“Ik kan mezelf niet langer in de spiegel kijken”: Francesco Vanderjeugd stelt zich niet langer verkiesbaar in Staden

Francesco Vanderjeugd heeft beslist om eind deze legislatuur te stoppen als burgemeester en zich in oktober niet langer herverkiesbaar te stellen. © Facebook Live
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) liet zondagnamiddag via Facebook Live weten dat hij in oktober niet langer de Open Vld-lijst trekt en geen kandidaat-burgemeester meer is. Vanderjeugd kwam vorige week in het oog van de storm te staan toen bleek dat hij een intiem filmpje had laten zien aan een aantal jongeren. De oppositiepartijen reageren overwegend begripvol op de beslissing van de burgervader.

Het was een bijzonder emotionele burgemeester die zijn beslissing zondag via Facebook Live toelichtte. “Als mens moet ik continu in de spiegel kunnen kijken”, stelt Francesco Vanderjeugd. “De fout die ik laatst maakte, is er één waar ik diep bedroefd over ben en waar ik zeker niet licht over wil gaan. Ik stelde me afgelopen week de vraag waarom dergelijk gedrag voorkomt bij mij. De continue druk die ik ervaar, doet mij vluchten. Je hebt mensen die vluchten in drank. Je hebt mensen die vluchten in drugs. Ik denk dat mijn vlucht er één was van erkenning, graag gezien zijn. Dat is zeer verslavend. Het zorgde er voor dat de onzekerheid die ik diep van binnen voel wat getemperd werd. Erkenning van mensen, erkenning van prestatie, erkenning van vrouwen, en ga zo maar door. Het feit dat mijn laatste fout onder de media-aandacht kwam, is voor mij misschien wel een zegen als mens want zo niet had dergelijk wansmakelijk gedrag zich naar alle waarschijnlijkheid herhaald.”

“Ik wil weer een beetje meer Francesco zijn, maar dan wel een betere versie van mezelf” – Francesco Vanderjeugd

De burgemeester haalde ook de zaak van de vermeende belangenvermenging aan rond de aan- en verkoop van een aantal huizen. “Ik wil er mijn excuses voor aanbieden dat door mijn handelen onze gemeente zo negatief in het nieuws kwam”, stelt Vanderjeugd. “Ik verschijn in januari voor de rechtbank en ga volop voor een vrijspraak. In deze zaak kan ik nog steeds recht in de spiegel kijken. Indien ik bewust foutief zou hebben gehandeld, zou ik mijn mandaat als burgemeester nooit verder uitgeoefend hebben. In het kader van de recente gebeurtenissen moet ik voor mezelf een beslissing nemen omwille van het gedrag dat ik stel. Mijn privéleven is privé, maar dat moet ik dan ook zo houden. Ik ben bewust van de fout die ik heb gemaakt. Ik heb mijn excuses aangeboden aan de betrokken dame en zij heeft die aanvaard, maar dat neemt niet weg dat ik mezelf niet langer in de spiegel kan kijken. Ik voel me ook als opgejaagd wild en hunker naar rust. Ik wil weer een beetje meer Francesco zijn, maar dan wel een betere versie van mezelf. Daarom heb ik beslist dat ik eind deze legislatuur zal stoppen als burgemeester en mij in oktober niet langer herverkiesbaar stel. Ik wil benadrukken dat deze beslissing er één is van mij alleen. Ik hoef mijn pijlen op niemand te richten, noch op de pers, noch op zij die met de pers hebben gesproken. De enige waar ik mijn pijlen op moet richten is mezelf.”

(Lees verder onder de video)

Reactie oppositie

De oppositiepartijen reageren overwegend begripvol op de beslissing van de burgemeester. “Privé is privé, maar de politiek en wat privé is begonnen door deze zaak door elkaar te raken”, meent CD&V-fractieleider Ludwig Willaert. “In de zaak rond de vermeende belangenvermenging hebben we nooit zijn ontslag gevraagd. Ook in deze zaak is dat het geval. De persoon in kwestie moet in de spiegel kijken en zelf zijn verantwoordelijkheid nemen. Het ging hier dan ook om een heel zwaarwichtige beslissing.”

“Hij zag er gebroken uit. Ik hoop dat hij de gepaste hulp vindt” – Bart Coopman

“Met hetgeen er gebeurd is, had Francesco geen andere keuze”, meent raadslid Bart Coopman (WESTAON). “Toch blijft zijn ontslag wat dubbel. Het tonen van dergelijke beelden zonder toelating kan niet geaccepteerd worden. Daar tegenover staat dat de burgemeester heel emotioneel was. Hij zag er gebroken uit. Ik hoop dat hij de gepaste hulp vindt.”

Raadslid Jan Depla (N-VA) reageert iets minder genuanceerd. “Al bij de zaak rond de belangenvermenging hadden wij de burgemeester gevraagd een stap opzij te zetten”, klinkt het. “Hij is in deze nog niet veroordeeld, maar dit keer heeft hij wel toegegeven dat hij iets verkeerd gedaan heeft. We hebben met N-VA nog niet samen gezeten om een standpunt in te nemen, maar ik vond persoonlijk dat hij moest stoppen als burgemeester.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier