“Meer dan 400 mensen aan de slag in de stemlokalen”: Roeselare is klaar voor verkiezingen

Na de problemen in juni werden enkele aanpassingen doorgevoerd. © STEFAAN BEEL
Peter Soete

Verkiezingen vragen ook veel voorbereidingen van steden en gemeenten. In Roeselare nemen de ambtenaren van de dienst Burgerzaken hierin het voortouw samen met schepen Stefaan Van Coillie.

“Het is meestal de dienst Burgerzaken die de praktische organisatie van de verkiezingen in de stad of gemeente voor zijn rekening neemt”, begint schepen Stefaan Van Coillie. “In Roeselare zijn er 58 stembureaus op 18 locaties. De grootste locaties zijn de Expohallen en Trax. Het kleinste stembureau bevindt zich in woonzorgcentrum Sint-Henricus. Dat is trouwens geen nieuw bureau. Door de verbouwingen kon er de voorbije verkiezingen geen stembureau geplaatst worden en kwam er een bureau bij in Ocar. Nu verdwijnt er in Ocar een stembureau wat de druk een beetje zal verminderen en kunnen er in Sint-Henricus zo’n 800 mensen stemmen.”

“Er kan weer gestemd worden in wzc Sint-Henricus”

“Er zullen 406 Roeselarenaars actief zijn in de kieslokalen. Per stembureau komt er een voorzitter, een secretaris en vijf bijzitters naast de reserves die uiteraard naar huis mogen als het bureau is gevormd. Op iedere locatie zal er ook een medewerker van de stad aanwezig zijn. Het is zijn of haar taak om de mensen naar het juiste bureau te leiden als er veel wachtrijen zijn en om de catering in ontvangst te nemen en te verdelen. De mensen die werken krijgen een ontbijt en ’s middags ook broodjes met beleg. Wij voorzien ook twee medewerkers die helpen bij inhoudelijke vragen, bijvoorbeeld wanneer er problemen zijn met volmachtstemmen. Die mensen rijden voortdurend rond naar de locaties en staan de hele dag paraat.”

Externe firma

“Als er, zoals tijdens de laatste verkiezingen, problemen zijn met de computer van de voorzitter, kan het even duren want het is een externe firma die daarvoor instaat. Het stembureau kon om die reden maar om 11 uur opstarten.”

“In Roeselare wordt volledig digitaal gestemd. Wanneer om drie uur de stembureaus sluiten, komt de voorzitter met een usb-stick naar het stadhuis en worden de resultaten ingelezen. Die worden onmiddellijk doorgestuurd naar Vlaanderen en we verwachten de resultaten vanaf half zes. In Roeselare kunnen iets meer dan 46.300 mensen stemmen maar het is koffiedik kijken hoeveel kiezers er daadwerkelijk zullen komen.”

“We beginnen met de opbouw van de stemhokjes vanaf woensdag maar op sommige locaties zoals in scholen kunnen we maar vanaf vrijdag drie uur starten met opbouwen. En daar moeten we inderdaad zondagavond al beginnen afbreken want ’s anderdaags is het een gewone schooldag”, klinkt het.

Lees meer over: