Gistelse gemeenteraad gaat niet digitaal
Tijdens de laatste Gistelse gemeenteraad kreeg gemeenteraadsleden Kathleen Bruneel (CD&V) en Kimberly Maenhoudt (Groen) een duidelijke en definitieve ‘neen’ te horen op hun vraag om de gemeenteraad met een livestream voor iedereen toegankelijk te maken. “Er zitten 23 verkozenen in de gemeenteraad die allen betaald worden door de Gistelse belastingbetaler”, argumenteren beide gemeenteraadsleden hun vraag.
De vraag werd voor de eerste keer gesteld door Maenhoudt in 2019. “De kans op een livestream van de gemeenteraad leek meteen ver weg”, vertelt het Groen-raadslid. “Het antwoord was: ‘te duur en geen prioriteit’. Onze vraag om dan eventueel zelf te streamen, werd beantwoord met een verbod op filmen dat vastgelegd werd in het huishoudelijk reglement van de Gistelse gemeenteraad.”
Van corona was nog geen spoor en de burger mocht dan ook nog in grote getale afzakken naar de gemeenteraad en eens we van het coronavirus verlost zijn, komt ook dat terug. “Dat is een magere troost, want niet iedereen die interesse heeft in de gemeenteraad kan erop aanwezig zijn”, verduidelijkt Bruneel.
“Toen kwam Covid-19 en werden een tweetal raden digitaal georganiseerd. Na twee keer hield het stadsbestuur het voor bekeken en werden opnieuw fysieke gemeenteraden georganiseerd , weliswaar met beperkt publiek. Ik startte een livestream via Facebook, maar dat werd meteen stilgelegd wegens schending van de privacy van de raadsleden.”
‘Participatie van de burger’
De Gistelse burger wordt volgens beide gemeenteraadsleden dankzij een livestream veel beter bereikt. “Het verhoogt de betrokkenheid van de burger”, klinkt het. Tijdens de laatste gemeenteraad van 14 januari vroegen beide raadsleden opnieuw om de gemeenteraad ook digitaal te organiseren. Na een hevige discussie was het antwoord opnieuw ‘neen’.
“We kregen al verschillende bedragen te horen die alsmaar oplopen. Wat is nu de werkelijke kostprijs om een gemeenteraad digitaal te organiseren en zijn die kosten het niet waard? Nochtans staat participatie van de burger in de beleidsnota voorop”, besluiten beide raadsleden.
‘Andere prioriteiten’
“We hebben die beslissing genomen omdat we momenteel andere prioriteiten hebben”, reageert burgemeester Gauthier Defreyne (Open VLD). “De eenmalige kosten om alle apparatuur te voorzien om te kunnen streamen met degelijke kwaliteit lopen op tot 25.000 euro. Daarnaast hebben we jaarlijks een eenmalige kost van 9.000 euro.”
“Er waren vijftien plaatsen de laatste gemeenteraad en zelfs die waren niet allemaal volzet. Die extra kosten lijken ons dan ook zinloos. Ik hoop dat dit debat daarmee afgesloten is.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier