Lokaal bestuur van Blankenberge weerlegt onjuiste informatie vzw 4 Example: “Altijd bereid tot dialoog”

Tarik Houbrechts, voorzitter van vzw 4 Example. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Het Blankenbergse stadsbestuur reageert vandaag op een recent bericht van vzw 4 Example op sociale media. Daarin meldde voorzitter Tarik Houbrechts dat de samenwerking met het lokaal bestuur eind dit jaar zou ophouden, en wordt ook beweerd dat de vereniging niet langer erkend is door de stad. “We willen die misverstanden rechtzetten”, aldus schepen Annie De Pauw.

Volgens de berichten van vzw 4 Example zou de samenwerking rond het strandpaviljoen, dat rolstoeltoegankelijk is en strandrolstoelen beschikbaar stelt, vanaf 31 december 2024 eindigen omdat de vereniging niet langer zetelt in een lokaal adviesorgaan. Tot vorige maand zetelde de vzw in de Gehandicapten Adviesraad (GAR).

‘Dit heeft uiteraard gevolgen. Vanaf dat moment zullen er, zoals het er nu uitziet, geen strandrolstoelen meer beschikbaar zijn via 4 Example. Jammer dat bepaalde leden van het lokaal bestuur ons vanzelfsprekend vinden’, stond in de mededeling van de vzw te lezen.

Uit de GAR gestapt

Maar volgens schepen voor Gehandicaptenbeleid Annie De Pauw (Vooruit) klopt het niet dat de erkenning afhankelijk is van het lidmaatschap bij de GAR. “4 Example trad op eigen verzoek toe tot de GAR in augustus 2021, en woonde haar eerste vergadering bij in september 2021. Nu, zeer recent, hebben ze, eveneens op eigen initiatief en zonder voorafgaand overleg, besloten de GAR te verlaten. Dit staat los van onze samenwerking of het samenwerkingsakkoord dat we met hen hebben afgesloten omtrent de Van Praethelling”, verduidelijkt De Pauw.

De schepen benadrukt ook dat de samenwerking met 4 Example in de afgelopen jaren altijd goed is verlopen. “Het samenwerkingsakkoord werd herhaaldelijk verlengd en uitgebreid, zelfs in periodes dat de vereniging nog geen deel uitmaakte van de GAR”, klinkt het.

Het project rond het paviljoen en de strandrolstoelen begon in 2013, toen het sanitair paviljoen werd verbouwd en een mindervalidenhelling werd gerealiseerd, mede dankzij subsidies van Toerisme Vlaanderen. Sindsdien werden de afspraken met vzw 4 Example volgens de schepen dus herhaaldelijk herzien en verlengd.

Jammerlijke manier van communiceren

Burgemeester Björn Prasse: “In januari 2020 werd een nieuwe afsprakennota goedgekeurd die liep tot 2022, waarin de vzw gratis toegang kreeg tot de accommodatie. In ruil voor het innen van een kleine bijdrage per toiletbezoek zorgde de vzw voor de strandrolstoelen, die gratis beschikbaar werden gesteld aan het publiek. Op vraag van de vzw werden bij de vernieuwing van de afsprakennota in 2022 enkele aanpassingen doorgevoerd, waaronder de mogelijkheid tot het invoeren van een kleine bijdrage voor het gebruik van strandrolstoelen. Bovendien voorziet de stad sinds september 2022 een jaarlijkse vergoeding van maximaal 1.000 euro voor onderhoudskosten van de rolstoelen.”

Het lokaal bestuur betreurt de communicatie die vzw 4 Example via sociale media heeft verspreid. “We willen benadrukken dat het lokaal bestuur altijd bereid is tot dialoog en dat de samenwerking met vzw 4 Example in de afgelopen jaren steeds constructief is geweest”, besluit Prasse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier