Michaël Vannieuwenhuyze (Team Harelbeke) maakt comeback en is nieuwe burgemeester van Harelbeke met absolute meerderheid: “Had dit echt niet verwacht”

“Een vat, een vat, een vat!”, werd er gescandeerd na de speech van Michaël Vannieuwenhuyze. (Foto LOO)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

De stembusslag in Harelbeke is op een gigantische overwinning voor Team Harelbeke uitgedraaid. De samenwerking tussen CD&V en Open Vld – maar spreek voortaan gerust enkel en alleen nog over Team Harelbeke, aldus lijsttrekker Michaël Vannieuwenhuyze – is een succesverhaal. De partij wist 52,3 % van de inwoners te overtuigen. Vannieuwenhuyze haalt 4.749 voorkeursstemmen binnen en is dankzij de nieuwe spelregels zeker van de burgemeesterssjerp.

We komen rond 17 uur aan in Café en feestzaal De Gilde in Bavikhove, de plaats waar vele sympathisanten van Team Harelbeke samengekomen zijn om de verkiezingen te volgen. Op dat moment zijn slechts 13 op de 31 kiesbureaus klaar met tellen, maar de algemene trend is dan al duidelijk: Team Harelbeke stevent af op een absolute meerderheid. We zien kopstuk Michaël Vannieuwenhuyze dan al met tranen in de ogen.

Spreken we met de nieuwe burgemeester van Harelbeke? “Ik denk het wel, maar ben het nog niet helemaal zeker”, blijft de lijsttrekker op dat moment nog bescheiden. Ondertussen is duidelijk dat hij de overwinning meer dan claimen mag. Hij haalt 4.749 voorkeursstemmen en doet daarmee meer dan dubbel zo goed als tweede plek Francis Pattyn.

“Ik ben alleszins heel blij”, gaat de nieuwe burgervader verder. “Familie, vrienden, leden van de partij… Ze zijn hier allemaal aanwezig en de sfeer is uitgelaten. Zo’n overwinning als dit had ik niet verwacht. We voelden wel aan bij de huisbezoeken dat het kon.”

Vertrouwen

Met welke thema’s hebben ze de verkiezingen gewonnen – of heeft Vooruit-Groen de verkiezingen vooral verloren? “Het zijn een aantal zaken. Dan denk ik aan communicatie en ook gewoon het feit dat wij één team vormen vol sterke mensen. Er is vertrouwen in ons van de kiezer. Zie ons ook niet langer als een samenwerking van CD&V en Open VLD. Wij zijn Team Harelbeke.”

En dat team pakt nu dus een absolute meerderheid, iets wat op het moment van het interview weliswaar nog niet zeker was. “We zullen eerst de cijfers goed bekijken en in het begin van de week eens kijken wat er mogelijk is”, zei Vannieuwenhuyze daar toen op.

Vat

We lieten hem ook nog een keer terugkomen op de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Vannieuwenhuyze, die eerste schepen was, werd verwezen naar de oppositiebanken. “Ik merkte dat ik in de oppositie weinig kon doen en ging eigenlijk zes jaar uit de politiek. Ik werd het diensthoofd jeugd en sport van de stad, maar het bleef wel altijd kriebelen, zeker het laatste anderhalve jaar.”

Dat de sfeer er toen al goed in zat, is een understatement. De kersverse burgemeester speechte voor een bomvol café en kwam dan met het nog betere nieuws dat hij een vat zou zetten. “Een vat, een vat, een vat!”, werd dan natuurlijk gescandeerd. Hij werd aangeklampt en mocht talloze felicitaties in ontvangst nemen.

Melissa-effect

Nog een ander kopstuk, Francis Pattyn, die zelf schepen was voor CD&V de laatste legislatuur, mocht meer dan meegenieten van de taferelen. Hij haalt 2.124 voorkeursstemmen en pakt daarmee de zilveren medaille in Harelbeke. “Het is binnen!”, is hij euforisch. “We hadden wel een goed gevoel, ook met de huisbezoeken, maar dit hadden we echt niet verwacht. Ik ben al 24 jaar met politiek bezig, maar het was onvoorspelbaar. Er is veel kritiek op het beleid, maar de domeinen waar ik actief was (onderwijs, zorg, financiën en cultuur, red.) zijn buiten schot gebleven. Ik ben echt enorm, super, content!”

“Het Melissa-effect dat zo zwaar in de geschreven pers kwam, is uitgebleven. Met alle respect voor Melissa Depraetere, zeker nu ze haar nieuwe functie als eerste Harelbeekse minister in het Vlaams Parlement heeft. De gemeenteraadsverkiezingen zijn duidelijk andere verkiezingen!”