“Gevoel dat we aankomstlijn al bereikt hadden, zonder eindsprint”: Lieve Castryck nu al de nieuwe burgemeester van Lo-Reninge
In Lo-Reninge is de nieuwe burgemeester al even bekend: Lieve Castryck (Dynamisch). Als lijsttrekker van de enige lijst in de stad was ze midden september automatisch al zeker van het burgemeesterschap. Wij gingen langs voor een uitgebreide babbel.
Wie is Lieve Castryck?
Lieve Castryck (57) groeide op in een landbouwersgezin met twee zussen en 1 broer. Ze was lid van de Chiro en de KLJ. Aan de UFSIA Antwerpen volgde ze de masteropleiding Toegepaste Economische Wetenschappen, afstudeerrichting Accountancy. Ze werkte 12 jaar in een accountantskantoor en maakte dan de overstap naar het hoger onderwijs (VIVES) als voltijds docent bachelor accountancy-fiscaliteit. Ze ging er halftijds aan de slag toen ze 6 jaar geleden schepen werd bij Dynamisch. Volgend academiejaar zal ze haar opdracht bij VIVES herevalueren. Lieve is gehuwd met Koen Blomme, mama van Astrid, Thibaut en Louis, en intussen oma van kleindochter Alice.
Hoe ben je in de politiek verzeild geraakt?
“Ik ben politiek geïnteresseerd en actief in het verenigingsleven. Toen huidig burgemeester Lode Morlion mij 12 jaar geleden vroeg om mij te engageren bij Dynamisch, hield ik de boot wat af. Zes jaar geleden ging ik dan toch overstag. Mijn kinderen waren ondertussen wat groter en ik ben het engagement aangegaan.”
Wat heeft je over de streep getrokken om deel uit te maken van Dynamisch?
“Het is een bestuurspartij die opkomt voor het algemeen belang, die durft beslissingen nemen voorbij de waan van de dag en met de blik op de toekomst.”
Wat waren jouw eerste politieke ambities? Welke daarvan heb je met Dynamisch wel of niet kunnen realiseren?
“Op het vlak van communicatie wilde ik een nieuwe huisstijl en een nieuwe website realiseren. Ook de infokrant kreeg een make-over en we zijn nu ook actief op sociale media. We hebben de huisstijl ondertussen doorgetrokken naar de werkkledij, onze tenten enzovoort. Voor onze meest kwetsbaren zijn we erin geslaagd een sociale kruidenier te openen. Dit was een stille droom van mij, maar voor een kleine gemeente een hele uitdaging. Toen kregen we de kans om aan te sluiten bij Foodsavers Westhoek die voedseloverschotten ophaalt en herverdeelt. Voor het inrichten van de locatie konden we een dossier indienen via het herstelfonds voor het platteland na corona, en zo viel de puzzel in elkaar. Er is heel veel gerealiseerd, ook samen met de collega’s, onder meer een kunstgrasveld in Reninge. Echte dieptepunten zijn er niet geweest, ik ben positief ingesteld en zie problemen als uitdagingen. De coronaperiode was wel pittig: omschakelen naar online vergaderen, de voortdurende veranderingen van de maatregelen, maar ook daar zijn we geslaagd om dit in goede banen te leiden. Dan waren er de overstromingen, die op een bepaald moment heel kritiek waren. We hebben op een haar na een grote ramp vermeden. Er was continu overleg met burgemeester Lode Morlion en de gouverneur, en de provincie coördineerde het noodplan. We hebben wel geleerd dat we de grachten preventief goed moeten onderhouden. We moeten alert blijven, want onze weiden en broeken zijn acuut overstromingsgebied. De provincie investeerde ook in het uitbaggeren van de Lovaart en de IJzer.”
Heb je in de voorbije zes jaar je ‘ambities’ en visie bijgestuurd?
“Ik heb geleerd dat beleid voeren soms traag gaat, er moeten immers heel wat procedures gevolgd worden vooraleer een beslissing kan uitgevoerd worden. De essentie aan vooruitgang is echter vooruit willen. Er zijn 1.000 excuses om iets niet te doen. Maar als je een zaadje plant, hoe klein ook, zal dat beginnen groeien en wordt het een mooie plant. Een mooi voorbeeld is ‘de Dag van de Buur’. Het eerste jaar vonden de mensen dat iets raar, het tweede jaar met het grote straatfeest in Reninge werd dit al iets bekender. Vorig jaar konden de mensen een gratis aperitiefbox ophalen en zijn er spontane straat- en wijkfeesten ontstaan waar jong en oud veel deugd aan hebben gehad. Daar word ik oprecht gelukkig van.”
Hoe blik je terug op de voorbije zes jaar?
“Ik heb ontzettend veel bijgeleerd. Af en toe verschilden we van mening, maar uiteindelijk raakten we er altijd uit. Alleen kan je niet veel realiseren, door samen te werken en te luisteren kan je ideeën bijsturen en verbeteren. Ik ben van nature wat ongeduldig, ik heb geleerd om dat in goede banen leiden.”
Hoe reageren je naaste omgeving en in het algemeen de inwoners van Lo-Reninge op jouw burgemeestersambt?
“Ik krijg veel positieve reacties, veelal in de zin dat mensen overtuigd zijn dat ik het wel zal kunnen en goed zal doen. Het zal uiteraard een invloed hebben op mijn familiale leven, maar door mijn ervaring als schepen kan ik dit wel goed inschatten en zie ik dat helemaal zitten.”
Staan er al concrete zaken op het programma van het beleidsteam voor de nieuwe legislatuur?
“Er zijn een aantal zaken in uitvoering zoals de restauratie van het administratief centrum en de Sint-Pieterskerk in Lo. Verder staan er nieuwe fietspaden en een fietsersbrug op de planning. Het ondersteunen van het verenigingsleven was altijd al een speerpunt van onze partij, en zal dit zeker blijven. We hechten heel veel belang aan verbondenheid tussen de inwoners. Elk initiatief dat die verbondenheid ten goede komt, steunen wij graag.”
Wat zal er veranderen als het vernieuwde administratief centrum klaar is?
“De dienst voor toerisme krijgt zijn plaats in de kapel van het nieuwe administratief centrum. Dit is een erg mooie locatie die zo ontsloten wordt met een nieuwe ingang. De prachtige nieuwe zaal op de eerste verdieping zal dienst doen als raadszaal, maar ook als trouw- of vergaderzaal en waar we recepties kunnen houden. De diensten krijgen een apart onthaal en worden ook efficiënter georganiseerd, zodat de burger nog beter geholpen wordt, met ook meer privacy.”
Hoe heb je het moment ervaren dat je meteen burgemeester zou worden, zonder verkiezingen?
“Ik heb als lijsttrekker een jaar lang hard gewerkt om een mooie lijst samen te stellen met mensen uit de vier deelgemeenten, van verschillende leeftijden en achtergronden. We hebben met de groep tijdens de zomer onze campagne besproken, en ons programma afgewerkt. We waren net klaar om deze campagne volop uit te rollen en de eindsprint in te zetten. Toen bleek dat er geen tweede lijst kwam, was het gevoel dat we de aankomstlijn al bereikt hadden, zonder eindsprint. Enerzijds is het ook jammer, vooral voor de nieuwe kandidaten, want verkiezingsresultaten bepalen de volgorde en geven aan wie populair is.”
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier