Gezond Verstand wil stad nieuw leven inblazen

Dimitri Dedecker. © PG
Redactie KW

Dimitri Dedecker maakt zich klaar om met zijn partij, Lijst Gezond Verstand, de lokale politiek in Nieuwpoort te betreden. Volgens hem bevindt de stad zich op een cruciaal keerpunt. “Ik hou van mijn stad, maar ik kan het gebrek aan visie en daadkracht van het huidige bestuur niet langer aanzien”, verklaart Dedecker.

Met een volledige lijst van kandidaten is Dedecker trots op zijn diverse team, dat in slechts tien maanden is samengesteld. “Dat we zoveel mensen hebben kunnen samenbrengen, bewijst dat er nood is aan een partij die gezond verstand op de eerste plaats zet”, vertelt hij. Het gebrek aan politieke ervaring binnen de partij ziet hij niet als een nadeel, maar juist als een voordeel.

Vijf centrale pijlers

Het programma waarmee Lijst Gezond Verstand naar de kiezer trekt, is ambitieus en draait rond vijf centrale pijlers. Politieke vernieuwing staat bovenaan: het tijdperk waarin één partij de stad bestuurt, moet volgens Dedecker voorbij zijn. Hij benadrukt dat de Nieuwpoortenaar centraal moet staan in het beleid. Zo zou zijn partij de Cardijnzaal, een belangrijk cultureel pand, nooit verkopen, maar omvormen tot een plek voor lokale muziek- en toneelverenigingen. Ook wil hij meer investeren in evenementen en cultuur en ondernemers meer vrijheid geven. Het programma sluit af met een gedetailleerd omgevingsplan waarin wordt uitgelegd hoe Nieuwpoort er binnen tien jaar moet uitzien. Ondanks een verbod op een uitgebreide affichecampagne, denkt Dedecker creatief na over hoe hij de kiezer kan bereiken. Hij ziet het verbod als bekrompen, maar hij en zijn team hebben al enkele originele ideeën uitgewerkt. “De Nieuwpoortenaar zal de komende weken het – vaak absurde – resultaat van onze brainstormsessies zien”, lacht hij. Daarnaast zet de partij in op de klassieke communicatiemiddelen zoals sociale media, de pers en folders. Door tijdsgebrek is het onmogelijk om elke inwoner persoonlijk te bezoeken, maar Dedecker benadrukt dat iedereen hem kan contacteren om te praten over de ideeën van de partij.

Dedecker spreekt zich ook uit over het belang van een lijsttrekkersdebat. Hij vindt het vanzelfsprekend dat zo’n debat wordt georganiseerd, zoals in veel andere gemeenten de traditie is. “Het is voor de kiezer de beste manier om informatie te krijgen”, stelt hij. Hij verwijst naar de lijsttrekker van CD&V, die volgens Dedecker vooral excuses zoekt om niet deel te nemen. “Maar ik kan me niet voorstellen dat iemand die al twaalf jaar schepen is, het beleid van zijn partij niet zou willen of durven verdedigen in een debat.” Dedecker zegt bereid te zijn om deel te nemen, ongeacht wie de tegenstanders zijn, en staat open voor alle vragen uit het publiek.

Jong en oud

Op de vraag waarom de Nieuwpoortenaar op hem zou moeten stemmen, is Dedecker duidelijk: “Een stem voor Gezond Verstand is de beste garantie dat er naar de mensen geluisterd wordt en dat Nieuwpoort opnieuw een trotse, levendige stad wordt voor jong en oud.” (PG)