JOOW trekt met veel jong talent naar de verkiezingen in Lendelede

Vicky Devreese en Jeroen Vandewaetere richtten partij JOOW op. © Frank Meurisse

JOOW trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen met 11 kandidaten. De nog maar recent gestichte partij moest de klus klaren in enkele weken. “En dat was uiteraard niet eenvoudig”, zegt lijsttrekker Jeroen Vandewaetere. “Maar ondanks alles hebben we veel jongeren kunnen motiveren om met ons mee te doen.” Toen Vicky Devreese uit N-VA+Trots stapte (omdat ze onvoldoende betrokken werd bij de werking) en met Jeroen Vandewaetere de nieuwe partij JOOW stichtte, waren er maar enkele weken om een lijst met valabele kandidaten samen te stellen.

“Toch zijn we erin geslaagd”, zegt Jeroen. “We zochten jongeren thuis op en we vonden waardevolle kandidaten. Métis Demuynck uit de Hulstemolenstraat, lasser en onderhoudstechnieker van beroep, is pas 19 jaar en staat op de derde plaats. Ikzelf ben 40 en trek de lijst en Vicky is 34 en staat op de tweede plaats. We hebben dus een heel jonge top drie. Op 4 staat zelfstandig schrijnwerker Matthias Roelens (30) en op 5 Floris Durinck (27), IT-beheerder en fervent klimmer en alpinist en de zoon van Rik, een van de stichters was van Jong-Lendelede. Op plaats 6 en 10 staan nog twee jonge kandidaten: zelfstandig kapster Sofie Vanthournout (33) en IT- en administration coördinator Kipco-Damaco Dieter Deman (33).” Daarnaast vinden we nog Marleen Velghe (59) op de 7de plek, logistiek medewerker Agristo Wim Wannin (52) op 8, gepensioneerde Marleen Abeel (66) op 9 en gepensioneerd ICT-coördinator Mia Fournier (6) als lijstduwer.

Averechts

“Met JOOW (Groenlendlee, Jong-Lendlee en Vooruit, 3 partijen die het niet meer eens waren met de werking van N-VA+Trots) stappen we af van de traditionele politiek”, zegt Jeroen. “We steunen op een democratische besluitvorming en zijn niet links, niet rechts maar averechts. We willen jongeren prominent vooraan op onze lijst om frisse ideeën te lanceren. Veiligheid, vooral van kinderen, staat voorop. Als men 1,25 miljoen euro uitgeeft voor Huis Camer, waar geen Lendeledenaar om vraagt, waarom kan dan geen slagboom van 10.000 euro geplaatst worden aan de school om kinderen hun veiligheid te garanderen?”