stappen te zetten in het beschermen en uitbreiden van natuurgebieden, wat van cruciaal belang is voor een duurzame toekomst, aldus Natuurpunt.

De actie vond plaats in de volgende gemeenten: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem.

Lees meer over: