Kandidaten Vlaams Belang Houthulst in de clinch met elkaar: “Kleine kindjes van Vlaams Blok zijn weer bezig”

De afgetrokken affiches van Dieter Bintein en zijn vrouw. © GF
Redactie KW

Dieter Bintein, beroepshalve een ondernemer en nieuwkomer in de lokale politiek, staat op nummer 11 op de lijst Vlaams Belang in Houthulst. Hij omschrijft een aantal leden van zijn partij als ‘de kleine kindjes van het Vlaams Blok’ en wijst met een beschuldigende vinger naar lijsttrekker Jackie Vercamer omdat die zijn affiches zou hebben afgetrokken. “Ik heb helemaal niets gedaan”, verdedigt Jackie zich. De lijsttrekker kwam eerder in opspraak na uitspraken over sommige vreemdelingen die profiteren.

In een post op zijn sociale media windt Dieter Bintein er geen doekjes om: “De kleine kindjes van het Vlaams Blok zijn weer bezig”, schrijft hij met een foto erbij van de afgetrokken affiches van hem en zijn vrouw. “We laten ons niet intimideren door extremisten.” Dit is maar een deel uit wat Dieter heeft verspreid. Wanneer we hem met zijn uitspraken confronteren, onderlijnt hij dat hij niet meer door één deur kan met lijsttrekker Jackie Vercamer die eerder in een interview met de Krant van West-Vlaanderen krasse uitspraken deed over vreemdelingen die een gratis fiets krijgen of die voorrang hebben bij de toewijzing van een sociale woning.

Uit bestuur gezet

“Het is de eerste keer dat ik me kandidaat stel en Vlaams Belang was de enige partij die me vroeg”, begint Dieter. “Toen ik dat interview van Jackie las, gingen mijn ogen open. Toen onze lijsttrekker daarna niet op het debat in Merkem aanwezig was, ging ik zelf het podium op om Vlaams Belang op mijn manier voor te stellen. Voor mij is dat geen extreme partij zoals Jackie laat uitschijnen. Die actie op dat debat viel in het verkeerde keelgat en ik werd uit het bestuur gezet. Vervolgens zag ik hoe onze zelf betaalde verkiezingsaffiches gewoon werden afgetrokken. Ik kreeg te horen dat Jackie Vercamer hierachter zit.”

Vercamer reageert

Jackie zelf windt zich op wanneer we hem met die uitspraken confronteren. “Wat heb ik het me al beklaagd dat ik hem gevraagd heb om op onze lijst te staan. Ik heb die affiches helemaal niet afgetrokken. Ik ga toch zo kinderachtig niet doen. Als hij me daarmee klein wil krijgen, dan mag hij nog lang proberen. We kunnen hem niet uit de partij zetten voor de verkiezingen. Het komt tussen ons niet meer goed. Ik spreek er niet meer tegen. Wij proberen een eerlijke campagne te voeren en ik maak niemand zwart. Ik blijf wel achter mijn uitspraak ‘eigen volk eerst’ staan. Dat betekent niet dat ik tegen de vreemdelingen ben. Als zij werken, dan verdienen ze ons respect. Ook verdedig ik ons standpunt dat de sociale woningen eerst voor onze mensen zijn en we hebben zeker een hart voor de boeren.”

Alleen

Wanneer we Dieter vragen of hij nu uit de partij zal stappen, krijgen we een verrassende ‘nee’ als antwoord. “Ik heb nu duidelijk gemaakt dat ik gematigder ben dan onze lijsttrekker. Het is aan de kiezer om te beslissen welke koers Vlaams Belang moet varen. Voorlopig blijven de andere kandidaten wel nog Jackie steunen. Mijn vrouw en ik staan alleen binnen de partij.”

Bij zijn intro op zijn Facebookpagina omschrijft Dieter zich als ‘landbouwzoon, christelijk, volksvriend en ondernemer’, verder zet hij erbij ‘ik steun homo’s en ben tegen de Islam’. “Het wordt zondag 13 oktober in elk geval spannend. Als ik meer stemmen haal dan Jackie dan zal ik grote kuis houden en de extremen uit de partij zetten. Ik ben wat ontgoocheld. Ik had gehoopt dat ‘de elite’ Jackie na zijn omstreden uitspraken zou terugfluiten, maar dat is niet gebeurd.”

Het geld van Dieter voor grote affiches is op, maar her en der zal hij nog kleinere affiches hangen. “Ik geef de strijd nog niet op”, besluit hij. (GUS)