Ludwig Vanlerberghe haakt eerste wagon aan zijn Spoor8770-locomotief: CD&V doet mee mét vier kandidaten

Ludwig Vanlerberghe (Spoor8770) en Bart Buyse (CD&V) geven elkaar de hand. Jan Defreyne (links) en Filip Blanckaert (rechts) van CD&V staan er ook stralend bij. © foto FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Spoor8770 versterkt zich met CD&V Ingelmunster, die niet meer afzonderlijk opkomen maar zich goed voelen binnen de nieuwe partij. Bart Buyse, Filip Blanckaert, Jan Defreyne en Koen Depreiter haken zich als eerste wagon vast aan de Spoor8770-locomotief. Samen staan ze op dezelfde lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Op zondag 13 oktober zal je geen afzonderlijke lijst vinden met CD&V-kandidaten wanneer je gaat stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Momenteel telt CD&V nog vijf zetels in de gemeenteraad. Enkel Sabine Lampaert neemt wegens haar beroepsfunctie niet meer deel. De andere kandidaten konden kiezen voor een eigen lijst of samenwerken met de nieuwe lijst Spoor8770 van ‘chef van de statie’ Ludwig Vanlerberghe.

“Na enkele gesprekken kwamen we tot de vaststelling dat we best samenwerken en onze lijst herzien tot een samenwerking met CD&V-Ingelmunster. We zitten immers ook met veel dezelfde programmapunten, zodat dit ook de doorslag gaf. De reden is niet dat we een tekort aan mensen hebben, want dat is niet zo”, stipt Ludwig Vanlerberghe aan. “Helemaal niet, maar de sterke kandidaten van CD&V die al zes jaar in de oppositie zitten, bewezen wel al wat ze kunnen en daarmee willen we dus samenwerken. Spoor8770 blijft de naam van de lijst, maar nu staan ook deze sterke CD&V-kandidaten erop. Natuurlijk zullen de vier CD&V-leden ook vermeld worden met CD&V naast hun naam.”

Meerwaarde

Voor CD&V was het wellicht moeilijk om kandidaten te vinden voor een eigen lijst, of niet? “Op 9 juni stemden er tijdens de nationale verkiezingen nog altijd heel wat mensen op CD&V, terwijl er niemand van CD&V-Ingelmunster op de lijst stond. We zitten nu al terug zes jaar in de oppositie, maar we maakten geen ruzie. We zijn immers geen ruziemakers”, zegt CD&V-raadslid Bart Buyse. “We zaten wel niet stil. We zeiden aan de meerderheid dat het Cultuurhuis te veel zou kosten en dus werd dit project in die toen dure energieperiode on hold gezet. De bib blijft een mooi gebouw en dat willen we behouden. De meerderheid wilde al drie keren van een deel van de Weststraat éénrichtingsverkeer maken, maar ze werden door ons teruggefloten. Het Cultuurhuis zonder lift blijft een mooi gebouw voor mensen die het willen betreden. Wij deden een voorstel voor een lift, waardoor ook Kunst Veredelt een betere toegankelijkheid krijgt. We zijn nu al bijna zes jaar verder, maar die lift is er nog niet. Spijtig! Zo’n projecten moeten vlotter worden afgewerkt, want dat komt de bevolking ten goede.”

“We doen aan politiek voor de inwoners, niet om show te verkopen” – Bart Buyse

CD&V-raadslid Filip Blanckaert: “We zijn er sterk van overtuigd dat 1 + 1 niet twee, maar 3 is. Voor beide partijen is een samenwerking een meerwaarde. Op die manier bereiken we méér mensen en horen we ook méér ideeën van inwoners. Onze ervaring is inderdaad een voordeel.”

Geen aanval

Is deze samenwerking met Spoor8770 de laatste kans voor CD&V om toch nog iéts te bereiken, want op die manier gooien ze toch ook hun vijf zetels ten grabbel? “Helemaal niet”, reageert Jan Defreyne direct. “We werken samen in de veronderstelling dat wij als CD&V in coalitie iets kunnen betekenen voor Ingelmunster. Het blijft de moeite om verder als CD&V de partij te steunen en ons best te doen in onze coalitie. We gooien helemaal geen laatste reddingsboei uit. Het is een nieuwe start, met bekende gezichten uit onze gemeente.”

Zijn de CD&V-leden nog trouw? Want qua CD&V gebeurde er in de voorbije zes jaar toch niet veel voor de leden? “Er zijn er altijd die ontgoocheld zijn, maar er zijn er veel boos op CD&V-nationaal, niet op ons. Wat Ingelmunster betreft: de meeste leden blijven ons genegen en daarom gaan we ervoor.”

Bart Buyse knikt en vult aan: “We hebben nooit iemand persoonlijk aangevallen. We hebben op een correcte manier oppositie gevoerd. Naar de bevolking toe willen we niet op het hoogste schavotje staan en show geven. Wij zijn geen showmensen. We doen aan politiek vooral voor onze inwoners, niet om show te verkopen of voor onze eigen brieventas. Spoor8770 is niet ons reddingsplan. We hadden méér dan vier kandidaten die op de CD&V-lijst wilden staan, maar die kunnen niet allemaal op Spoor8770 staan.”

Verrassingen

Anderhalve maand geleden hoorden we Ludwig Vanlerberghe zeggen dat zijn lijst Spoor8770 al vol stond. En nu kunnen er toch nog vier kandidaten erbij staan. Een leugentje om bestwil? “Helemaal niet! We hebben alles herschikt. Sommige geïnteresseerden zetten een stap opzij of blijven enkel als bestuurslid actief. Wij hebben als nieuwe politieke partij nood aan ervaring. Met Bart, Filip, Jan en Koen erbij is dat verzekerd. Zij kennen het gemeentebeleid door en door. Of er nog verrassingen komen? Wees maar gerust.”