Michaël Vannieuwenhuyze is de nieuwe burgervader van Harelbeke: “Zullen meer inzetten op communicatie met de burger”

Michaëls vriendin Valentine Verhelle en kinderen Lucas en Maellyse kwamen ook in de feestvreugde delen. (foto LOO)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Het dringt nog steeds niet volledig tot hem door, maar Michaël Vannieuwenhuyze, die als lijsttrekker van Team Harelbeke zijn politieke comeback maakte, mag in december effectief de burgemeesterssjerp overnemen van Alain Top (Vooruit). “Dit voelt echt onwezenlijk!”

Zondag was café en feestzaal De Gilde in Bavikhove de plek waar Team Harelbeke, de succesvolle samenwerking tussen Open VLD en CD&V, verzamelde om de uitslagen af te wachten. En dat het er een feestje werd: Team Harelbeke behaalde een absolute meerderheid.

Maar hoe heeft lijsttrekker Michaël Vannieuwenhuyze die dag eigenlijk beleefd? “Ik ben in de voormiddag, nadat ik ging stemmen, iets gaan drinken in de Oude Pastorie. Daarna ging ik langs bij mijn ouders, waar mijn broer en zus en hun kinderen aanwezig waren om samen te eten. In de namiddag probeerde ik even los te koppelen. Ik zette mijn gsm in vliegtuigstand en dommelde zelfs even in. Ik wou wachten tot 16 uur, maar het was sterker dan mezelf. Ik connecteerde opnieuw en zag meteen dat ik drie berichten had van enkele getuigen in de telbureaus. We stevenden af op een absolute meerderheid. Ik dacht eerlijk gezegd dat ik droomde.”

Tranen

“André Vanassche belde me daarna op en toen begonnen de tranen te vloeien. Ik trok naar De Gilde waar al veel volk zat. Het vervolg van het verhaal is een heel hectische maar fantastische, avond. We hadden een bus ingelegd om bij enkele cafés in Harelbeke langs te gaan waar andere sympathisanten waren. Tussen alle interviews door, kon ik me er uiteindelijk toch weer bij aansluiten. Het was na 2 uur ’s nachts toen ik in bed lag en om 5 uur was ik alweer klaarwakker.”

Dringt het intussen al wat bij Michaël door? “Het besef is er al een beetje, maar eigenlijk is dit onwezenlijk.” Vannieuwenhuyze behaalde met Team Harelbeke op zich al een monsterscore met 17 zetels, maar ook zijn persoonlijke score qua voorkeursstemmen is bijna buitenaards. Dat zijn er 4.749. “Dat wil zeggen dat een derde van de Harelbekenaars die mogen stemmen, specifiek mijn bolletje kleurde. Echt zot! Neem daar dan nog eens bij dat de opkomst met 61 % niet hoog lag … Ik weet niet of dat in onze stad al gebeurd is.”

Gekend gevoel

“Uit respect heb ik de avond zelf al met Alain Top en Melissa Depraetere (Vooruit) gebeld. Ik zat met de vorige verkiezingen in hun situatie en weet hoe het voelt (hij behaalde meer dan 2.000 voorkeurstemmen, wat Open VLD hielp om van één naar vijf zetels in de gemeenteraad te groeien, maar het kartel SP.A-Groen! beëindigde de coalitie met Open VLD en N-VA om verder te regeren met CD&V, red.). Iedereen werkt immers keihard voor zijn stad. Ik berichtte ook met Tijs Naert en David Vandekerckhove.”

Dit resultaat had de Hulstenaar duidelijk niet verwacht, maar waarop mikte hij dan vooraf? “Ik dacht aan 13 à 14 zetels, en dat was dan in een positieve sfeer. Het zat echt al goed met de huisbezoeken en we dachten alleszins wel dat het niet slecht zou zijn. De factor Melissa Depraetere was gewoon moeilijk in te schatten.”

“Het zat echt al goed met de huisbezoeken en we dachten alleszins wel dat het niet slecht zou zijn”

Frisse wind

En wat voor beleid mag Harelbeke nu gaan verwachten? “Wij zullen meer inzetten op communicatie met de burger. Er zal een nieuwe dynamiek zijn. Ik wil zeker niet zeggen dat de huidige meerderheid niet dynamisch was, maar een frisse wind kan goed doen. Net als nieuwe gezichten in de gemeenteraad.”

Dit is Michaël Vannieuwenhuyze:

Privé

Michaël woont in Hulste met zijn vriendin Valentine Verhelle en kinderen Lucas en Maellyse.

Politieke loopbaan

Van 2013 tot 2015 was Vannieuwenhuyze voorzitter van de gemeenteraad, erna nam hij het schepenambt Sport, Jeugd en Personeel van 2016 tot 2018 op zich voor Open VLD. Een periode van zes jaar als hoofd van de dienst sport en jeugd volgde, doordat zijn partij in de oppositie belandde. Nu stampt hij de politieke deur weer open en pakt hij meteen de burgemeesters-sjerp.

Hobby’s

Michaël deed al mee aan Iron Man-competities, al lag dat nu even op een serieus lager pitje. Hij is ook al KW-Krak van Harelbeke geweest. In de tijd die nog rest speelt hij gitaar en piano en leest hij ook wel eens een goed boek.

Op 6 december zal Michaël Vannieuwenhuyze dus zijn schoentje voor de schoorsteen zetten en een burgemeesterssjerp cadeau krijgen met de installatievergadering. “Daarna leg ik nog de eed af bij de gouverneur, maar ik ben daar helemaal nog niet mee bezig. Eerst heb ik nog honderden berichten te bekijken, die ik liever persoonlijk beantwoord.”

Afscheid

In al deze euforie is er ook wel nog het noodzakelijke afscheid van zijn job. Michaël is diensthoofd sport en jeugd van de stad en zal daar dus zijn ontslag moeten indienen. “Dat is moeilijk, want ik deed het heel graag. We zijn een goed team. Ik zal er nog mee in contact komen als burgemeester, maar het zal toch anders zijn.”

WVL_kiest_V