Groen Kortrijk stelt lijst voor in OC Marke: “Samen maken we Kortrijk”

De (bijna) voltallige lijst in de tuin van OC Marke (Kurt De Schuytener) © Kurt De Schuytener
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

In het ontmoetingscentrum van Marke maakte Groen Kortrijk z’n kandidaten en partijprogramma voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen bekend. De partij komt met een mix van 41 kandidaten en enkele voorstellen voor de stad. “Kortrijk wemelt van creativiteit, ondernemerschap en engagement.”

Lijsttrekker en fractieleider in de Kortrijkse gemeenteraad David Wemel nam, nadat de kandidaten een voor een werden voorgesteld, de speech voor zich. “Ik ben heel blij om deze 41 namen te kunnen voorstellen”, opende de Heulenaar. “Wij zullen ons nog anderhalve maand, en erna nog veel langer, engageren voor een groener Kortrijk. We hebben 21 volledig nieuwe mensen op de lijst staan. Ik ben trots dat nog zoveel mensen zich inzetten in deze politiek moeilijke tijden.”

Lijstvorming

De voorgestelde lijst is een mooie mix van Kortrijkzanen. De verschillende deelgemeenten zijn vertegenwoordigd en de verdeling man-vrouw is gelijk. Na David Wemel vinden we Marleen Dierickx, lid van het bijzonder comité van de sociale dienst, op de lijst, gevolgd door voorzitter Jaouad Karim. Julie Bouckaert en Olivier Marescaux zijn nieuwkomers die respectievelijk op de vierde en vijfde plek komen te staan. Federaal parlementslid Matti Vandemaele is lijstduwer. De jongste kandidate is Yma Haemers (18) en een ander opvallend gezicht is Thomas Vandendriessche, gekend van De Mol.

“Samen maken we Kortrijk, en dat met ondertussen zo’n 80.000 Kortrijkzanen”, gaat de speech van David Wemel verder. “Kortrijk wemelt van creativiteit, ondernemerschap en engagement, en we zijn ook graag koplopers. We zijn ook lang koplopers geweest, maar nu zijn toch vooral de steden waar de groene omwenteling al heeft plaatsgevonden koploper. Als Kortrijk dat opnieuw wil zijn, dan moeten we gaan voor groen. Er zijn daarvoor al goeie stappen gezet op vlak van fietszones, mobiliteit en ontharding.”

“Als Kortrijk opnieuw koploper wil zijn, dan heb je Groenen nodig in het bestuur”

“Voor die groene omslag zijn Groenen nodig in het bestuur. Want ook al gaat het in Kortrijk de goede kant op, toch wordt er in onze stad nog steeds veel meer verhard, dan dat er wordt onthard. Er komt beton bij aan een razend tempo, maar het groen volgt aan een slakkengangetje. De Groenen zijn ook de beste garantie dat die omslag eerlijk gebeurt. Door er voor te zorgen dat de inspanningen voor iedereen haalbaar blijven en dat iedereen kan meegenieten van de winsten die duurzame projecten ons opleveren.”

De concrete voorstellen van Groen:

– Een distibutiecentrum op de site van de oude brandweerkazerne om zwaar verkeer uit de stad te weren en de stad te beleveren met elektrische bestelwagens (Matti Vandemaele)

– De eerste verdieping van de Schouwburgparking wordt een fietsparking met een ingang langs de Doorniksestraat (Matti Vandemaele)

– Vergroening van Schouwburgplein en Mandelaplein (Marleen Dierickx)

– Vergroening van sociale wijken (Marleen Dierickx)

– Een aandeel betaalbare woningen in elk nieuw project voor starters en jonge gezinnen. Elke jonge Kortrijkzaan moet in eigen stad een huis kunnen vinden. (Jaouad Karim)

– Kwaliteitslabel en renovatiegolf voor huurwoningen ((Jaouad Karim)

Inzet

De inzet voor de partij is drieledig. Een eerste strijdpunt is die voor meer natuur in buurten. Daarnaast moet iedereen volgens Groen veilig en vlot op elke mogelijke bestemming in de stad kunnen geraken. Dat gaat dan over elk mogelijk vervoersmiddel. Wemel pleit dan ook voor een groot mobiliteitsplan. Een laatste punt is dat van betaalbaar wonen. “Iedereen heeft recht op een kwaliteitsvol dak boven z’n hoofd”, is het devies. Het geheel werd ten slotte afgerond met een streepje livemuziek.

Dit is de volledige lijst:

1. David Wemel (44 – Heule)

2. Marleen Dierickx (57 – Marke)

3. Jaouad Karim (42 – Bissegem)

4. Julie Bouckaert (57 – Lange Munte)

5. Olivier Marescaux (47 – Bissegem)

6. David-Moïse Dos Santos (25 – Sint-Elisabeth)

7. Philippe Avijn (71 – Heule)

8. Yma Haemers (18 – Sint-Jan)

9. Maarten Devos (44 – Heule)

10. Miet Callens (42 – Lange Munte)

11. Jakob Dhaene (35 – Overleie)

12. Lieze Avijn (37 – Heule)

13. Elisabeth De Smidt (62 – Overleie)

14. Cathy Matthieu (67 – Kortrijk)

15. Emmanuel Desmet (53 – Heule)

16. Lieve De Waegeneer (77 – Kortrijk)

17. Bert Van Dierdonck (74 – Marke)

18. Catherine Schouteten (62 – Rollegem)

19. Bernard De Cock (68 – Marke)

20. Miek Sweertvaegher (53 – Hoog Kortrijk)

21. Milad Panahy (21 – Kortrijk)

22. Bieke Allegaert (40 – Magdalena)

23. Jeroen Demets (43 – Kortrijk)

24. Anne Serlet (70 – Kortrijk)

25. Monir Safi (21 – Drie Hofsteden)

26. Ilze Bertrand (49 – Kortrijk)

27. Arne Deschepper (48 – Rollegem)

28. Anja Lother (66 – Sint-Jan)

29. Nico Haemers (52 – Sint-Jan)

30. Regina Gneba (68 – Aalbeke)

31. Pierre Ruysschaert (69 – Aalbeke)

32. Nathalie Garrein (48 – Bissegem)

33. Fré Decruyenaere (54 – Sint-Jan)

34. Trees Vancraeynest (73 – Pius X)

35. Marc Clarysse (71 – Kortrijk)

36. Mia Verfaille (67 – Heule)

37. Marc Libeert (71 – Lange Munte)

38. Nele Dhaene (41 – Marke)

39. Thomas Vandendriessche (44 – Overleie)

40. Elke Cannaert (43 – Heule)

41. Matti Vandemaele (43 – Heule)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier