N-VA Middelkerke trekt op eigen benen naar de kiezer: “Mensen waarmee Dedecker hier samenwerkt horen thuis in komische serie”

Marc Descheemaecker is lijsttrekker bij N-VA Middelkerke, en zal het opnemen tegen Jean-Marie Dedecker in de verkiezingen. © PG/belga
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

De N-VA afdeling in Middelkerke heeft beslist om zelfstandig op te komen los van Lijst Dedecker, met Marc Descheemaecker voorop. Hierdoor staan Lijst Dedecker en N-VA in oktober tegenover elkaar in de strijd om de sjerp. Dit komt doordat burgemeester Jean-Marie Dedecker openstaat voor samenwerking met het Vlaams Belang, wat de N-VA’ers tegen de borst stuit. Dat LDD en N-VA apart opkomen, is opmerkelijk. Twee weken geleden was Dedecker nog lijsttrekker voor N-VA op de Kamerlijst in West-Vlaanderen.

Met een eigen lijst en een toekomstgericht programma hoopt de partij de inwoners van Middelkerke te overtuigen op 13 oktober. Marc Descheemaecker zal de lijst trekken. “N-VA Middelkerke heeft de knoop doorgehakt. Wij gaan met een eigen lijst en een eigen programma ongebonden naar de kiezer. Marc Descheemaecker wordt onze lijsttrekker;” zegt afdelingsvoorzitter Jan Gebbert. “Hoewel het gonsde van de geruchten over een samengaan met andere lokale partijen, besliste de N-VA alleen op te komen met een positief en toekomstgericht programma.”

Marc Descheemaecker (68) is een Belgische bedrijfsleider. Hij was afgevaardigd bestuurder van de NMBS van 2005 tot 2013, voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport van 2013 tot 2021, en voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn van eind 2014 tot begin 2022. Sinds begin 2022 is hij voorzitter van Lantis.

“Dit is een positieve keuze: niet tegen iets of iemand, maar voor Middelkerke” – Marc Descheemaecker

Descheemaecker, die tijdens de laatste parlementaire verkiezingen al de West-Vlaamse Kamerlijst duwde en meer dan 9.500 stemmen behaalde, is vastberaden om Middelkerke naar een betere toekomst te leiden. “Dit is een positieve keuze, niet tegen iets of iemand maar voor Middelkerke,” stelt Descheemaecker. “Wij reiken de hand aan alle inwoners en partijen die Middelkerke mooier en sterker willen maken.”

Geen vetes of ruzie

Jamie Wittrock (28) uit Westende bevestigt deze intenties en benadrukt dat de partij een frisse start maakt. “Wij nemen als N-VA een nieuwe start en draaien de bladzijde van het verleden resoluut om. Wij staan voor een politiek zonder vetes en geruzie”, aldus Wittrock. Tijdens de recente wetgevende verkiezingen behaalde hij zelf meer dan 3.300 stemmen als opvolger voor het Vlaams Parlement.

Descheemaecker is tegen samenwerking met het VB en voelt zich overrompeld door Dedecker: “We willen geen verkeerde signalen uitsturen. We gaan liever met een eigen lijst naar de kiezer.” Dedecker blijft echter zelfverzekerd: “Ik vertrouw op mijn eigen kracht. Als je naar de Olympische Spelen gaat, moet je niet twijfelen aan je eigen kunnen. Ik ga uit van mijn eigen sterkte. Elk maakt zijn eigen lijst, en wie weet kunnen we elkaar na de verkiezingen versterken.”

Over de afspraken rond de lijstvorming zegt hij: “De vier plaatsen die ik hen heb toegewezen, bleken niet genoeg te zijn. Maar ik laat niet toe dat anderen mijn lijst overnemen. Lijst Dedecker heb ik zelf opgebouwd. Bij de vorige verkiezingen was het vaak een gevecht van ik tegen de rest.”

“Ik krijg de indruk dat Jean-Marie zich omringt met een schepencollege dat rechtstreeks uit een mix van ‘FC De Kampioenen’ en ‘In de gloria’ lijkt te komen” – Marc Descheemaecker (N-VA)

Descheemaecker maakt zich echter wel wat zorgen over het huidige bestuur: “Ik krijg de indruk dat Jean-Marie zich lokaal omringt met een schepencollege dat rechtstreeks uit een mix van ‘FC De Kampioenen’ en ‘In de gloria’ lijkt te komen. Het is alsof hij het met personages moet stellen die meer geschikt zijn voor een komische serie dan voor serieus bestuur.”

“En dan die financiële situatie van de gemeente, dat doet gewoon pijn aan mijn ogen: Middelkerke heeft relatief gezien de hoogste schuld per inwoner van alle Vlaamse gemeenten, 80 miljoen euro voor 20.000 inwoners. We moeten echt oppassen met ons geldbeheer: de gemeente heeft weinig speelruimte voor nieuw beleid.”

Onafhankelijken welkom

Om de kloof tussen politiek en bevolking te verkleinen, nodigt de N-VA ook onafhankelijke kandidaten uit om zich aan te sluiten. Voorzitter Jan Gebbert: “Politici moeten dichter bij de mensen staan. Daarom nodigen we onafhankelijke kandidaten uit om zonder enige partijbinding mee te werken voor een beter Middelkerke.”

De partij is van plan om de volledige lijst van 25 kandidaten later bekend te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier