Jabbeke koopt kasteeldomein van de Witte Paters aan: “Openstellen voor iedereen”

Voor de relatief lage prijs van 850.000 euro koopt Jabbeke het kasteeldomein van de Witte Paters in Varsenare aan. Er verblijven nog twaalf Witte Paters, maar hoe dan ook krijgt alvast het domein en later ook het kasteel De Blauwe Toren een publieksfunctie.
Jabbeke heeft toch iets met kasteeldomeinen. Eerder waren er al plannen om het domein Hof ter Straeten aan te kopen. En ook het kasteel van Snellegem, de voormalige uitvalsbasis van de befaamde antiekhandelaar Paul De Grande, werd aan de gemeente aangeboden voor circa drie miljoen euro. Twee keer liep het mis. Nu is het derde keer goede keer met een aankoopprijs die laag te noemen is. En omdat het kasteel zorgvuldig in stand werd gehouden door de Witte Paters, zullen de restauratiekosten laag uitvallen. Waar andere gemeenten, vaak uit financiële noodzaak, hun patrimonium verkopen, koopt Jabbeke dus bij. De vraag is wat men ermee zal aanvangen?
Historiek
Het goed bewaarde pittoreske kasteel en het ruime klooster, die nu als rusthuis voor de Witte Paters dienstdoen, zijn gelegen in een mooi parkdomein met bos, weiland en waterpartijen. De Lourdesgrot ‘De Mans Rots’, die in 1885 op een ijskelder werd gebouwd, vormt samen met de naastgelegen begraafplaats van de Witte Paters de huidige publieke troeven. Het kasteel De Blauwe Toren wordt voor het eerst vermeld in 1531. Het dankt zijn naam aan de dakbedekking met schalies. Diverse adellijke families werden er eigenaar van tot uiteindelijk de familie van Caloen hier kwam wonen. Door erfenis viel het de familie de Man toe.
Alfred de Man liet het kasteel vanaf 1873 volledig renoveren, met een ijskelder die later de grot ‘De Mans Rotse’ werd. Om de genezing van zijn echtgenote af te smeken, belooft hij een Onze-Lieve-Vrouwgrot op te richten naar het voorbeeld van de grot van Lourdes. Enkele dagen na zijn belofte geneest de zieke miraculeus. Hij laat een maquette overkomen uit Lourdes en gelast in 1883 de bouw te laten uitvoeren, naar verluidt naar de plannen van een Duitse architect Godtschalck, die overgemaakt worden aan de Antwerpse architect Jozef Schadde.
“Er is zoveel mogelijk, maar dit gaan we pas bespreken als het onze eigendom is”
In 1922 komt het domein in het bezit van de kinderen de Man, die het in 1936 verkochten aan de Witte Paters. Deze benaming komt van de witte, Arabische klederdracht die de missionarissen droegen, samen met een rozenkrans rond de hals.
Lavigerie stond er immers op dat Witte Paters zich de taal en de gewoontes van de Afrikanen zouden eigen maken en respect zouden tonen voor hun cultuur en geloofsovertuiging. De Witte Paters bouwden er een noviciaat bij en een kapel in Moorse stijl. Vandaag is het een rusthuis voor de Witte Paters en de Zusters van Afrika. Op een deel van het domein aan de noordkant verrees ook het woonzorgcentrum Avondrust.
Ontmoetingsplaats
Het park heeft door de aanwezigheid van het wzc Avondrust en ‘De Mans Rotse’ al een publieksfunctie. Deze wordt weldra nog opgewaardeerd. Op het domein woont nog een twaalftal Witte Paters, van respectabele leeftijd. Deze worden voort opgevangen, al is er een vergoeding voorzien bij het eventueel afstand nemen van het recht van bewoning.
Burgemeester Frank Casteleyn is alvast razend enthousiast over de aankoop. “Het stond al in ons beleidsplan. Maar nu hebben we een pracht van een monument aangekocht tegen een wel heel scherpe prijs, mede omdat we dus de paters voort zullen opvangen. Volgens ons is het een unieke kans, anders komt dit patrimonium op de immomarkt en krijgt het een private bestemming. Nu is het de bedoeling om alle inwoners hiervan te laten genieten. Er is zoveel mogelijk, maar dit gaan we pas bespreken als het onze eigendom is. Maar we zullen ook de herinnering aan de Witte Paters hierbij voort in stand houden. We hebben natuurlijk al heel wat ideeën. Dit kan gaan van een culturele bestemming, maar ook een laagdrempeliger invulling. Een plaats om te verhuren voor een restaurant, mogelijkheden genoeg hoor…”
“Het domein is voor onze inwoners, zij zullen er meer dan ooit kunnen wandelen maar later bijvoorbeeld ook fruit plukken”, besluit de burgemeester. (PA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier