Ludieke eenmanslijst L.A.M.O.O.T. op de valreep nog op stembiljet: “Voor een Action in Ieper”

Frederic Lamoot. (GF)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

In extremis komt er nog een zesde lijst op het stembiljet in Ieper. Na twee jaar broeden waagt Frederic Lamoot zich in de politiek met de eenmanslijst L.A.M.O.O.T., wat (voorlopig) staat voor Ludiek Alternatief Met Ogenschijnlijk Onnozele Thema’s. Zijn belangrijkste programmapunt: een Action in Ieper. “Ik verwacht helemaal niks, behalve één stem van mezelf”, zegt Frederic.

Frederic Lamoot (48) woont in het Zaalhof en is alleenstaande papa met drie kinderen. Beroepshalve is hij productieleider in een klein bedrijf. Op zijn persoonlijke facebookpagina kondigde hij donderdag aan dat hij zal opkomen met de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober in Ieper met zijn eenmanslijst L.A.M.O.O.T., niet alleen zijn eigen achternaam maar ook een letterwoord dat staat voor ‘Ludiek Alternatief Met Ogenschijnlijk Onnozele Thema’s’.

Je zie van iper oa je….

“Het is al een jaar of twee dat ik op dit idee broed”, vertelt Frederic. “De eerste reden is dat ik op de facebookpagina ‘Je zie van iper oa je….’ – waarop ik heel regelmatig dingen post – het verwijt kreeg dat ik een clown ben die al te gemakkelijk kritiek kan geven en het goed kan uitleggen, en dat ik dan maar zelf in de politiek moest gaan.”

“Een tweede reden is dat ik enorm misnoegd ben met de vorming van de stadslijst, een kartel van Open VLD, CD&V en N-VA. Dat was achterbaks. Er werd geen oppositie gevoerd. Ik volg maandelijks de gemeenteraad. Ik heb respect voor een bepaalde partij, maar als ze dan samen gaan met een andere partij waarvoor ik niks van respect heb of die mij niet ligt… Ik kan dan even goed zelf een partij oprichten.”

“Een derde reden is een ludieke reden. Ik werd opgeroepen als bijzitter, maar als ik dan toch moet meespelen in het politieke circus dan kan ik even goed een hoofdrol spelen in plaats van figurant.”

Handtekening gemeenteraadslid

Frederic kon nog net zijn lijst indienen vlak voor de deadline van 14 september. “Een van de voorwaarden was dat je een handtekening moest hebben van een aftredend gemeenteraadslid. Dat was moeilijk. Ik heb het aan verschillende mensen moeten vragen maar uiteindelijk is het me toch gelukt. Ik zal wel niet zeggen wiens handtekening ik gekregen heb. Daardoor heb ik pas dinsdag mijn lijst kunnen indienen.”

Een lange lijst is het niet. Frederic is de enige kandidaat erop. “Er is maar één kandidaat en dat is mezelf. Niet dat andere mensen niet welkom waren, maar er staan ook niet veel mensen te springen om op een ludieke lijst te staan. Ik heb ook getwijfeld over de naam, maar mijn entourage zei dat ik mijn eigen naam moest gebruiken omdat ik al bekend genoeg ben. Of ik in verenigingen zit? Nee, maar ik ga wel veel op café. Ik ben een grote sponsor van de Ieperse horeca.”

Een Action in Ieper

Zijn belangrijkste programmapunt: een vestiging van Action, een Nederlandse discountketen, in Ieper. “Veel mensen op Facebook zeggen dat ze een Action willen en ik wil dat ook. Dat is het ludieke aan mijn partij. Ik heb ook wel enkele serieuze punten, maar ik moet dat nog verder uitwerken. Ik wil ook parking voor iedereen en openlucht waterrecreatie, zoals ons werd beloofd zes jaar geleden.”

Profileren als protestpartij

Hoge ambities heeft Frederic niet. “Ik verwacht helemaal niks. Of toch één stem: van mezelf. Mocht er een mirakel gebeuren en ik beland toch in de oppositie, dan zal ik deze met plezier en plichtbewust ter hand nemen. Ik zou dat willen, maar ik heb geen enkele kans. Ik zou minimum 500 stemmen moeten verzamelen. Het is wel jammer dat er geen kiesplicht meer is, want ik wil me profileren als een soort protestpartij. Als het niet verplicht is, dan gaan de mensen die niet willen stemmen gewoon thuisblijven.”

Lees verder onder de afbeelding.

Het voorlopige campagnebeeld van L.A.M.O.O.T.: een openluchtzwembad bovenop een parking en een Action. (GF)
Het voorlopige campagnebeeld van L.A.M.O.O.T.: een openluchtzwembad bovenop een parking en een Action. (GF)

Toch wil Frederic van zich laten horen de komende maand. “Ik ben wel van plan om iets van reclame te maken. Ik heb pas dinsdag die handtekening te pakken gekregen dus het is wat aan de late kant om veel te kunnen doen. Nu ben ik nog in volle voorbereiding. Ik heb wel een facebookpagina die ik twee jaar geleden heb aangemaakt – ‘Voor een vrolijk Ieper’ – die ik nu zal gebruiken om campagne te voeren. Misschien zal ik wel de naam veranderen. Maar ik heb eigenlijk heel weinig tijd: naast mijn fulltime job werk ik ook nog als flexijobber in de horeca en heb ik ook nog mijn drie kinderen voor wie ik zorg in co-ouderschap.”

Podiumvrees

Frederic is alvast uitgenodigd voor het kopstukkendebat van Unizo op dinsdag 17 september in de aula van AC Auris, maar Frederic weet nog niet zeker of hij zal meedoen. “Het probleem is dat ik me niet kan voorbereiden. Ik heb ook podiumvrees. Ik kan wel heel goed babbelen via de telefoon of met iemand persoonlijk. Maar als ik op een podium sta, is dat toch een ander verhaal. Vandaar dat ik nog aan het twijfelen ben. Maar het is niet dat ik nergens een mening over heb. Over heel specifieke zaken zoals de vernieuwde Leet heb ik wel duidelijk mijn gedacht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier