Laure Lapanne wil betreurde vader Pascal opvolgen in gemeenteraad Poperinge: “Ik wil meewerken aan vernieuwing”

Laure Lapanne met haar vader. (foto MD)
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Op plaats acht op de lijst van het liberale project Bewust, vinden we Laure Lapanne uit Abele. Zij wil als gemeenteraadslid haar betreurde vader Pascal Lapanne opvolgen, die stierf op 8 januari 2022, na complicaties van een ongelukkige val. “Ik wil mij onder meer inzetten voor de punten waarvoor hij streed”, zegt Laure Lapanne.

Laure Lapanne (33) werd geboren op 21 augustus 1991 in Poperinge. Zij is de dochter van Pascal Lapanne en Greet Maerten.

“Ik heb nog een zus Lien (34), en ik liep school in het college van Poperinge en bij de zusters Benedictinessen in Poperinge. Ik werkte dan vijf jaar als persoonlijke assistent-begeleider van mijn pa. Hij kreeg daar een budget voor, want zelf kon hij nog zeer weinig doen vanuit zijn rolstoel. Zo kreeg ik de microbe van het verzorgen en verplegen, en ik besloot om opnieuw naar school te gaan.”

“Ik volgde het dagonderwijs verpleegkundige A2 (HBO5) bij Vives in Ieper. Onmiddellijk daarna vond ik een job als zelfstandige thuisverpleegster. Nu werk ik op zelfstandige basis in de kindercrèche Dopey (voor kindjes van 0 tot 2,5 jaar) in de Casselstraat in Poperinge”, vertelt Laure.

Vissen en muurklimmen

Thuis in de Trappistenweg (de voormalige kommiezenreke) is ze de alleenstaande mama van drie bengels: Elly (7), Miro (3) en Luca (2). De oudste twee gaan naar school, Luca neemt ze mee naar de kinderopvang waar ze werkt. Elly is net als haar mama zot van paardrijden, en leert nu trommelen en saxofoon spelen, de instrumenten die Laure speelt bij de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia in Poperinge.

Andere hobby’s van Laure zijn muurklimmen in Rijsel, en vissen aan de IJzer en in forellenputten, een liefhebberij die ze erfde van haar vader.

Liberaal bloed

“Het liberale gedachtegoed zit bij ons in de familie. Mijn grootmoeder, Suzanne Hauspie, was de huishoudster en beste vriendin van gewezen federaal parlementslid en schepen in Poperinge ‘Madame’ Arlette Duclos. Op zondag gingen wij daar steeds eten. In de gemeenteraad volgde papa zijn tweelingzus Pascaline op. Bij de verkiezingen van 2012 was Pascal voor het eerst kandidaat op de lijst van Open VLD. Zowel toen, als in 2018, werd hij rechtstreeks verkozen in de gemeenteraad”, zegt Laure.

Laure Lapanne wil zich als gemeenteraadslid inzetten voor dezelfde punten als haar vader.
Laure Lapanne wil zich als gemeenteraadslid inzetten voor dezelfde punten als haar vader. © MD

In mei 2020 gaf Pascal Lapanne te kennen dat hij verzaakte aan zijn mandaat als gemeenteraadslid. Hij werd opgevolgd door advocate Sophie Gruwez. De vervanging kaderde toen in de medische toestand van Pascal.

Kwalijke val

Jaren geleden kwam Pascal ongelukkig ten val, na een sprong van een wipplank bij een zwembadje. Hij brak zijn nek, en kwam in een rolstoel terecht. In zijn buikholte werd een baclofenpomp ingebracht. Maar enkele jaren na die operatie traden allerlei verwikkelingen op.

“Door die complicaties ben ik nog meer verlamd en heb ik zware spraakproblemen. Typen en aan de computer werken, gaat nog heel moeilijk. Bovendien heb ik hier corona opgelopen. Ook daarvan heb ik erg afgezien. Elke dag moeten mijn longen worden leeggepompt”, vertelde Pascal aan deze krant vanop zijn ziekbed in het Roeselaarse ziekenhuis.

Uiteindelijk overleed hij op 8 januari 2022. “Papa had grote hulp en gezelschap van zijn assistentiehond Simba. Die verblijft nu in ons gezin”, zegt Laure. “Ik werd als kandidaat gevraagd voor de liberale lijst Bewust. Ik koos voor de achtste plaats, omdat pa stierf op 8 januari. Dat is een strijdplaats, want nu zetelen er zeven liberalen.”

“Als gemeenteraadslid zou ik mij willen inzetten voor dezelfde punten als mijn vader: het is mijn opzet om er maximaal te zijn voor alle mensen, vooral voor zij met een beperking. Maximale toegankelijkheid, ook voor gezinnen met kinderwagens en minder mobiele mensen die hulpmiddelen gebruiken. En ik wil iets doen aan de kinderopvang.”

“In Poperinge moet je, voor je van plan bent een kind te krijgen, eerst een plaatsje bemachtigen in een crèche. Na 18 jaar CD&V-Samen bestuur, is er nood aan vernieuwing, en daar wil ik aan meewerken”, besluit Laure Lapanne.