Groen wil een grondig plan voor het water: oppositie hekelt boorput aan jeugdacademie KV Kortrijk

David Wemel, fractieleider van Groen, aan het nieuwe oefenveld van KV Kortrijk. (foto OV)
David Wemel, fractieleider van Groen, aan het nieuwe oefenveld van KV Kortrijk. (foto OV)
Olaf Verhaeghe

Oppositiepartij Groen maakt zich opnieuw zorgen over het grondwater in Kortrijk. Aanleiding is het plan van de jeugdacademie van KV Kortrijk om een nieuwe boorput te installeren waarmee water kan worden opgepompt om oefenvelden te besproeien.

Met een nieuwe boorput vlak bij de KVK Jeugdacademie wil de voetbalclub het gebruik van stadswater terugdringen. Verschillende omwonenden stellen zich echter vragen bij de impact op het grondwaterpeil en hun eigen tuintjes. “De voorbije zomers hebben aangetoond dat de droogte in Vlaanderen en zeker in onze regio problemen kan geven”, oppert David Wemel, fractieleider voor Groen. “Vorig jaar werden op initiatief van Groen al enkele maatregelen in verband met de recuperatie van bemalingswater op bouwwerven aangekondigd. Maar helaas moeten we vaststellen dat van de goede intenties niet veel in huis komt.”

Vergunningsplicht

“Ook deze geplande grondwaterwinning is niet meteen een goed voorbeeld. Er zijn alternatieven: werk met een reservoir gevuld met het water van op bouwwerven bijvoorbeeld. Het valt eigenlijk niet uit te leggen dat er een boorput die tot 18 meter diep gaat en jaarlijks tot 20.000 kubieke meter kan oppompen, zal komen om deze zomer een voetbalveld te besproeien. Dat wanneer straks gezinnen opnieuw moeten beknibbelen op hun verbruik.”

Groen pleit op de gemeenteraad komende maandag dan ook voor een grondwaterplan dat niet alleen de situatie analyseert, maar er ook toekomstige vergunningen aan koppelt. “Dit stadsbestuur heeft eigenlijk geen enkel plan wat het kostbare water betreft. We moeten strenger durven zijn dan de Vlaamse norm, en elke private grondwaterwinning vergunningsplichtig maken”, aldus David Wemel. “Tot er een doordacht waterplan is, zouden ook alle aanvragen geschorst moeten worden.”

Onderzoek loopt

Bert Herrewyn, Vooruit-schepen van Milieu en Klimaat, spreekt Groen tegen en benadrukt dat de stad wel zorgvuldig handelt. “Groen doet alsof de vergunning al verleend is, terwijl het openbaar onderzoek nog loopt. Bij elke put van meer dan 500 kubieke meter per jaar toetsen we grondig af wat de impact op de omgeving zal zijn en waarvoor het water wordt gebruikt. Is dat niet voor een hoogwaardige toepassing zoals een productieproces, dan keuren we die in principe niet goed”, zegt hij. “We vragen daarbij ook altijd advies aan de experten van de Vlaamse Milieumaatschappij. Bovendien raden we ook altijd nadrukkelijk aan om te investeren in hemelwaterwinning, we hebben daar zelfs subsidies voor .

Voor de kleinere grondwaterwinningen geldt geen vergunningsplicht, wel een meldingsplicht. Uit de Pano-reportage bleek recent nog dat die niet altijd goed wordt opgevolgd. Daar wordt op Vlaams niveau hard aan gewerkt en wij scharen ons achter die strijd”, aldus de schepen. “Beweren dat wij geen plan hebben, is veel te kort door de bocht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier