Kruisstraatmolen in Kortemark is nu definitief beschermd

De bestuursleden van N-VA Kortemark: Brecht Depuis, Wim De Coninck, Veerle Vanslembrouck, Valentijn Notenbaert, en Cheyenne Vanhoutte. (gf)
Redactie KW

De Kruisstraatmolen heeft van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) een definitieve bescherming gekregen als monument met overgangszone. Dat betekent dat er in de buurt niet gelijk wat mag worden gebouwd, om te vermijden dat de molen te weinig wind kan vangen om te werken.

De bescherming vloeit voort uit het project Evaluatie van het beschermd windmolenbestand in Vlaanderen (2020-2021). Een van de conclusies was dat de windvang bij een aantal al beschermde windmolens best gevrijwaard zou worden door toevoeging van een overgangszone. Dat is een afgebakende zone rond een beschermd erfgoed waarin voorschriften gelden die de erfgoedwaarde ondersteunen.

Beperkingen qua hoogte op nieuwe obstakels in die overgangszone (zowel gebouwen als beplanting) moeten ervoor zorgen dat deze molens ook in de toekomst nog met de wind kunnen draaien en malen. Dat draagt ook bij tot de beleving en het behoud: draaiende molens worden beter onderhouden en zijn door trillingen en ventilatie minder onderhevig aan vocht en insecten.

Straal van 100 meter

De procedure werd opgestart voor een tiental molens die waren geselecteerd op basis van hun erfgoedwaarde en maalvaardigheid. De voorkeur ging ook naar molens die vandaag nog (net) voldoende windvang hebben maar die heel kwetsbaar zijn voor verdere verstoringen van die windvang. Standaard wordt voor zo’n overgangszone in functie van windvang vertrokken van een cirkel met een straal van honderd meter rond de molen, die in sommige gevallen uitgebreid wordt aan de zijde van de overheersende windrichting (meestal het zuidwesten).

Gebouwd in 1773

N-VA-gemeenteraadslid Veerle Vanslembrouck is tevreden over de beslissing van haar partijgenoot. “Deze houten molen uit 1773 staat op vier ingebouwde bakstenen teerlingen en werd in 1921 overgebracht uit Torhout. Het gaat om een zogeheten ‘driezoldermolen’, wat betekent dat er een extra zolder werd voorzien onder de graanzolder. Daar werd het meel tot bloem gemalen. Tegelijk was dit de eerste molen in België met wieken voorzien van het systeem-Van Bussel. De molen werd uitgebaat tot 1975 en is nu eigendom van de gemeente Kortemark.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier