Nathalie Depuydt stapt uit Open Vld-fractie na controverse Vanderjeugd: “Ik kan iemand met zo’n gedrag niet blijven steunen”

Voormalig schepen Nathalie Depuydt stapt uit de Open Vld-fractie, een gevolg van de affaire rond het seksfilmpje dat Vanderjeugd ongevraagd aan een aantal jongeren liet zien. © JCR/gf
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

In Staden stapt raadslid Nathalie Depuydt uit de Open Vld-fractie. Ze zal voortaan zetelen als onafhankelijk raadslid. Open Vld is ondertussen op zoek naar een nieuwe lijsttrekker ter vervanging van Francesco Vanderjeugd. Hij liet weten dat hij in oktober niet langer de Open Vld-lijst trekt en geen kandidaat-burgemeester meer is. Hij kwam in het oog van de storm te staan toen bleek dat hij een intiem filmpje had laten zien aan een aantal jongeren.

Nathalie Depuydt was tot september 2023 schepen voor Open Vld. Ze nam toen ontslag omdat ze de kans kreeg om in het bedrijf waar ze werkt voltijds aan de slag te gaan. Depuydt liet toen weten ook geen kandidaat meer te zijn bij de verkiezingen van oktober. Sedert september vorig jaar zetelde ze als gemeenteraadslid. Haar ontslag is het rechtstreeks gevolg van de affaire rond het seksfilmpje dat Vanderjeugd ongevraagd aan een aantal jongeren liet zien. “Ik kan niet iemand met dergelijk gedrag blijven vertegenwoordigen en ook geen groep die het gedrag van de burgemeester tolereert”, stelt Nathalie Depuydt. “Ik had ook verwacht dat er een duidelijker signaal gegeven zou worden. Het is ook belangrijk dat de burgemeester nu ontslag neemt en niet blijft verder doen tot het eind van de legislatuur. Ik wens Open Vld wel succes en hoop dat ze een lijsttrekker vinden die hen wel in een positief daglicht stelt”. Depuydt zal nu als onafhankelijk raadslid zetelen in de gemeenteraad.

Op zoek naar nieuwe lijsttrekker

Open Vld zou normaal gezien maandag haar volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voorstellen. “De voorstelling werd na het ontslag van Francesco uitgesteld”, weet lokaal Open Vld-voorzitter Francky Deprez. “We gaan na het enigszins verrassende ontslag van Francesco op zoek naar een nieuwe lijsttrekker. We hadden wel één en ander besproken met hem, maar toch bleef zijn beslissing een verrassing. Dat hij er mee zou ophouden, hadden we niet verwacht. De beslissing van de burgemeester kunnen we alleen maar respecteren. We blijven echter ambitieus naar de verkiezingen toe. We blijven heel gemotiveerd en kunnen straks ook een mooie mix van oude en nieuwe kandidaten aan de kiezer voorstellen. Francesco heeft overigens ook beloofd om zich achter de schermen te blijven engageren voor onze ploeg in het kader van de verkiezingen. Een nieuwe lijsttrekker wordt eerstdaags gekozen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier