Kurt Claeys neemt ontslag als schepen na onderzoek dubieuze investeringen: “Wil niet dat deze privézaak mijn collega’s zou kunnen hinderen”

Schepen Kurt Claeys heeft zijn ontslag aangekondigd en liet ook weten niet langer deel te nemen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. © PM

In een persbericht stelt de Oostendse schepen Kurt Claeys (Open VLD) dat hij het slachtoffer is geworden van lasterlijke aantijgingen. Claeys ontkent dat hij financiële producten zou hebben verkocht of aangeboden, maar heeft wel ontslag genomen. “Ik heb samen met mijn naasten besloten dat ik in dergelijke arena niet meer wens op te treden.

De schepen van Ruimtelijke Ordening en Wonen kwam in het oog van de storm nadat hij volgens meerdere bronnen dubieuze investeringen aangeprezen zou hebben. In dat kader legde onafhankelijk gemeenteraadslid Yves Miroir een klacht met burgerlijke partijstelling neer bij de Brugse onderzoeksrechter. Van de inhoud van die klacht is Kurt Claeys naar eigen zeggen niet op de hoogte.

“Ik kan enkel benadrukken dat ik op geen enkel moment financiële producten heb verkocht of aangeboden zoals in de media wordt beweerd”, klinkt het in een persbericht. Claeys erkent wel dat hij een kennis in contact bracht met mensen uit zijn netwerk, omdat die kennis hen een interessant financieel product aan zou kunnen bieden. Van piramidespelen en dergelijke is volgens Claeys absoluut geen sprake. “Zelf heb ik nooit enige vergoeding of enig ander voordeel hiervoor ontvangen. Ik heb nadien evenmin enige klachten uit mijn netwerk mogen ontvangen. Het is mij niet duidelijk of er benadeelden zijn. Indien dat zo zou zijn, dan voel ik mij in de eerste plaats zelf misbruikt.”

Onderzoek

De Brugse onderzoeksrechter is verplicht om de kwestie nu grondig te onderzoeken. “Ook al is ze afkomstig van een oppositielid en wordt ze louter om politieke motieven ingediend”, reageert Claeys. De Open VLD’er benadrukt dat hij zijn volledige medewerking aan het onderzoek zal verlenen. “Ik hoop zelf dat dit onderzoek snel duidelijkheid brengt over de feiten en mijn rol daarin.” In afwachting daarvan heeft hij wel besloten om ontslag te nemen als schepen. “Ik wens namelijk niet dat deze privézaak mijn collega’s zou kunnen hinderen in de laatste maanden van hun bestuurswerk, hetgeen het uiteindelijke doel is van deze strafklacht van de oppositie.”

In het voorjaar legde Yves Miroir al een klacht met burgerlijke partijstelling neer voor belangenvermenging. “Lasterlijke aantijgingen die volledig uit de lucht zijn gegrepen en op onjuiste feiten zijn gebaseerd. Ik heb steeds aan politiek gedaan met het oog op het algemeen belang.” Claeys stelt trots te zijn op het werk dat hij de afgelopen jaren samen met zijn collega’s heeft verricht. “Wanneer het stof zal neerdalen zal duidelijk blijken dat ik mijn functie steeds correct, deontologisch en integer heb uitgeoefend. Ik zal op mijn beurt wederom een klacht neerleggen tegen het betrokken oppositielid wegens lasterlijke aantijgingen.”

Ontslag

Daarnaast werpt Kurt Claeys op dat hij het slachtoffer geworden is van ‘trial by media’ (berichting door de media, red.), waardoor niet alleen hijzelf maar ook zijn naasten persoonlijk geraakt worden. “Het was mij bekend dat politiek een harde stiel is. Ik stel echter vast dat politiek niet meer over inhoud gaat, maar dat het vooral de bedoeling is geworden om mensen persoonlijk te tackelen. Ik heb samen met mijn naasten besloten dat ik in dergelijke arena niet meer wens op te treden.”

Bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen zou Claeys voor Trots op Oostende de vijfde plaats op de lijst innemen, maar zover komt het dus niet. “Ik wens mijn collega’s te danken voor de samenwerking van de afgelopen jaren en in het bijzonder burgemeester Bart Tommelein voor zijn geloof en steun de afgelopen bestuursperiode.”

Begripvolle burgemeester

Burgemeester Bart Tommelein reageert begripvol op de beslissing van Claeys. “Zonet heb ik kennisgenomen van het ontslag van Kurt Claeys als schepen en ook zijn beslissing om volledig te stoppen met politiek. Ik heb het volle begrip voor zijn keuze in deze omstandigheden en respecteer ze. Wij hebben voorbije legislatuur in onze stad heel nauw en goed met elkaar samengewerkt en hebben heel wat belangrijke dingen gerealiseerd. Ik wil Kurt danken voor het geleverde werk. We zullen de inspanningen om onze Stad Oostende nog beter te maken met veel overtuiging verderzetten”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier