“Ik zal mijn mandaat in de gemeenteraad opnemen”: Mercedes Van Volcem zet geen stap opzij na afstraffing

Een duidelijk aangeslagen Mercedes Van Volcem. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De partij Voor Brugge haalt amper 7,9 procent van de stemmen en dus slechts drie zetels in de Brugse gemeenteraad. Lijsttrekker Mercedes Van Volcem, die minder voorkeursstemmen dan haar college Jasper Pillen binnen rijft, reageert ontgoocheld.

Op de eerste verdieping van de Tom Pouce op de Burg, waar Voor Brugge samengekomen is na de verkiezingen, heerst er een begrafenisstemming. De liberalen worden gehalveerd in de gemeenteraad, ze verliezen drie van hun zes zetels. Enkel Mercedes Van Volcem, Jasper Pillen en Sandrine De Crom behouden hun zitje. In tegenstelling tot haar partijgenoot Bart Tommelein gooit Mercedes Van Volcem de handdoek niet in de ring, ook al haalt ze 300 stemmen minder dan Jasper Pillen: “Ik zal mijn mandaat in de gemeenteraad opnemen”, zegt de politica met tranen in de ogen.

“De kiezer heeft altijd gelijk, ook al doet dit pijn”, bekent Mercedes Van Volcem. “Blijkbaar scoor ik beter als ik in de oppositie zit. Toen haalde mijn partij 13,3 procent van de stemmen, nu amper 7,9 procent. Ik begrijp het niet, we hadden een sterk team, ik heb als schepen hard gewerkt en enkele moeilijke dossiers voor Dirk De fauw opgelost. Het openbaar domein in Brugge werd verfraaid, in budgettair moeilijke jaren ben ik erin geslaagd de financiën op orde te houden.”

“Met Voor Brugge hebben we als beleidspartij in dezelfde vijver gevist als de partij van burgemeester Dirk De fauw: we positioneerden ons alle twee in het centrum, Dirk De fauw heeft de vruchten geplukt, ik ben afgestraft. De derde beleidspartij Vooruit plaatste zichzelf meer links, met openlijke kritiek op het bussenplan en oppositie tegen een ziekenhuisfusie. Dat heeft die partij geen windeieren gelegd.”

“De coalitie van christendemocraten, socialisten en liberalen behaalt 34 zetels. Dat is er één meer dan in 2018. Helaas zie ik dat onze partij als enige verliest: we raken drie van de zes zetels kwijt. De partij van de burgemeester wint er vier. Loyaal meebesturen wordt blijkbaar niet beloond. De burgemeester is heel populair en wij vissen in dezelfde vijver in het centrum.”

“Ik ben uiteraard ontgoocheld want we hebben hard gewerkt, hadden en heel goed team en een sterk programma. We hebben veel gerealiseerd maar konden helaas geen pluimen op onze hoed steken. Alle pluimen gingen naar Dirk De fauw. Uiteraard wens ik de winnaars te feliciteren.”

“Dat mijn liberale collega Jasper Pillen 300 voorkeursstemmen meer behaalde dan ik als lijsttrekker, is deels te verklaren door het feit dat hij zich als lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen in juni al goed kon manifesteren”, aldus een Mercedes Van Volcem. Ze vond troost bij haar niet-verkozen partijgenote Indra Maesseele: “Over zes jaar staan we er opnieuw, met Mercedes. We geven niet op!”