“Het is moeilijk om 100 procent gelukkig te zijn”: Kristof Chanterie (52) grijpt sjerp, maar ziekte van vrouw overschaduwt euforie

Kristof Chanterie, samen met zijn vrouw Charlotte en de dochters Aude en Sophia. © Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Zondag bleef het spannend tot het allerlaatste telbureau: behoudt CD&V haar absolute meerderheid of niet? Wie de verkiezingen zou winnen, en wie de sjerp overnam, werd snel duidelijk. Schepen Kristof Chanterie (52) wordt vanaf december burgemeester. Maar de euforie gaat gepaard met tristesse en onzekerheid, door de gezondheidsproblemen van zijn vrouw Charlotte (39).

De grote vraag voor de verkiezingen was of de christendemocraten hun decennialange absolute meerderheid zouden bestendigen. Van niet, tot nipt wel ging het uiteindelijk van 16 naar 17 en na het laatste telbureau 18 zetels op 33.

Moeilijke campagne

“We hebben de luxe dat we met niemand rond de tafel moeten, en dat we intern de mandaten kunnen verdelen. Dat zal eind volgende week gebeuren. Ik ben erg trots op de ploeg, het resultaat en mijn persoonlijke score”, reageert toekomstig burgemeester Kristof Chanterie (CD&V).

Al was het een moeilijke campagne en verkiezingszondag. “De campagne liep goed, maar daar ondervond ik weinig stress van. Net als zondag had ik de voorbije maanden vooral stress door de gezondheidsproblemen van mijn vrouw Charlotte. Het is moeilijk om 100 procent gelukkig te zijn, de euforie van dit weekend en het vooruitzicht naar het burgemeesterschap worden overschaduwd door de ziekte van mijn vrouw.”

Lang gevecht

In april 2012 stapte Chanterie in het huwelijksbootje met Charlotte Devos. Het echtpaar heeft twee dochters, Aude (11) en Sophia (10). Begin 2022 kreeg het gezin hard nieuws te verwerken, toen bij Charlotte (39) een agressieve hersentumor werd ontdekt. “We vechten er al 2,5 jaar tegen”, zucht Kristof. “Charlotte werd intussen al vier keer geopereerd en onderging verschillende behandelingen.”

“Ik voerde minder campagne dan gepland omdat ik vaker thuis wou zijn”

Zijn vrouw en kinderen steunden hem vol om in 2024 als lijsttrekker naar de kiezer te trekken. “Charlotte wou dat ik ervoor zou gaan. Maar het was zoeken naar een evenwicht. Maar ik voerde minder campagne dan gepland, ik wou vaker thuis zijn, zeker ‘s avonds. Sinds begin september gaat het opnieuw een stuk minder met haar. De laatste scan was niet goed. De medicatie wordt aangepast en we bekijken het dag per dag. We koesteren hoop, maar beseffen de ernst van de situatie. Het is hopen op een mirakel, maar die bestaan.” Zondag en maandag balanceerde Chanterie tussen euforie en tristesse. “Er komen veel emoties bij kijken. Maar mijn telefoon is ontploft met ongelooflijk veel positieve berichten. Het is leuk om die appreciatie te voelen, dat doet deugd.”

Politiek traject

Het politiek traject van de toekomstige burgervader start op vroege leeftijd in het ouderlijk huis langs de Eikenlaan op de Bilkhage. Vader Raf was kabinetschef van CVP-premier Wilfried Martens en zetelde nadien maar liefst 17 jaar lang in het Europees Parlement. “Als jong manneke trok ik mee op campagne. We reden door heel de provincie en zakten onder meer af naar de Kattenstoet in Ieper. De politieke sfeer en de bekende campagnespanning ken ik dus al van thuis uit.”

Rond de millenniumwisseling werd hij door vriend Kurt Vanryckeghem uitgenodigd op een vergadering. “Zo kwam ik op de lokale CD&V-lijst terecht. In 2001 werd ik meteen verkozen tot gemeenteraadslid.” Zes jaar later schopt Chanterie het tot schepen. Drie legislaturen lang maakt hij deel uit van het stadsbestuur, dat hij vanaf december mag leiden.

“Ik ben erg trots op de ploeg, het resultaat en mijn persoonlijke score”

Ruimtelijke ordening en lokale economie waren 18 jaar zijn bevoegdheden. Mobiliteit en verkeer staken twee legislaturen in zijn portefeuille. Die verdwenen sinds de laatste verkiezingen, sport kwam er toen bij.

“Ik wilde graag basketter worden. Van mijn 12 tot 34 jaar heb ik namelijk basket gespeeld bij Waregem, met de eerste ploeg promoveerden we toen naar tweede nationale. Nadien bleef ik betrokken als bestuurslid, sportief manager en later ook als voorzitter. Dat was ik tien jaar, tot ik het met mijn bevoegdheid als schepen van Sport niet meer wou combineren. Als erevoorzitter ga ik nog veel matchen bekijken, en ben ik trots op de fusie tussen de dames- en herenwerking.”

Ambitie

Om zijn ambitie als burgemeester uit te spreken, is het nog iets te vroeg. “Het zijn grote schoenen om te vullen. Kurt gaat volgens mij de geschiedenis in als een van de beste burgemeesters van Waregem. We trekken de lijn door, maar zullen uiteraard ook eigen accenten leggen. De ploeg bevat een goeie mix van gevestigde waarden en nieuwe gezichten.

WVL_kiest_V