Inzet in Anzegem stelt lijst van doeners voor en gaat voor verkeersveiligheid, meer inspraak én dorpen die bruisen

Op de foto is de volledige ploeg van Inzet te zien. De opsomming hieronder is volgens de plaats op de lijst.1 kandidaat-burgemeester Jeremie Vaneeckhout; 2 Sofie Demurie; 3 Yannick Ducatteeuw; 4 Davy Demets; 5 Jens Vancauwenberghe; 6 Debbie Vandenberghe; 7 Ann-Sophie Vanderghinste; 8 Kathleen Deveugele; 9 Daan Ryckoort; 10 Jean-Marie Vandenheede; 11 Filip Gevaert; 12 Marlies Ciers; 13 Jan Meulebrouck; 14 Sander Simoens; 15 Marouschka Sinnesael; 16 Sarah De Jaegere; 17 Kathy Vandendriessche; 18 Nele Goemaere; 19 Joni Coysman; 20 Francky Eggermont; 21 Charline Verstraete; 22 Martin Vanderghinste; 23 Corina Demeulemeester; 24 Peter Benoot en op plaats 25 Leendert Van Hulle als lijstduwer. © GV
Gerda Verbeke

De Anzegemse politieke partij Inzet heeft haar volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen klaar. Met de helft nieuwe kandidaten ten opzichte van 2018, stelt de partij van kandidaat-burgemeester Jeremie Vaneeckhout dat ze een perfect evenwicht hebben tussen ervaring en vernieuwing. “De kandidaten worden gekenmerkt door hun engagement in het verenigingsleven, horeca en ondernemingen in de gemeente”, stelt lijsttrekker Jeremie Vaneeckhout (39). “Niet roepen, maar doen is wat ons bindt.”

Inzet schuift een ambitieus politiek project voor Anzegem naar voor aan de hand van ‘Twaalf werken’ die de partij naar voor schuift. “Onze prioriteiten zijn verkeersveiligheid, inspraak en werk maken van zeven bruisende dorpen. Wij doen niet aan politiek voor postjes of voor ons ego, maar voor onze mede-inwoners. Daarom is onze slogan: ‘Want Jij Telt.’.”

In november 2023 werd reeds bekendgemaakt dat Jeremie Vaneeckhout lijsttrekker zou worden. Hij schoof zijn burgemeesterskandidatuur naar voor met de belofte dat hij stopt in het Vlaams Parlement als hij burgemeester wordt. De hele ploeg werd afgelopen donderdag voorgesteld door Vaneeckhout aan de Landergemmolen op de Sterhoek. “Niet toevallig het geografisch middelpunt van Groot-Anzegem”, stelt covoorzitter Groen Vaneeckhout uit Kaster. “Onze partij geldt voor iedere inwoner. Wij werken samen voor alle dorpen, voor alle verenigingen, voor alle inwoners. En we doen dat over hokjes van nationale partijkleuren heen. Het gaat om Anzegem.”

Balans ervaring en vernieuwing

“De lijst vindt de perfecte balans tussen ervaring en vernieuwing”, vervolgt Vaneeckhout. “Uiteraard staan op de lijst de twee schepenen Davy Demets en Yannick Ducatteeuw, de drie raadsleden Debbie Vandenberghe, Sofie Demurie en ikzelf en de leden van het Bijzonder comité Jean-Marie Vandenheede en Jens Vancauwenberghe.”

Tegelijk zijn de helft van de bestaande kandidaten nieuw ten opzichte van 2018. “Iedere kandidaat heeft één en vaak meerdere functies binnen een vereniging of organisatie die actief is in een van de zeven dorpen. “Wij zijn de enige grote partij in Anzegem waar de afgelopen jaren geen ruzie was of breuken ontstonden. Dat zegt iets over ons. We zijn meer doeners dan roepers. Anderen geven vanop de zijlijn of op sociale media commentaar over wat beter moet. Wij pakken verantwoordelijkheid.”

Het kan beter

Volgens Inzet kan het nog stukken beter in Anzegem. “Ja, er is al veel goed, maar er zijn ook dingen ondermaats. Burgers krijgen te weinig inspraak, op verkeersveiligheid zijn te weinig stappen gezet, onze belangen worden niet goed genoeg verdedigd op bovenlokaal niveau, niet alle vragen van verenigingen of inwoners worden even snel en professioneel behandeld. Daarom willen we het stuur van de gemeente nu echt in handen nemen. Via een brede bevraging en inspraakmomenten werd het voorbije jaar gewerkt aan een echte visie op Anzegem.”

Dat toont zich in voorstellen zoals bijvoorbeeld vrijliggende fietspaden van Wortegem tot Sellewie, aanpakken zwaar verkeer op de N36 en N382, een dorpsraad voor elk dorp, geen hogere belastingen, 25 procent meer subsidies voor verenigingen, oprichting van een landbouwraad en BuurtOntmoetingsNetwerken tegen éénzaamheid.

Twaalf werken

Inzet wil in Anzegem een beleid op basis van professionele keuzes, nabije politici en een verstandig financieel beleid. Dat vertaalt zich in 121 acties die ze willen realiseren, geformuleerd in de ‘Twaaf werken’ waarin verkeersveiligheid prioritair is.

Meer info is te vinden op de website inzetanzegem.be.