Na Bar Futur komt TBSK nu met Plan Futur: “Ideeën van de jeugd voor het Kortrijk van de toekomst”

Chaimae El Massaoul, Hannes Catanzaro, Dalmar Yussuf, Sien Vandevelde, Arthur Vandenbulcke, Abdelouarete Benammar, Romy Hollevoet, Mathieu Delberghe en Manon Bayart stellen Plan Futur voor in ’t Straatje (Peter Van Heuven)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Negen jonge kandidaten van Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk stellen ‘Plan Futur’ voor: ideeën van de jeugd voor het Kortrijk van de toekomst. Een van de voorstellen is de herinrichting van uitgaansbuurt ’t Straatje, met meer ruimte voor de horecaterrassen, meer groen, een mobiele politiepost, een evenement elke eerste vrijdag van de maand en betere signalisatie. Het plan is het resultaat van Bar Futur, een café dat de jongeren de voorbije maanden openhielden op de Vlasmarkt en waar inhoudelijke café-avonden werden georganiseerd.

De afgelopen maanden werden in Bar Futur inhoudelijke avonden georganiseerd rond de onderwerpen jeugd, veiligheid & veilig uitgaan, diversiteit, jong ondernemerschap en wonen. Arthur Vandenbulcke (33), Manon Bayart (22), Abdelouarete Benammar (23), Hannes Catanzaro (29), Mathieu Delberghe (34), Romy Hollevoet (20), Sien Vandevelde (29), Dalmar Yussuf (30) en Chaimae El Massaoul (22) zijn de negen jongste kandidaten van Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk en de uitbaters van Bar Futur.

De youngsters gaven presentaties, lanceerden stellingen en gingen daarover in debat met de Kortrijkse jeugd. De resultaten van die vruchtbare avonden en de andere ideeën die werden aangereikt, werden in een plan gegoten. Een plan met concrete voorstellen voor een nog betere stad, de stad van de toekomst: Plan Futur.

Aantrekkelijkere stad

’t Straatje – de Burgemeester Reynaertstraat – is de bekendste uitgaansbuurt van Kortrijk. Op vrijdag komen steeds minder scholieren en studenten na de schoolweek hun weekend daar inzetten. Daarom wil TBSK ’t Straatje aantrekkelijker maken door de straat helemaal anders in te richten, als een woonerf waar voetgangers en cafébezoekers alle ruimte krijgen. Met meer plaats voor de horecaterrassen en ook meer groen dat wegneembaar is voor events zoals Sinksen. Ze stellen ook een mobiele politiepost voor zodat er snel kan worden ingegrepen bij incidenten.

“Ik was zelf een Kortrijkse scholier in de hoogdagen van ’t Straatje”, kadert Arthur Vandenbulcke, vierde plek op de lijst. “Elke vrijdag na school zakten alle Kortrijkse jongeren af naar daar om het weekend in te zetten, zowel de cafés als de straat zelf stonden vol. Die tijden willen we doen herleven met een positief verhaal. De herinrichting zal de omgeving een nieuw elan geven, waardoor opnieuw meer jongeren hun weg vinden naar de cafés van ‘t Straatje.”

De jongeren willen een groenere en blauwere stad. Een stad waar het aangenaam vertoeven is, ook tijdens de zomers die steeds warmer worden en langer duren. Daarom gaan ze voor meer water in de stad. Zowel grote als kleine drinkfonteinen worden voorgesteld. “Op die manier is er altijd gratis kraantjeswater beschikbaar. Ook in het uitgaansleven pleit ik daarvoor. In veel landen is gratis kraantjeswater al ingeburgerd”, stelt kandidate Manon Bayart.

Speelsere stad

Kortrijk is een aangename stad voor jongeren om in te leven, er is een uitgebreid vrijetijdsaanbod met tal van bloeiende sportclubs, een heel groot aantal jeugdbewegingen en avontuurlijke plekken zoals de skatebowl, Luxaplast en de vele speelpleinen die de stad rijk is. Aan deze stad willen de jongeren van TBSK verder bouwen.

“Kortrijk is een pionier als het gaat over sociaal-sportieve initiatieven”, aldus Dalmar Yusuf die ook op de lijst staat en bovendien oprichter is van de sociaal-sportieve werking ‘vzw Nieuwkomers’. “Red Side gaat al lang mee en de laatste jaren kwamen daar waardevolle initiatieven bij zoals Brotherhood Basketball. Een doelgroep die vaak moeilijk wordt bereikt, vindt vlot zijn weg naar deze initiatieven. We moeten deze initiatieven daarom meer gaan ondersteunen zodat ze hun werking kunnen uitbreiden en versterken. We kijken ook om een link te maken met Kortrijkse sportclubs zodat jongeren die dit willen kunnen instromen in hun werking.”

Ook fietsveiligheid wil TBSK aanpakken. Veel jongeren fietsen nog altijd zonder – een goedwerkend – licht in het donker. “Jongeren die een boete krijgen, moeten nu alsnog onveilig verder rijden in het donker”, ziet kandidate Romy Hollevoet in. “Het is beter om hen een waarschuwing te geven en dat te registreren via hun paspoort. De tweede keer dat ze betrapt worden, krijgen ze wel een boete. De politie geeft bij de eerste overtreding ook fietslichtjes mee, zodat de fietser veilig verder kan. Zo bestraffen we niet enkel, maar helpen we ook. Stad Kortrijk bewijst dat het kan: dit jaar was er een actie waarbij 5.000 fietslichtjes werden uitgedeeld.”

Betaalbaar wonen

Kortrijk is een van de betaalbaarste centrumsteden om te wonen, maar voor jongeren blijft een betaalbare woning vinden vaak niet gemakkelijk. Daarom is de jeugd van TBSK voorstander van co-housing en hamsterhuren. “Het is fijn wonen in Kortrijk, maar we moeten ook voor de toekomstige generaties in Kortrijk wonen kunnen betaalbaar houden. Hamsterhuren kan daar een hulp in zijn”, aldus Sien Vandevelde.

Ook jeugdbewegingen kunnen ten slotte de steun van de stad gebruiken. Goede lokalen is één iets, maar ook hun werking kost veel geld. Een heikel punt voor jeugdbewegingen is het kampvervoer. Een oplegger huren om al het materiaal naar de kampplaats te voeren, kost duizenden euro’s. Daarom willen ze het kampvervoer gedeeltelijk laten terugbetalen door de stad. “Jeugdbewegingen zijn zo’n cruciaal aspect in de vorming van een kind, dat de stad er alles aan moet doen om te garanderen dat de kostprijs nooit een drempel wordt”, sluit Abdelouarete Benammar af.

Voor de volledige versie van Plan Futur kan je de site bekijken.