Kleinzoon van gewezen burgemeester komt op bij Voor 8930: “Opa zou trots geweest zijn”

Olivier Libbrecht is een van de drie nieuwelingen bij Voor 8930. © GF
Redactie KW

Bij Voor 8930 maken ze mondjesmaat de personen bekend die op de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen staan. Het kartel tussen Open VLD en Vooruit loste maandagavond drie nieuwelingen, waaronder Olivier Libbrecht. Opvallend: hij is de kleinzoon van oud-burgemeester Jean Libbrecht.

“Hij was al emotioneel toen ik net als hem afstudeerde als huisarts, ik ben er zeker van dat mijn opa ook nu trots zou zijn geweest”, vertelt Olivier Libbrecht. De 34-jarige Menenaar stelt zich kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen bij Voor 8930. Hij is naast Friedel Staelens en Mieke Noppe een van de eerste drie nieuwelingen die de kartellijst voorstellen.

Met de paplepel

Een opvallende naam, aangezien Olivier de kleinzoon is van ereburgemeester Jean Libbrecht, die in 2016 overleed op 82-jarige leeftijd. Hij zetelde van 1983 tot 2006 in de gemeenteraad, van 1 januari 1995 tot 31 december 2000 was dat als burgemeester voor VLD. Politiek is er met de paplepel ingegeven.

“Elke zaterdag gingen we eten bij opa en dan werd er al wel eens over politiek gebabbeld. Ik heb wel weinig herinneringen aan zijn periode als burgemeester, behalve dat ik bij de kerstboomverbranding het vuur mocht aansteken.”

Juiste moment

Er is dus wel een politiek vuur dat brandt bij de Libbrechts. “Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de partij bij mij terechtkwam”, zegt Olivier. “Ze hadden bij de vorige verkiezingen eigenlijk al gepolst, maar toen studeerde ik nog.”

Nu kwam de vraag wel op het goede moment. Wat de ambities zijn van Olivier? “Het is niet de bedoeling om per se in mijn opa’s voetsporen te treden. Ik wil wat kijken wat het geeft en hoe iedereen reageert. Het is toch voor een stuk kleur bekennen, terwijl je als huisarts wat neutraal moet zijn, maar voorlopig zijn de reacties overwegend positief.”

Zijn politieke engagement zal zich uiteraard toespitsen op zorg en gezondheid. “Sowieso wil ik werken aan het huisartsentekort dat er in Menen heerst”, vertelt Olivier, die ook in het bestuur van de wachtpost van de huisartsenkring zit. “Daarnaast wil ik me ook inzetten voor ondernemers.” (JDr)