Groen Ieper lanceert campagne en stelt drie nieuwkomers voor

We zien v.l.n.r. Stefaan Pinket, Riane Malfait, Diederik Vandenbilcke, Sam Vancayseele, Kathleen Bevernage, Toon Cafmeyer, Hanna Laekeman en Fobe Knockaert met haar kindje Oke. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Met onder meer Toon Cafmeyer, gepensioneerd diensthoofd van de Groendienst, op de lijst hoopt Groen Ieper in oktober minstens drie zetels te winnen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Om het programma bekend te maken, lanceren lijsttrekker Sam Vancayseele en co op zaterdag 6 juli de campagne ‘De 100 dagen van Groen Ieper’.

Groen Ieper zorgt voor ruimte, dat is de slogan waarmee Groen Ieper naar de verkiezingen trekt. “Groen Ieper heeft grote dromen en is tegelijk realistisch”, zegt lijsttrekker Sam Vancayseele. “Door de financiële situatie van de stad Ieper is er niet veel speelruimte voor nieuwe initiatieven. Wij focussen in ons programma op mobiliteit, welzijn en vergroening als betaalbare en duurzame investering in de stad.”

“Met campagne De 100 dagen van Groen Ieper willen we de Ieperlingen correct informeren over de (on)mogelijkheden in de volgende legislatuur. Vanaf 6 juli – 100 dagen voor de verkiezingen – publiceren we elke dag een wistjedatje op onze Facebookpagina, dat meteen ook gekoppeld wordt aan een programmapunt”, vult voorzitter Riane Malfait aan.

In dat programma staat onder andere een radicaal klimaatbeleid en de omvorming van De Kersecorf tot een Open Huis, maar ook een circulatieplan met enkele verkeersfilters en intra muros een volledige fietszone. “Smalle straten wil Groen heraanleggen met een gelijke straatbetegeling van gevel tot gevel om af te raken van de veel te smalle voetpaden”, zegt Sam. “Parkeren op de Grote Markt willen we alleen nog toestaan voor mindervaliden. En uiteraard kiezen we niet voor een ondergrondse parking: financieel onverantwoord, lokt verkeer naar het centrum en is gevaarlijk voor de stabiliteit van de Lakenhallen.”

Nieuwkomers

Ondertussen krijgt de lijst vorm. “Ongeveer de helft heeft al eens op de lijst gestaan, de andere helft zijn nieuwkomers”, zegt Riane. “Een daarvan is Toon Cafmeyer – broer van Bart en oom van Maaike – die jarenlang diensthoofd van de Groendienst was. Iemand met een duidelijke visie op het groen in de stad.”

Toon Cafmeyer (71) is getrouwd met Rika De Backer en vader van Sven – die ook op de lijst van Groen Ieper zal staan – en Ine. “Ik ben een geëngageerd iemand, maar omdat ik altijd voor een openbare dienst heb gewerkt kon ik me niet eerder politiek engageren. Ik ben wel een groene man en zag tijdens mijn loopbaan hoe belangrijk Groen is voor de natuur en zeker ook voor de mensen in de stad”, zegt Toon.

Een andere nieuwkomer is Ieperling Stefaan Pinket, gepensioneerd CM-bediende en echtgenoot van kunstenares Trees Leroy. Ook Fobe Knockaert (30) uit Elverdinge, die werkt in het asielcentrum van Ieper, komt voor het eerst op. De lijsttrekker wordt gemeenteraadslid Sam Vancayseele, Kathleen Bevernage staat op de tweede plaats. Ook bestuursleden Riane Malfait, Diederik Vandenbilcke, Jean Pierre Bouckaert en Hanna Laekeman zullen zeker op de lijst staan. “We gaan voor het behoud van het percentage stemmen. Omdat er twee extra zetels te winnen zijn, hebben we dan drie zetels te pakken.”

Lees meer over: