Koksijde huldigt Gert Verhulst als ereburger met veel toeters en bellen

Groepsfoto met De Verhulstjes (foto MVQ)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Zaterdag 30 maart was een bijzondere dag voor Koksijde, maar ook voor Gert Verhulst, televisieproducent, presentator, acteur, zanger en oprichter van Studio 100. Daags voor Pasen ontving Gert officieel de titel van ereburger van Koksijde en dat werd gevierd met veel toeters en bellen. Hoewel Gert een rasechte Antwerpenaar is, koos hij zo’n 10 jaar geleden voor Oostduinkerke als permanente vaste stek.

De gemeente Koksijde koos voor de symbolische datum van 30 maart omdat dit zowel voor de kustgemeente als voor Plopsaland – het paradepaardje van Studio 100 en dus van Gert – de start van het seizoen betekent.

“Plopsaland gaat trouwens zijn 24ste seizoen in”, aldus burgemeester Vanden Bussche. “Uw bijdrage aan de gemeenschap gaat echter veel verder dan onze regio in de kijker te zetten. Uw visie heeft niet alleen een magische wereld voor onze jongste inwoners en bezoekers gecreëerd, maar heeft ook talloze banen opgeleverd in onze regio. Uw ondernemingsgeest is een inspiratie voor ons allen.”

Zoals op TV

“Wie had kunnen denken dat Annie Deleersnyder van café ’t Visserswelzijn dankzij u zelf een bekendheid zou worden? U was er al jarenlang vaste klant toen u haar vroeg om op uw boot, de Evanna, te komen werken. Ooit vertelde Annie over u: ‘Gert is altijd goedgezind, en hij is zoals je hem ziet op televisie. Een heel bekwame televisiemaker ook.”

“Tussen Gert en James heerst er ook een bepaalde chemie die ervoor zorgt dat iedereen zich snel thuis voelt. Jammer genoeg overleed Annie een paar jaar geleden, maar ze blijft in onze gedachten en wat ze toen zei, typeert u nog altijd.” De herinnering aan Annie weekte bij Gert emoties los en deed hem stiekem een traantje wegpinken. Net als bij James Cooke, die samen met Gerts vrouw Ellen, zoon Viktor en vriendin Sarah, de feestelijke huldiging bijwoonde.

“Ellen en Gert, jullie zijn graag geziene gasten in onze plaatselijke horeca”, vervolgde de burgemeester. “Ellen is wel vegetariër, maar onze horecazaken hebben ook lekkere garnaalkroketten. Met garnalen die recht uit de netten van de paardenvissers komen. Ellen heeft zelfs haar poetsvrouw Martine, die lid is van de ‘Stienesteekers’, vergezeld om samen garnalen te gaan vissen. Jullie gaan wandelen met jullie hond Leo in de Witte Burg, of op het strand van Sint-André in de kalme periodes. Jullie enthousiasme voor onze lokale parels heeft velen geïnspireerd om onze kust te bezoeken en te ervaren wat wij dagelijks mogen beleven.”

De Verhulstjes

“De verhalen die ‘De Verhulstjes’ hebben gedeeld over hun avonturen, van de sneeuwbedekte hellingen in Tirol tot de zonnige kusten van Saint-Tropez, hebben ons laten zien dat de wereld groot is, maar dat er geen plaats is zoals thuis. En jullie thuis is hier, in Koksijde. Het verhaal van Plopsalands herdenkingsplaats voor César, de overleden superfan die verbleef in de Rozenkrans in Oostduinkerke, toont jullie diepe menselijkheid en verbondenheid met de gemeenschap. Dit gebaar van liefde en herinnering benadrukt de essentie van wat het betekent om deel uit te maken van een gemeenschap: zorgzaamheid, medeleven en het vieren van elk individu.”

“Gert, uw reis is veelzeggend. Van een arbeiderszoon tot een gevierde mediafiguur en ondernemer, maar u hebt nooit uw wortels verloochend. U hebt ze gebruikt om te groeien en te bloeien, om een brug te slaan tussen de sterren en de gewone mens, tussen dromen en realiteit. Vandaag eren wij u, niet alleen voor wat u hebt bereikt in de schijnwerpers, maar ook voor de stille momenten van vriendelijkheid die u onze gemeenschap hebt geschonken.”

Componist Samsonrock

Oostduinkerkenaar Johan Bouttery, de componist van de ‘Samsonrock’, kon niet aanwezig zijn op Gerts huldiging maar had wel een boodschap: “Ik wil u bedanken om gedurende 33 jaar telkens weer het lijflied van Samson te brengen op het einde van elke show. Eventjes dacht ik dat deze goede gewoonte zou stoppen toen Marie de scepter overnam, maar ook zij eindigt steeds getrouw met de Samsonrock.”

Gert voelde zich zeer vereerd met zijn eretitel. “Ik heb 30 jaar lang in de Dorpstraat van Samson en Gert gewoond, maar daar heeft de burgemeester mij nooit ereburger gemaakt. Als aangespoelde Antwerpenaar heb ik nooit ervaren dat West-Vlamingen zich gesloten zouden opstellen.”

“Mijn kinderen zijn intussen halve West-Vlamingen en Ellen heeft al West-Vlaamse roots. We hopen hier samen gelukkig oud te worden, en willen samen genieten van de gezonde lucht en de aangename sfeer. We zullen ons best blijven doen om Koksijde-Oostduinkerke op een positieve manier op de kaart te zetten.”

‘Mariette Crevette’ verraste dan de Verhulstjes met een stukje folklore, haar West-Vlaamse lied over ‘Versche gernoars en eh tomatje’. Daarna onthulde burgemeester Vanden Bussche, samen met Gert en Pieter Toebaert (directeur van de Gentse Floraliën) het campagnebeeld voor de volgende editie van Koket Koksijde die dit jaar inspiratie zoekt in kunstenaar Paul Delvaux.

Koksijdse kastaar

Als kers op de taart kreeg Gert Verhulst nog een kunstwerk van William Sweetlove (‘Gekloonde monnik spreekt tot de zeehond) én een Koksijdse Kastaar. “Gert, u presenteert al twee jaar op rij de Kastaars in uw Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs, maar zelf won u de prijs nog niet”, besloot de burgemeester. “In Koksijde vinden we dat u zéker een mediaprijs verdient. Vandaar deze exclusieve Koksijdse kastaar – gefabriceerd door onze eigen technische dienst.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier