“Ik engageer mij graag”: Mathias Goos is de nieuwe burgemeester van Spiere-Helkijn

Mathias Goos, de nieuwe burgemeester van Spiere-Helkijn: “De gemeente had nood aan verjonging. Met mijn 47 jaar vind ik dat ik de ideale leeftijd ervoor heb, niet te jong en niet te oud.” © Peter Malaise
Lara Merlevede
Lara Merlevede Reporter

Mathias Goos (47), lijsttrekker van Pro8587, is de nieuwe burgemeester van Spiere-Helkijn. Hij haalde het met 330 voorkeurstemmen nipt van medepartijgenoten Roger Deldaele en Willy Glorieux, die beiden respectievelijk 321 en 231 voorkeurstemmen kregen.

Zo’n twintig jaar geleden verhuisde Mathias Goos naar Spiere-Helkijn, waar hij vanaf dag één een actieve burger was. “Eigenlijk doe ik al twintig jaar aan inactieve politiek. Ik engageer mij graag in het gemeenschapsleven en het sociale leven in onze gemeente. Maar ik doe nog maar een aantal jaar aan actieve politiek, toen ik zes jaar geleden gemeenteraadslid werd”, vertelt Mathias. “Ik ben toen de politiek ingegaan, omdat ik mij graag nog meer wilde inzetten voor de gemeente. De lokale politiek is voor mij een soort roeping. Ik ben iemand die graag dingen vastneemt en verantwoordelijkheid op zich neemt.”

Goede balans

Mathias Goos zal de plaats innemen van oud-burgemeester Dirk Walraet (80). Hij besloot er na 36 jaar mee op te houden, na aanhoudende gezondheidsproblemen. “Het opvolgingsprobleem was voor mij een belangrijke motivator om mij kandidaat te stellen voor de post van burgemeester. Er is nood aan verjonging in Spiere-Helkijn en ik vind dat ik daar met mijn 47 jaar de ideale leeftijd voor heb, niet te jong en niet te oud. Ik heb nu ook de tijd op professioneel vlak om dit engagement aan te gaan en het burgemeesterschap erbij te nemen. Ik werk bij het management van Volvo Novabil. Ik heb met hen goede afspraken gemaakt, zodat ik beide kan combineren”, legt Mathias uit.

“We zullen ervoor zorgen dat er voldoende inspraak is van de inwoners”

Niet alleen met zijn collega’s bij Volvo Novabil, maar ook met zijn gezin maakte Mathias goede afspraken over zijn verkiezingscampagne. “Mijn vrouw was al lang op de hoogte van mijn plannen in de lokale politiek. Zij begreep ook de impact daarvan op ons gezin. We hebben goede afspraken gemaakt en zij en mijn kinderen steunen mij dan ook volledig. Spiere-Helkijn is niet de grootste gemeente van Vlaanderen, dus dat is zeker haalbaar. Je moet de job natuurlijk niet onderschatten, maar ook niet overschatten. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en persoonlijk leven”, klinkt het.

Sterke ploeg

De gemeenteraadsverkiezingen in Spiere-Helkijn werden met grote overtuiging gewonnen door Pro8587. “De verkiezingen zijn eigenlijk heel sportief en hoffelijk verlopen, wat toch uitzonderlijk is voor Spiere-Helkijn. In het verleden is het er al vrij bitsig aan toe gegaan, met ruzies tot gevolg. We hebben nu een heel sterke ploeg. We zijn allemaal heel enthousiast om aan de nieuwe legislatuur te beginnen”, vertelt Mathias.

“Ondanks dat we een absolute meerderheid haalden, zullen we zorgen dat er voldoende inspraak is van de inwoners van Spiere-Helkijn. We moeten voldoende kritiek en voldoende weerwerk krijgen. Daarom zullen we genoeg overlegmomenten inplannen, zodat iedereen die het wil inbreng heeft in onze gemeente”, klinkt het.

Financiële uitdaging

De nieuwe burgemeester van Spiere-Helkijn staat natuurlijk ook voor enkele uitdagingen in de komende legislatuur. “Ik wil vooral de gemeente structureel gezond houden op financieel vlak. Ik zou niet willen dat Spiere-Helkijn in de schulden raakt, maar er zijn wel een aantal dingen waarin er geïnvesteerd moet worden. Er is bijvoorbeeld een plan om de riolen aan te passen en de stoepen aan te pakken. Eigenlijk wil ik de gemeente proper maken voor de komende 40 à 45 jaar”, zegt Mathias.

“Ik wil dus enerzijds heel hard inzetten op netheid en anderzijds ook op verkeersveiligheid. Er is een enorme toename van vrachtverkeer door de haven in Avelgem. We kunnen er niets aan veranderen dat er honderden containertransporten per dag moeten passeren, maar we kunnen er wel voor zorgen dat dit op een veilige manier gebeurt. Dat vind ik toch een belangrijk thema.”

Mathias zijn voorganger Dirk Walraet is maar liefst 36 jaar burgemeester geweest, een record dat Mathias niet wil breken. “Ik vind het niet gezond dat iemand zo lang burgemeester is. Ik zou zelfs voorstellen dat een burgemeester maar twee ambstermijnen mag doen”, besluit Mathias.

WVL_kiest_V