Mix van jong en oud bij CD&V Beernem: “Stuk voor stuk kandidaten die verkozen kunnen worden”

De lijst van CD&V in Beernem werd voorgesteld. © GF
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Maandagavond stelde burgemeester Jos Sypré (CD&V) de lijst van zijn partij voor de gemeenteraadsverkiezingen voor in de Zomerbarak van Trefhof. De christendemocraten kiezen voor een evenwichtige lijst en zetten in op een mix van jong en oud, gespreid over alle deelkernen. “We kozen resoluut voor kandidaten die stuk voor stuk verkozen kunnen worden”, klinkt het.

“We zijn er helemaal klaar voor”, klinkt het gedreven bij lijsttrekker en huidig burgemeester Jos Sypré. Op plaats twee en drie staan huidig schepenen Patricia Waerniers en Claudio Saelens. Plaats vier wordt ingenomen door nieuwkomer Justine Van Hoecke. De uitbater van frituur Den Afrit treedt zo in de voetsporen van haar vader, die dertig jaar lang in de gemeenteraad zetelde. Ook verder in de lijst valt het bewaarde evenwicht tussen leeftijd en afkomst uit deelkernen op. “Dat vonden we heel belangrijk. Onze lijst moet kandidaten vertegenwoordigen uit de hele gemeente en uit alle woonkernen. Daarnaast kiezen we voor een combinatie tussen ervaring en vernieuwing”, vertelt Sypré.

Speerpunten

Inzetten op jeugd en verjonging is een van de speerpunten van de partij. “Jongeren staan voor gedreven visie en enthousiasme. We kozen voor zes jonge mensen waarvan vijf jonger dan dertig. Ze zijn stuk voor stuk geworteld in het verenigingsleven zoals de KLJ, Chiro of rugbyclub van Beernem. We hebben met hen gesproken over het project op langere termijn en het is duidelijk dat deze jongeren zich daarvoor willen inzetten.” Onder meer de komst van een nieuw jeugdhuis is een van de speerpunten waar de jonge mensen op de lijst zich achter scharen. “De jongere generatie verdient een plek in onze gemeente. Ik heb zelf meegewerkt aan de opstart van The Nooddle en zag in hoe belangrijk zo’n jeugdhuis is. Bovendien moeten jongeren onder de kerktoren kunnen uitgaan. Zo kunnen ze er gemakkelijk heen, zonder dat ouders daarvoor lang en ver moeten rijden. Jongeren zijn de ideale personen om over zo’n dingen na te denken. Ze zien ook in dat wij een krachtig verhaal schreven en dingen waarmaken. We kiezen resoluut voor een plan ‘voor Beernem’”, zegt de burgemeester.

Bestuurservaring

Toch vergat CD&V ook de senioren in de gemeente niet. “Met Martine De Roo en Martine Verstrynge hebben we twee sterke dames met bestuurservaring. Allebei hebben ze ervaring als schepen en zijn ze geworteld binnen de seniorengemeenschap. Die groep is tevens een erg grote groep in onze gemeente, het is dus goed dat we ook hen kunnen vertegenwoordigen. We namen een jaar de tijd om onze lijst te vervolledigen en dat was nodig. Daardoor hebben we nu een lijst met 25 kandidaten die elk verkozen kunnen worden.”

“Kandidaten uit de hele gemeente en uit alle woonkernen”

Voorts zet Sypré in het plan met dertig speerpunten, dat vertegenwoordigt de belangrijkste ideeën die de partij in de volgende bestuursperiode wil realiseren, in op netheid. “Ik til als burgemeester zwaar aan netheid in de gemeente. Ik zou in de toekomst graag een Beernem cleaning day organiseren. Als we met z’n allen de gemeente proper kunnen houden, verhoogt dat de leefbaarheid.”

Goede mobiliteit

Ook de aanleg van fietspaden en inzetten op een goede mobiliteit tussen de deelkernen. “We zijn een fietsgemeente, mensen moeten zich per fiets ontspannen kunnen verplaatsen. Helaas zijn er een aantal dossiers waarbij de procedure om een goed fietspad aan te leggen moeilijk verloopt. Denk maar aan het fietspad naar Wingene. Maar uiteindelijk is het doel om alle woonkernen te verbinden met omliggende gemeentes via fietsvriendelijke wegen.”

Tenslotte nam CD&V ook het terrein van de Oude Steenbakkerij in Oedelem op in haar speerpunten. “Daar heeft de gemeente een historische kans om opnieuw een gemeentelijk park op te bouwen in Oedelem. De deelgemeente kreeg die kans ooit al eens, maar ging daar toen niet op in. Nu moeten we op die passerende trein springen. We zijn zeker van subsidies om de gronden aan te kopen en kunnen het oude stort aanpakken. Bovendien kunnen we een deel van het terrein bebossen. We willen daar een gemeentelijke ontmoetingsplek van maken.”

Verbinding

Ontmoeting is dan ook een van de grootste speerpunten van de lijst van Sypré. “Ontmoeting zorgt voor verbinding en met dat gemeenschapsgevoel willen we vereenzaming tegengaan. We vinden contact met de burger erg belangrijk en zetten in op participatie. We hebben een bruisende gemeente met veel nieuwe initiatieven en ondernemers, dat willen we verder uitbouwen”, besluit de kandidaat-burgemeester.