Jean-Pierre Geelhand de Merxem verlaat na 42 jaar de politiek: “Vaak felle discussies gehouden”

In november verlaat Jean-Pierre Geelhand de Merxem definitief de politiek. © EF
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

Zijn laatste gemeenteraad als schepen dateert van eind december vorig jaar, zijn laatste gemeenteraad als raadslid staat eind november van dit jaar gepland. Jean-Pierre Geelhand (72) zal dan 42 jaar actief geweest zijn in de Heuvellandse politiek. Hij kwam voor het eerst op tijdens de verkiezingen van 1982 met de toenmalige PVV. Daarna volgden nog twee legislaturen met de partij Samen, waarna hij de partij Gemeentebelangen oprichtte en uiteindelijk schepen werd.

In 1982 kwam Jean-Pierre Geelhand op met wat toen nog PVV was. “We hadden een onvolledige lijst, maar konden wel een zitje verzilveren in de gemeenteraad”, vertelt hij. “Zes jaar later verdween de partij PVV uit Heuvelland en werd Samen opgericht. Ikzelf kon aansluitend zetelen in de OCMW-raad.” Daarna volgde een oppositiekuur in de gemeenteraad en Jean-Pierre liet toen meerdere keren van zich horen. “Vooral met Pol Jonckheere en Jef Hoornaert werden felle discussies gehouden. Beiden wilden zoveel mogelijk sociale woonwijken bouwen. Ik was daar niet tegen, maar had graag een evenwicht met de gewone wijken. Ik denk ook dat het niet klikte met Pol en Jef. Met burgemeester José Lemaire bijvoorbeeld had ik nooit woorden.”

Toen goed twintig jaar geleden de Kemmelberg een beschermd monument werd, trok Jean-Pierre aan de alarmbel. “Er was plots sprake om evenementen als de Ieperse rally en de wielerklassieker Gent-Wevelgem geen doorgang meer te verlenen op de berg. Net die twee organisaties hebben Heuvelland tot ver buiten de gemeente een grote bekendheid gegeven. En waar volk op afkomt, draait de economie.”

Recht voor de raap

Jean-Pierre is altijd recht voor de raap geweest. Zo deed het wegnemen van de parkeerplaatsen op de Kemmelberg zijn hart bloeden. “Geen parkeerplaatsen op de berg betekent ook dat de horeca niet draait.” Toen er in 2011 heel even sprake was van het verkeersluw maken van de Kemmelberg zat Jean-Pierre als oppositielid stevig op zijn paard. “Een parking beneden aan wat vroeger De Alverman was en boven aan de uitkijktoren en aan het Frans monument blijft de oplossing. En dan maar hopen dat de horeca terugkeert. De berg verdient dat.” Ook over de fusienaam Heuvelland kan Jean-Pierre zich druk maken. “Misschien niet de beste naam voor onze gemeente. Beter was de naam van het bekendste dorp te nemen. Dat is dan Kemmel of Dranouter.”

Na de verkiezingen van 2012 kende Heuvelland de grote politieke ommekeer. “Ik had al langer door dat de gemeente financieel niet gezond was en schoof mijn persoonlijke ambities om burgemeester te worden opzij. Ik haalde Marc Lewyllie binnen en liet hem met Wieland De Meyer een tandem vormen. De resultaten kennen we ondertussen.”

Zijn realisaties als schepen zijn niet op één hand te tellen. In het oog springend is zeker het doven van de verlichting. “Deze maatregel bespaarde ons heel wat kosten. De ingreep was bovendien een goede maatregel voor het milieu. Op die manier verbruikten we heel wat minder elektriciteit en zal de lichtvervuiling sterk verminderen.” Ook de realisatie van de begraafplaats in de Nieuwstraat in Kemmel mag hij op zijn conto schrijven. De jury van De Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) riep in 2018 de nieuwe begraafplaats in Kemmel uit tot beste begraafplaats van Vlaanderen. Daarnaast kreeg de gemeente de ‘zonder is gezonder’-award. Die award bekroonde de gemeente die grote inspanningen leverde om het openbaar domein goed te beheren zonder herbiciden te gebruiken.

Laatste tussenkomst

In november verlaat Jean-Pierre Geelhand de Merxem definitief de politiek. Maar niet zonder een laatste tussenkomst te plaatsen. “In de politiek mag je nooit op de man spelen. En dat hoor ik de oppositiepartijen wel eens doen. De voorbije twaalf jaar heb ik van hen alleen maar kritiek gehoord. Zo kloppen ze nu al een hele tijd op de naar hun mening onveilige verkeerssituatie in Wijtschate. Maar een voorstel hoe het dan veiliger kan, heb ik nog niet gehoord.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier