Hoe zal het nieuw Brugs stadsbestuur eruit zien? We wikken en wegen de kansen van de kandidaten voor een schepenambt

Lachende gezichten bij Vooruit Brugge zondagavond. Maar wie van hen wordt schepen in het nieuw stadsbestuur? © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Donderdagavond zullen Dirk De fauw (CD&V) en Pablo Annys (Vooruit) hun visie over de verdeling van de bevoegdheden en hun keuze van schepenen in het nieuwe Brugse stadsbestuur aan hun partijbesturen voorleggen. Wij spelen Madame Blanche en proberen alvast de puzzel te leggen.

Vanaf 1 december bestuurt een nieuwe coalitie Brugge. De huidige tripartite met christendemocraten, socialisten en liberalen ruimt baan voor een rooms-rood bestuur. Zelfs na het dumpen van Open VLD (Voor Brugge) zijn de uittredende schepenen van CD&V en Vooruit niet zeker van het behoud van hun mandaat en bevoegdheden.

Cumulverbod

“Inderdaad, de verkozen uittredende schepen behouden niet automatisch hun post”, zegt Pablo Annys. “Bij onze partij is er trouwens een cumulverbod: een schepenzitje kan niet gecumuleerd worden met een parlementair mandaat. Je kunt wel een uitzondering vragen, maar je moet dan wel over serieuze papieren beschikken.”

Zelf zal Pablo Annys, die in juni verkozen werd tot Vlaams parlementslid, geen uitzondering vragen: “Ik heb altijd gezegd dat ik stop in Brussel, als ik in Brugge een prominente rol mag opnemen. Je kan maar in één iets je best doen. Ik kies voor Brugge en verzaak aan mijn zitje in het Vlaams parlement.”

Vier rode schepenen?

Pablo Annys droomt ervan om in het nieuwe stadsbestuur vier socialistische schepenen te kunnen leveren. Wat betekent dat CD&V moet genoegen nemen met vijf schepenen en het burgemeesterschap. Dé vraag is of hij die wens sterk kan maken tijdens de onderhandelingen met uittredend en toekomstig burgemeester Dirk De fauw, aangezien CD&V dé grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Brugge is.

Als we de resultaten en de voorkeursstemmen, die toch de waardemeter horen te zijn, bekijken, zijn twee uittredende schepenen een certitude: uiteraard schepen voor sociale zaken en Mintus-voorzitter Pablo Annys (4.966 stemmen) en jeugdschepen Mathijs Goderis (2.598).

Derde op de socialistische lijst was Annick Lambrecht (2.312). Keert zij terug naar het Brugs stadsbestuur? Feit is dat zij niet de beste vriendin is van Pablo Annys én dat zij als voorzitter van de gemeenteraad oppositie voerde in het dossier van het nieuwe bussenplan. Dat werd niet echt geapprecieerd door burgemeester Dirk De fauw, die ook voorzitter is van de vervoersregio.

Goed gescoord

Annick Lambrecht heeft zich bij Vooruit officieel kandidaat gesteld als schepen: “Hoewel ik nauwelijks zichtbaar was in de campagne en gebrandmerkt werd als ‘onze vrouw in Brussel’, heb ik zeer goed gescoord. Ik haal veel meer stemmen dan toerismeschepen Mieke Hoste (1.572) en Pascal Ennaert (1.268).”

“De Bruggelingen zien mij graag, dat merkte ik op de markten. Velen stelden mij de vraag of ik opnieuw schepen zou worden. Mijn hart ligt in Brugge, ik wil niet cumuleren. De partij heeft mij doorgestuurd van het Vlaams Parlement naar de Kamer, waar ik in de commissie Buitenlandse Handel zit. Dat wil ik zeker omruilen voor een schepenambt.”

Stemming

De vraag is of Annick Lambrecht donderdagavond de stemming binnen het partijbestuur van Vooruit overleeft. Welke rode leden zullen opdagen om te stemmen? Ook hier geldt geen opkomstplicht.

Een andere vraag is of het nieuw stadsbestuur twee telgen van de Brugse familie Hoste zal tellen. Zowel uittredend toerismeschepen Mieke Hoste als haar nichtje Rani Hoste (1.596), die op de CD&V-lijst de strijd met haar tante aanging, maken kans op een zitje in het college.

Speerpunten

Voor de socialisten hangt veel af van welke bevoegdheden Pablo Annys kan in de wacht slepen. “Ik kan enkel verwijzen naar de speerpunten in ons partijprogramma. Vooruit zet vooral in op betaalbaar wonen, een goede zorg, een betere mobiliteit en meer aandacht voor de Brugse buurten.”

“Daarnaast zouden we graag de domeinen in handen krijgen die een weerspiegeling vormen van de bevoegdheden van onze ministers Melissa Depraetere (wonen, toerisme, jeugd en klimaat) en Caroline Gennez (welzijn, armoedebestrijding, cultuur en gelijke kansen) in de Vlaamse regering. Maar we kunnen natuurlijk niet alles opeisen en krijgen”, zegt de lijsttrekker van Vooruit met een knipoog.

Nieuwkomer

Bij CD&V is het evenmin duidelijk of nieuwkomer Rani Hoste een schepenmandaat krijgt. Zij kreeg de vierde plek toegewezen op de christendemocratische lijst en werd de zesde populairste CD&V’er. De tweede meest populaire vrouw op de lijst van de burgemeester! Tegen haar speelt haar onervarenheid, tenzij Dirk De fauw een frisse wind wil laten waaien in het nieuwe stadsbestuur.

De uittredend burgemeester zegt zelf hierover: “Ik durf ik er mij nog niet over uitspreken. Rani scoorde als nieuwkomer zeer goed, maar Olivier Strubbe (1.465) en Doenja Van Belleghem (1.455) behaalden ongeveer evenveel stemmen.”

Laatstgenoemde was de voorbije zes jaren fractieleider voor CD&V in de gemeenteraad, Olivier Strubbe leverde goed werk als gemeenteraadslid. “Indien ik de kans krijg, zou ik graag een mandaat opnemen”, zegt Doenja Van Belleghem. Ook Olivier Strubbe is kandidaat: “Ik durfde nooit dromen van zoveel stemmen. Ondanks het afschaffen van de opkomstplicht stegen mijn voorkeursstemmen met meer dan de helft.”

Sport- en urbanisatieschepen Franky Demon (4.705), klimaatschepen Minou Esquenet (3.235), cultuurschepen Nico Blontrock (3.213) en personeelsschepen Pieter Marechal (2.753) zullen normaal gezien hun mandaat kunnen voortzetten. Maar de kans is groot dat hun bevoegdheden flink door elkaar geschud worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier