Meer dan 70 (!) jaar aan ervaring verlaat gemeenteraadsfractie CD&V in Kortrijk

De 41 kandidaten bij Moeder Aarde II. © Kurt De Schuytener
Jules Fremaut

Wat met CD&V na 13 oktober, nu het samen met Team Burgemeester richting kiezer trekt? Kan de partij terug haar stempel drukken door mee te besturen of wordt het volledig opgeslorpt door Team Burgemeester? Met Roel Deseyn, Jean De Bethune, Benjamin Vandorpe en Patrick Jolie verdwijnt al zeker 71 jaar aan ervaring in de Kortrijkse gemeenteraad bij CD&V. Maar voorzitter Siska Buysschaert is positief. “Het programma van Team Burgemeester, stadslijst Kortrijk, zou evengoed een cd&v-programma kunnen zijn. De toekomst als cd&v-Kortrijk zien we dan ook rooskleurig tegemoet”, klinkt het.

Meerderheidspartij Team Burgemeester en grootste oppositiepartij CD&V trekken samen naar de kiezer en zo verdwijnt de naam CD&V van het stembiljet in Kortrijk. Die beslissing deed heel wat wenkbrauwen fronsen. Zo trok oud-burgemeester Stefaan De Clerck stevig van leer, vooral door de toen nog prominente rol van Van Quickenborne, maar ook gemeenteraadsleden Roel Deseyn en Benjamin Vandorpe uitten kritiek. “De spionkop van Club Brugge staat ook niet opeens achter de vlag van Anderlecht”, vatte Deseyn het samen.

Leegloop

Het was dan ook uitkijken naar hoeveel uitgesproken CD&V’ers op de lijst van ‘Team Burgemeester Stadslijst voor Kortrijk’ zouden staan. Met Pieters Soens, Mia Cattebeke, Sien Vandevelde, Felix De Clerck, Siska Buysschaert, Anaïs De Bethune en Hannelore Vanhoenacker zijn de christendemocraten toch vertegenwoordigd. “cd&v Kortrijk heeft samen met Team Burgemeester een gezamenlijke lijst gevormd waar plaats is voor jong & oud, mensen uit de deelgemeenten en het centrum, met diverse professionele ervaringen, maar bovenal met een hart voor de Kortrijkzanen en een visie op hoe we deze stad op een hoopvolle, degelijke en duurzame wijze beter kunnen maken,” zegt voorzitter Siska Buysschaert.

Maar tegelijk zien we ook geen Jean De Bethune, Patrick Jolie, Benjamin Vandorpe en Roel Deseyn meer op de lijst, samen goed voor 71 jaar aan ervaring in de Kortrijkse gemeenteraad. Het moet gezegd, Jean De Bethune is lijsttrekker voor de provincieraad maar laat toch bijna een kwarteeuw ervaring als gemeenteraadslid na. Patrick Jolie (24 jaar ervaring) stelde zich bewust geen kandidaat meer. Roel Deseyn (18 jaar) en Benjamin Vandorpe (5 jaar) toonden zich maar een koele minnaar van de samensmelting met Team Burgemeester. Zo verdwijnt dus in één klap heel wat knowhow uit de fractie bij CD&V.

Huisstijl

Tegelijk lijkt de stempel van CD&V – qua uitstraling althans – volledig verdwenen. Het logo van Team Burgemeester uit 2018 is quasi volledig gerecycleerd en de oranje tinten van CD&V zijn niet zichtbaar. “De cd&v-stempel drukken we vooral met de inhoud, niet met kleurtjes op een flyer,” repliceert Siska Buysschaert. Bovendien heeft de lokale afdeling – voor de tweede legislatuur op rij – geen nationale verkozenen meer.

Het moet dus hopen dat het vanaf 2025 een prominente rol kan opnemen in het stadsbestuur, anders is het maar de vraag welke toekomst nog weggelegd is voor de christendemocraten in de Guldensporenstad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier