In Alveringemse deelgemeente Stavele kon stemmen pas vanaf 10 uur

Het was wachten voor de aanwezige kiezers. © AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

De inwoners van de Alveringemse deelgemeenten Stavele en Beveren moeten er vandaag wel wat voor over hebben om hun stem te kunnen uitbrengen. In het stembureau van deelgemeente Stavele lukt het stemmen pas sinds… 10 uur, twee uur later dus dan normaal!

Het stembureau Stavele is met grote vertraging kunnen opstarten. Het ging daar niet om een panne van tien minuutjes, maar de computers die twee uur lang niet konden opstarten. De kerktoren sloeg 10 uur toen voorzitter Patrick Firey eindelijk kon afroepen “dat de eerste zeven mensen mochten binnen komen.”

“Dit is voor beide lijsten zeer ongelukkig”, sprak Linda Verhaeghe uit Beveren van de lijst STEM.vernieuwing die er al een hele poos stond te wachten. “Ik heb hier al mensen gezien die echt wilden stemmen maar in tijdnood zaten en onverrichter zake zijn moeten vertrekken omdat ze niet meer konden terug keren. Dat is doodjammer.”

Half uur

Ook Tierry Wullen uit Beveren verloor deze voormiddag nogal wat tijd om zijn stem te kunnen uitbrengen: “Ik was hier om 8u30, heb een tijdje gewacht, ben dan bij beenhouwer Johan in Leisele boodschappen gaan doen en nu sta ik hier opnieuw een half uur. Maar ik wil stemmen, ja. Dus ik wacht.”

Voor de iets oudere mensen werden in de inkom van de gemeentezaal gaandeweg stoelen gezet. Op die manier werd het lange wachten toch iets aangenamer.

“Ik heb om 7u30 mijn echtgenote afgezet die van dienst was”, zegt Marc Glorie uit Beveren. “Zelf dacht ik om 8 uur te kunnen stemmen, maar ik wacht ondertussen al bijna twee uur… Maar ik geloof dat er nu stilaan licht is aan het einde van de tunnel.”

Ook de al wat oudere dames Lena Vereecke, Rita Vandepitte en Magda Derouck uit Beveren hielden vol. Magda wil om 11 uur wel naar de mis in Beveren en Rita zegt dat ze net vandaag beloofd heeft aan haar neef om vanaf 10 uur wat te helpen op het aardappelveld…

Onder de Beverenaars ook een jong gezin met 3 kindjes tussen 5 jaar en 5 maanden. “We waren hier om 8u30 en zijn gebleven”, reageert Peter Deneulin. “De twee oudsten spelen wat buiten, ik heb me binnen geïnstalleerd met onze baby van 5 maanden. En we babbelen wat met onze medeburgers. Het is een sociaal gebeuren.”

Veel geduld

Ook de bejaarde dame Marie-Jeanne Beghein uit Stavele en haar echtgenoot legden vandaag veel geduld aan de dag om hun stem te kunnen uitbrengen. Ze wachtten meer dan anderhalf uur… “Op de oproepbrief staat dat je als kiezer best vroeg naar het stemlokaal gaat”, reageert Marie-Jeanne met een flauw glimlachje… Maar we zitten er bij en slaan een babbeltje met de andere wachtenden. Het is niet leuk, maar er zijn erger dingen.”