Middelkerke stelt nieuw schepencollege voor

Het nieuw schepencollege van Middelkerke bestaat uit Henk Dierendonck, Dirk Gilliaert, Marc Descheemaecker, Jean-Marie Dedecker, Natacha Lejaeghere en Ethiel De Blieck. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Nadat woensdag in Middelkerke een coalitie werd gevormd, werd donderdag al meteen het nieuwe schepencollege voorgesteld.

Wie krijgt welke bevoegdheid?

Het schepencollege van Middelkerke wordt geleid door burgemeester Jean-Marie Dedecker, die met zijn partij Lijst Dedecker (LDD) aan het roer staat van het gemeentebestuur. Dedecker is verantwoordelijk voor een breed gamma aan beleidsdomeinen. Hij houdt zich bezig met de algemene coördinatie van de gemeente, politie en brandweer, evenals preventie en bescherming op het werk. Daarnaast valt het personeelsbeleid, de burgerzaken, inname van het openbaar domein, handhaving en vergunningen onder zijn bevoegdheid. De burgemeester beheert ook juridische zaken, concessies, overheidsopdrachten en de communicatie, zowel intern als extern. Hij waakt over het archiefbeheer en heeft een belangrijke rol in de ruimtelijke ordening en de omgevingsvergunningen.

De eerste schepen, Marc Descheemaecker van N-VA, heeft de verantwoordelijkheid over mobiliteit, parkeren en wegenwerken. Daarnaast beheert hij de gemeentelijke financiën, met specifieke aandacht voor begroting, fiscaliteit, retributies en verzekeringen. Ook de sport en sportfaciliteiten in de gemeente vallen onder zijn bevoegdheid, evenals enkele Europese zaken. Bovendien neemt hij het initiatief tegen de patiëntenstop in de regio.

Henk Dierendonck, de tweede schepen en eveneens lid van LDD, houdt zich bezig met het beheer van het gemeentelijk domein, de gebouwen en het milieu. Hij is verantwoordelijk voor de groenvoorzieningen, openbare netheid, nutsvoorzieningen en openbare verlichting. Dierendonck is ook bevoegd voor het recyclagepark, het afvalbeleid, dierenwelzijn, energie en duurzaamheid. Daarnaast beheert hij het patrimonium van de gemeente, de gemeentelijke ICT-infrastructuur en de kustreddingsdienst.

Schepen van Maatschappelijk Welzijn en Senioren, Dirk Gilliaert (LDD), speelt een sleutelrol in het sociale beleid van Middelkerke. Hij is voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst en zet zich in voor armoedebestrijding en activering. Gilliaert werkt aan betaalbaar wonen en woonkwaliteit, met bijzondere aandacht voor seniorenzorg. Hij is betrokken bij het lokaal dienstencentrum en de assistentiewoningen van Stille Meers, evenals de gezondheid en toegankelijkheid van de voorzieningen in de gemeente. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het woonzorgcentrum De Ril en het dagverzorgingscentrum De Sluze.

Natacha Lejaeghere, de vierde schepen en eveneens LDD-lid, is verantwoordelijk voor toerisme en cultuur. Ze waakt over de organisatie van evenementen, kermissen en de exploitatie van Silt. Daarnaast zet ze zich in voor het cultureel erfgoed, het beheer van cultuurcentra zoals CC De Branding, en gemeenschapsruimtes. Ook de bibliotheek valt onder haar bevoegdheden.

De vijfde schepen, Ethel De Blieck (LDD), draagt de verantwoordelijkheid voor lokale economie en landbouw. Ze zet zich in voor participatie, fairtrade en ontwikkelingssamenwerking, en beheert de markten in Middelkerke. Daarnaast richt ze zich op het welzijn van de jeugd, met een focus op het flankerend onderwijsbeleid, buitenschoolse opvang en kinderdagverblijven. Ze heeft tevens de zorg over het gemeentelijk onderwijs.

Tot slot is Dirk De Poortere (LDD) de voorzitter van de gemeenteraad. Hij is verantwoordelijk voor het samenroepen van de gemeenteraad, het vaststellen van de agenda en het ondertekenen van besluiten die voortvloeien uit de werking van de raad.