Kuurnenaar Ewout Ramon is West-Vlaamse lijsttrekker partij BLANCO:“Extra keuze nodig op stembiljet”

”Als student speelde ik al met het idee om een partij zoals BLANCO op te richten”, zegt Ewout Ramon (foto TD) © TD
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Ewout Ramon uit Kuurne is de West-Vlaamse lijsttrekker van de nagelnieuwe partij genaamd BLANCO. De partij heeft één programmapunt: de blanco stem aanvullen met de keuzemogelijkheid voor een niet-toegewezen zetel. Nu wordt er met blanco en ongeldige stemmen geen rekening gehouden, vindt de partij. Ramon benadrukt dat BLANCO allesbehalve antipolitiek is.

De partij BLANCO is na de laatste verkiezingen ontstaan na de vaststelling dat bijna 20% van de stemgerechtigden niet vertegenwoordigd wordt in het parlement door blanco of ongeldige stemmen of stemmen op partijen die de kiesdrempel niet halen. Om hier iets aan te veranderen, heeft Partij BLANCO slechts één doel: de keuze voor een ‘niet-toegewezen zetel’ toevoegen op het stembiljet.

Hoge ogen gooien

In West-Vlaanderen wordt de lijst voor Partij BLANCO getrokken door Ewout Ramon (33) uit Kuurne. Hij studeerde politieke wetenschappen in Gent en Istanbul, en behaalde zijn masterdiploma in de Europese Studies in Leuven. Hij werkte eerder voor de universiteit van de VN in Brugge, voor Voka Kamer van Koophandel West-Vlaanderen, en is momenteel aan de slag bij de Universiteit Gent als coördinator van het levenslang leren in West-Vlaanderen. Hij groeide op in Kuurne en was er hoofdleider van de KSJ en zo ook lid van de jeugdraad.

Ik herinner me nog goed hoe ik tijdens een bepaald debat een dame voor me hoorde zeggen dat ze op een politicus met “mooie ogen” zou stemmen. Ik viel bijna van m’n stoel

“Al tijdens mijn studies in de politieke wetenschappen was ik bezig met het politieke systeem en z’n tekorten”, is Ramon anekdotisch wanneer hem gevraagd wordt waar z’n engagement voor BLANCO vandaan komt.

“Ik schuimde in die periode in Gent alle debatten van de studentenverenigingen af. Ik herinner me nog goed hoe ik tijdens een bepaald debat een dame voor me hoorde zeggen dat ze op een politicus met “mooie ogen” zou stemmen. Ik viel bijna van m’n stoel. Een vriend die sociologie studeerde, vertelde me dan weer dat hij blanco zou stemmen omdat hij niet geloofde in het partijpolitieke systeem. Zijn keuze was wél gemotiveerd, maar z’n blanco stem zou niet worden vertaald in het parlement.”

Kerstfeest

Vorig jaar tipte zijn schoonzus Ramon over BLANCO op een kerstfeest. “Toen ik hoorde dat de partij bestond, heb ik hen snel gecontacteerd. Als student speelde ik al met zo’n idee, maar uiteindelijk kwam het er niet van. Maar nu trek ik met plezier de BLANCO-lijst in West-Vlaanderen.”

Ramon wil niet actief oproepen om op z’n partij te gaan stemmen, maar wil vooral de blanco stem sensibiliseren: “We willen de mensen die vinden dat geen enkele partij hun stem verdient een volwaardig alternatief mét impact voorschotelen. Als er iemand verkozen zou worden van onze partij, dan zal die zich op alle stemmingen onthouden, behalve als het betrekking heeft op ons enige programmapunt natuurlijk.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier