Kristof Pillaert treedt in de voetsporen van vader Jean-Pierre: “Niet eenvoudig om pa te evenaren, hij was een uitstekend burgemeester”

Kristof treedt na 18 jaar in de voetsporen van zijn vader Jean-Pierre. © SV
Redactie KW

Na twaalf jaar in de oppositie wordt Kristof Pillaert (55) straks de nieuwe burgemeester van Hooglede. Daarmee treedt hij in de voetsporen van zijn vader Jean-Pierre Pillaert (86), die zelf achttien jaar burgemeester was van Hooglede. We gingen samen met Kristof op de koffie bij Jean-Pierre voor een babbel.

Jean-Pierre Pillaert was tussen 1989 en 2006 niet alleen burgemeester, hij was ook lid van het nationale partijbestuur van de toenmalige Volksuni, zetelde zes jaar in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Jean-Pierre verloor vorig jaar na een lange ziekenhuisopname een been en verhuisde in de zomer van 2023 naar het kleinschalige woonzorgcentrum De Bottelarij in Kortemark. Volgens Kristof was dat eerst met lichte tegenzin, want de trotse Jean-Pierre was bang betutteld te worden en kan niet zo goed meer tegen drukte. Maar hij heeft het er erg naar z’n zin. Zijn echtgenote Nicole woont voorlopig nog steeds in Hooglede.

Laatste kans

Op 13 oktober volgden vader en zoon samen de verkiezingsuitslagen in de sporthal van Gits, samen met de ploeg van Groep 21. “Het waren voor mij de verkiezingen van de laatste kans”, legt Kristof uit. “Als het de derde keer weer niet zou lukken, dan was het voor mij gedaan. Maar het feit dat we zelfs na twee bestuursperiodes in de oppositie nog steeds de grootste partij van Hooglede zijn, zegt veel. Maar pa was er in de week voor 13 oktober wel heel hard mee bezig. Hij was zelfs absoluut niet te genieten. Ik denk dat het personeel hier erg opgelucht was dat de verkiezingen voorbij waren.”

“Ik geloofde er altijd in”, pikt Jean-Pierre in. “En ik ben enorm fier dat hij me opvolgt. Hij dient er voor ook. Kristof is zeker empathisch genoeg. Voor een burgemeester is dat de belangrijkste eigenschap. Je moet vooral goed kunnen luisteren.” Kristof knikt. “Het zal voor mij sowieso niet makkelijk zijn om mijn vader te evenaren. Hij wordt door vriend en vijand nog steeds herinnerd als een uitstekende burgemeester. Dat verdient bewondering. Of ik ook in de politiek gegaan zou zijn zonder zijn invloed? Dat is moeilijk te zeggen. En uiteraard heb ik veel van hem geleerd. Als kind al zag ik hoe belangrijk het was om altijd tegen iedereen goeiendag te zeggen en hun de hand te schudden. Luisteren is inderdaad belangrijk. Soms moet je als burgemeester ook minder populaire beslissingen nemen. Maar als je daar open over communiceert en kunt uitleggen waarom krijg je begrip.”

Veel veranderd

Of Jean-Pierre advies heeft voor zijn zoon? “Eigenlijk niet. Als hij me daar om zou komen vragen dan wil ik hem dat gerust geven, maar uit eigen beweging ga ik dat niet doen. Mijn tijd heb ik gehad en ik vind dat het niet aan mij is om hem te zeggen wat of hoe. Kristof is zelf meer dan bekwaam genoeg. Nu is het aan hem. Bovendien is de job niet meer te vergelijken met vroeger. Je moet veel meer op de hoogte zijn van alles, op alle vlakken. Ook de administratie is fel veranderd en complexer geworden. En alles is tegenwoordig digitaal.”

“Weet je dat mijn vader destijds een stoet kreeg? Bij een nieuwe burgemeester kwamen zowat alle verenigingen hem hulde brengen, waarna er in de meisjesschool een groot feest was voor iedereen, met gratis vaten bier. Nu kan je je dat moeilijk voorstellen”, aldus Kristof. “Dat was inderdaad wel een beleving”, zegt zijn vader. “Je moest je bewijzen ook. Ik ben die dag in Gits zelfs een boom moeten gaan doorzagen. Een flinke inspanning, maar het is me wel gelukt.”

Kip zonder kop

Kristof is van plan om zijn job bij een energiebedrijf stop te zetten om zich fulltime op het burgemeesterschap te kunnen toeleggen. “Ik ben me ervan bewust dat ik weinig thuis ga zijn, maar onze twee dochters zijn inmiddels het huis uit en dat is een voordeel. Ineke is 27 en woont al alleen en Bieke is 22 en zit op kot. Al is er wel een eerste kleinkindje op komst. Daar ga ik wel zeker wat tijd voor maken. Als ik jong was, was pa was ook niet veel thuis, maar af toe gingen we bij evenementen of dergelijke wel helpen. En ik weet nog goed dat hij zich soms erg kon opwinden. Zo was het mijn vader die destijds met het voorstel kwam om alle sportkampioenen van de gemeente samen te huldigen in de turnzaal in Hooglede. Toen we de zaal aan het klaar zetten waren, liep hij daar rond als een kip zonder kop. Ik heb hem toen naar huis gestuurd en gerustgesteld dat alles wel in orde zou komen.”

Jean-Pierre herinnert zich dat nog. “Er hing verdorie plastic aan de muren. En dat moest daar af. Veel te gevaarlijk voor de brandveiligheid. Als burgemeester moet je daar altijd op letten.”

Nieuw cultureel centrum

We keren even terug naar 2024. En naar de plannen van de nieuwe coalitie voor de komende zes jaar. “We hebben met onze coalitiepartner (Team Burgemeester van huidig burgemeester Frederik Demeyere, red.) zeer constructieve gesprekken achter de rug”, zegt Kristof. “Er ligt veel werk op de plank en ik ben er zeker van dat we straks onder een goed gesternte van start kunnen gaan. Concreet is er al lang nood aan een nieuwe, ruimere zaal in Gits. De Hembyse is te klein. In Hooglede hebben we altijd de Gulden Zonne gehad, maar in Gits moet er iets vergelijkbaars komen. Waar we dat gaan realiseren? Er zijn verschillende pistes. De nieuwe kloostersite kan een optie zijn, maar ook het oude cultureel centrum of de voormalige jongensschool bieden mogelijkheden. Feit is dat het oude cultureel centrum sowieso z’n tijd heeft gehad en beter gesloopt wordt. In Hooglede willen we werk maken van een nieuwe kinderopvang, terwijl we ook willen inzetten op camera’s met nummerplaatherkenning, om doorgaand zwaar verkeer te weren uit Hooglede.” (SV)