Groen Ieper strikt Lieven Stubbe: “Huidige beleid is er een van uitstel”

We zien v.l.n.r. Berlinde Dieleman, Lieven Stubbe, Sam Vancayseele, Jean Pierre Bouckaert (bestuurslid) en Annick Vandenbilcke. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Gepensioneerd diensthoofd milieu-educatie en landschapszorg en auteur Lieven Stubbe stapt in de politiek. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen staat hij de lijst van Groen in Ieper. Ook kinesitherapeut Berlinde Dieleman en wetenschappelijk medewerker van het In Flanders Fields Museum Annick Vandenbilcke werden voorgesteld als nieuwe kandidaten.

Nadat Groen Ieper eerder al Toon Cafmeyer, gepensioneerd diensthoofd van de Groendienst, als wit konijn uit haar hoed toverde, komt de partij van lijsttrekker Sam Vancayseele opnieuw met een gepensioneerde topambtenaar van de stad op de proppen. Lieven Stubbe (68), gepensioneerd diensthoofd milieu-educatie en landschapszorg.

“Lieven was jarenlang voorzitter van de Ieperse milieuraad, een actieve adviesraad die de laatste jaren waardevolle adviezen in verband met mobiliteit, windenergie en milieu geleverd heeft aan het stadsbestuur”, zegt Sam Vancayseele. “Dat er meestal geen gevolg gegeven wordt aan die adviezen is frustrerend. Voor Lieven is de Leet ook een grote ontgoocheling. Ooit was er een mooi plan, met de goedkeuring en de steun van alle Ieperse adviesraden. Dit plan werd door het huidige bestuur volledig van de kaart geveegd.”

“Het huidige beleid is er een van vooral uitstel, geen keuzes maken en dat heeft mij overtuigd om de lijst van Groen te staan”, aldus Lieven Stubbe.

Veilig fietsen

Daarnaast presenteerde Groen Ieper nog twee nieuwe kandidaten. Berlinde Dieleman (59) is kinesitherapeut en kwam via Middelkerke in Ieper terecht. “Om dichter bij mijn familie te zijn”, zegt Berlinde. “In Middelkerke was ik al actief bij Groen. Het lag dus voor de hand dat ik in Ieper de groep kwam versterken.”

Berlinde heeft geen eigen wagen en doet alles met de fiets of het openbaar vervoer. “De reden waarom ik bij Groen Ieper op de lijst sta is vooral omwille van de mobiliteit in het centrum van de stad. Niettegenstaande de fietsstraten en de fietssuggestiestroken vind ik het niet veilig fietsen in de binnenstad. Er moet dus dringend een beter mobiliteitsplan komen en ook meer groen in de binnenstad.”

Zwaar verkeer

Ook Annick Vandenbilcke (63), wetenschappelijk medewerker bij het In Flanders Fields Museum, engageert zich bij Groen Ieper. “Wat me vooral tegen de borst stoot is de manier waarop er in mijn stad aan politiek gedaan wordt. De vorming van een stadslijst vindt ik ondemocratisch”, zegt Annick, die de auto zoveel mogelijk uit het stadscentrum wil bannen. “Het is net alsof we in Ieper nog in de jaren 60 of 70 leven, als je ziet hoeveel zwaar verkeer er nog door het centrum passeert.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier